Overleg gebruiker:Quakkelsteyn

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hallo Quakkelsteyn, en welkom op de Nederlandstalige Wikipedia!
Vlag van Verenigd Koninkrijk Welcome message in English

Hartelijk dank voor je belangstelling voor Wikipedia! We werken hier aan het ideaal van een vrij beschikbare, vrij bewerkbare, volledige en neutrale gemeenschapsencyclopedie. We waarderen het enorm als ook jij hieraan wilt bijdragen!

De Nederlandstalige Wikipedia is sinds 19 juni 2001 online en telt inmiddels 2.157.151 artikelen. In de loop van de jaren zijn er voor het schrijven of bewerken van artikelen en voor de onderlinge samenwerking een aantal uitgangspunten en richtlijnen geformuleerd. Neem die als nieuwkomer ter harte. Lees ook eerst even de informatie in dit venster voordat je aan de slag gaat. Geen van de richtlijnen heeft kracht van wet, want Wikipedia is en blijft vóór alles vrij bewerkbaar, maar een beetje houvast voordat je in het diepe springt kan nooit kwaad.

Deze pagina, die nu op je scherm staat, is trouwens je persoonlijke overlegpagina, de plaats waar je berichten van andere Wikipedianen ontvangt en ze kunt beantwoorden. Iedere gebruiker heeft zo'n pagina. Wil je een nieuw overleg met iemand anders beginnen, dan kan dat dus op zijn of haar overlegpagina. Sluit je bijdragen op overlegpagina's altijd af met vier tildes, dus zo: ~~~~. Een druk op de handtekeningknop (zie afbeelding) heeft hetzelfde effect: je bericht wordt automatisch ondertekend met je gebruikersnaam en de datum en tijd waarop je je boodschap voltooide. Versturen doe je met de knop "Wijzigingen publiceren".

TheGoodEndedHappily (overleg) 6 aug 2023 09:59 (CEST)[reageer]

Sneeuwbal bias[brontekst bewerken]

Een bias is een vooroordeel, een vertekening of een systematische afwijking in denken, redeneren of besluitvorming die kan optreden als gevolg van subjectieve factoren. Biases kunnen bewust of onbewust zijn en kunnen van invloed zijn op hoe we informatie verwerken, hoe we oordelen vellen en hoe we beslissingen nemen. Biases kunnen voorkomen op verschillende gebieden, waaronder psychologie, geneeskunde, wetenschap, politiek en recht. Enkele veelvoorkomende vormen van biases zijn:

Het begrijpen van verschillende vormen van biases is belangrijk, vooral in contexten waar objectiviteit en eerlijke besluitvorming van cruciaal belang zijn, zoals in de wetenschap, het rechtssysteem en de geneeskunde. Bewustzijn van onze eigen biases kan helpen om ze te verminderen en objectievere beslissingen te nemen.

In het strafrecht kunnen verschillende biases voorkomen die van invloed kunnen zijn op het denken, de besluitvorming en de rechtvaardigheid van het proces.

Effecten sneeuwbal bias[brontekst bewerken]

De sneeuwbal bias vindt plaats als er meerdere biasen elkaar versterken die mogelijke gerechtelijke dwalingen kunnen veroorzaken. Er kan een sneeuwbaleffect optreden van biasen, een onwenselijke situatie waarin een gebeurtenis zichzelf steeds verder versterkt. Er kan tunnelvisie ontstaan. Deze cognitieve fouten kunnen leiden tot suboptimale beslissingen en kunnen ons denken beïnvloeden op een manier die niet altijd in lijn is met de realiteit. Het herkennen van deze fouten en werken aan het minimaliseren ervan is belangrijk voor het nemen van weloverwogen en rationele beslissingen. In professionele contexten, zoals in de rechtspraak, is het ook van groot belang om bewust te zijn van cognitieve fouten om een eerlijk en rechtvaardig besluitvormingsproces te waarborgen.

Hier zijn 20 veelvoorkomende biases die in het strafrecht kunnen voorkomen:


Confirmation bias: Het zoeken naar bevestiging van de schuld van een verdachte en het negeren van bewijs dat de onschuld kan ondersteunen.

Anchoring bias: Overmatige invloed van het eerste stuk informatie over de zaak, zoals een aanvankelijke beschuldiging, op het beoordelen van verdere bewijzen.

Availability bias: Overmatige aandacht voor en beoordeling van bewijzen die gemakkelijk toegankelijk zijn, terwijl andere relevante bewijzen worden genegeerd.

Stereotype bias: Het beoordelen van een verdachte op basis van vooroordelen en stereotypen in plaats van op individuele feiten en bewijzen.

In-group bias: Het gunstiger beoordelen van verdachten die tot dezelfde groep behoren als de beoordelaar (bijvoorbeeld dezelfde etnische achtergrond of beroep).

Out-group bias: Het negatiever beoordelen van verdachten die tot een andere groep behoren dan de beoordelaar.

Halo-effect: Het beoordelen van een verdachte op basis van één positieve of negatieve eigenschap, waarbij andere aspecten van de zaak worden genegeerd.

Fundamental attribution error: Het toeschrijven van crimineel gedrag aan interne factoren van de verdachte (persoonlijkheid, karakter) in plaats van externe factoren (situatie, omstandigheden).

Reactance: Het overmatig reageren op het overtreden van de wet, waardoor strengere straffen worden opgelegd.

Racial bias: Vooroordelen en discriminatie op basis van raciale achtergrond van de verdachte.

Illusory truth effect: Het herhaaldelijk horen van een bewering kan ervoor zorgen dat mensen die bewering als waar gaan beschouwen, zelfs als het onwaar is. Dit kan van invloed zijn op het beoordelen van de betrouwbaarheid van getuigenissen of bewijs.

Status quo bias: De neiging om vast te houden aan de bestaande situatie en niet te willen afwijken van eerdere vonnissen of precedenten.

Hindsight bias: Het gevoel dat de uitkomst van de zaak voorspelbaar was nadat het feitelijke resultaat bekend is.

Victim blaming: Het toeschrijven van de schuld van de misdaad aan het slachtoffer, in plaats van de dader, op basis van hun gedrag of keuzes.

Overconfidence bias: Het overschatten van de eigen objectiviteit en het vermogen om correcte beslissingen te nemen.

Framing bias: Het beïnvloeden van beslissingen door het presenteren van bewijs of getuigenissen op een specifieke manier.

Recency bias: Een te sterke nadruk leggen op recente gebeurtenissen of bewijsmateriaal en eerdere feiten vergeten.

Insensitivity to base rates: Het negeren van de algemene frequentie van bepaalde gebeurtenissen bij het beoordelen van een specifieke zaak.

Authority bias: Het overmatig vertrouwen op de mening of beslissing van gezaghebbende figuren, zoals experts of autoriteiten.

Double standard: Het toepassen van verschillende maatstaven bij het beoordelen van verdachten op basis van persoonlijke voorkeuren, status of achtergrond.


Denkfouten[brontekst bewerken]

Denkfouten kunnen leiden tot onnauwkeurige oordelen, misvattingen en verkeerde beslissingen. Het herkennen van deze denkfouten is van groot belang om kritisch en objectief te kunnen denken. Door bewust te zijn van onze denkpatronen en het verminderen van deze denkfouten, kunnen we ons denkproces in het strafrecht verbeteren en betere beslissingen nemen in bijzondere situaties. Quakkelsteyn (overleg) 6 aug 2023 10:35 (CEST)[reageer]

Verwijderingsnominatie Illusary truth effect[brontekst bewerken]

Ik heb de door jou geplaatste pagina over Illusary truth effect helaas genomineerd voor directe verwijdering. Het artikel is een computervertaling vanaf het Engelstalige artikel. Ook bevat het vele ongewenste fouten. Vertalen kan, maar loop je teksten altijd nog even na. Dat is duidelijk in dit geval niet gebeurd. Zie ook Help:Tips voor het vertalen van een artikel vanaf een andere Wikipedia Mvg, Verdel (overleg) 9 aug 2023 16:16 (CEST)[reageer]

Ook de teksten hierboven kun je misschien beter op je eigen Kladblokpagina plaatsen. Deze pagina is bedoeld voor overleg. Verdel (overleg) 9 aug 2023 16:17 (CEST)[reageer]

Beoordelingsnominatie Sneeuwbal bias[brontekst bewerken]

Een Wikipedia-gebruiker heeft een of meer artikelen die u hebt gestart, of waar u aan hebt gewerkt, genomineerd voor beoordeling. Dit betekent dat deze gebruiker het artikel op dit moment niet geschikt acht voor Wikipedia.

Het gaat om Sneeuwbal bias.

De reden hiervoor staat op Wikipedia:Te beoordelen pagina's/Toegevoegd 20230809#Sneeuwbal bias en dat is ook de plek waar u kunt reageren op de nominatie. Wellicht hebt u er iets aan om de conventies door te lezen; daar kunt u zien hoe een artikel eruit hoort te zien. Zie ook Help:Waarom staat mijn artikel op de beoordelingslijst. Mocht het artikel na 2 weken als niet voldoende worden beoordeeld, dan zal het worden verwijderd.

N.B. dit is een automatisch bericht geplaatst door een bot. Ik heb niets met de nominatie te maken en kan er niets aan doen. Als u vragen hebt, kunt u die het beste stellen aan de gebruiker die het artikel genomineerd heeft. --Nlwikibots (overleg) 10 aug 2023 00:55 (CEST)[reageer]