Naar inhoud springen

Overleg gebruiker:Rapsode89

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 4 jaar geleden door Vysotsky in het onderwerp Schandalig
Hallo Rapsode89, en welkom op de Nederlandstalige Wikipedia!
Vlag van Verenigd Koninkrijk Welcome message in English

Hartelijk dank voor je belangstelling voor Wikipedia! We werken hier aan het ideaal van een vrij beschikbare, vrij bewerkbare, volledige en neutrale gemeenschapsencyclopedie. We waarderen het enorm als ook jij hieraan wilt bijdragen!

De Nederlandstalige Wikipedia is sinds 19 juni 2001 online en telt inmiddels 2.160.461 artikelen. In de loop van de jaren zijn er voor het schrijven of bewerken van artikelen en voor de onderlinge samenwerking een aantal uitgangspunten en richtlijnen geformuleerd. Neem die als nieuwkomer ter harte. Lees ook eerst even de informatie in dit venster voordat je aan de slag gaat. Geen van de richtlijnen heeft kracht van wet, want Wikipedia is en blijft vóór alles vrij bewerkbaar, maar een beetje houvast voordat je in het diepe springt kan nooit kwaad.

Deze pagina, die nu op je scherm staat, is trouwens je persoonlijke overlegpagina, de plaats waar je berichten van andere Wikipedianen ontvangt en ze kunt beantwoorden. Iedere gebruiker heeft zo'n pagina. Wil je een nieuw overleg met iemand anders beginnen, dan kan dat dus op zijn of haar overlegpagina. Sluit je bijdragen op overlegpagina's altijd af met vier tildes, dus zo: ~~~~. Een druk op de handtekeningknop (zie afbeelding) heeft hetzelfde effect: je bericht wordt automatisch ondertekend met je gebruikersnaam en de datum en tijd waarop je je boodschap voltooide. Versturen doe je met de knop "Wijzigingen publiceren".

Cautious Clay[brontekst bewerken]

Dag Rapsode89, welkom op Wikipedia! Ik zie je artikel Cautious Clay en vraag me af of je hier ook een betrouwbare, verifieerbare bron voor hebt. Op de Engelstalige Wikipedia is hiervoor 'citation needed' en conform WP:BLP is dat dan ook wel zo wenselijk. Mvg, Encycloon (overleg) 23 apr 2020 10:56 (CEST).Reageren

O, dat bericht was onvolledig. Met 'hier' doelde ik op de geboortedatum. Encycloon (overleg) 25 apr 2020 10:04 (CEST)Reageren
@Encycloon: Goed ingeschat! Zie hier. Ymnes (overleg) 25 apr 2020 10:32 (CEST)Reageren
Klopt, zag het vanochtend in de Kroeg en kwam daarom weer op deze overlegpagina terecht.
@Rapsode89: goed stuk en in principe vind ik zo'n zelf herstelde test niet heel problematisch. Wel betreft het hier een levend persoon en loop je kans dat foute gegevens door andere websites worden overgenomen. Dat maakt het toch wat onwenselijker. Mvg, Encycloon (overleg) 25 apr 2020 10:40 (CEST)Reageren
Goh, het artikel was een geintje, puur getrol, van de redactie van Trouw, zie https://krant.trouw.nl/titles/trouw/8321/publications/928/articles/1126355/50/1 "Op 3 april maakte Trouw een Wikipediapagina met bovenstaande informatie aan. Alleen: het klopt niet helemaal." Ik heb geen waardering voor dit soort flauwekul. Ad Huikeshoven (overleg) 25 apr 2020 13:10 (CEST)Reageren
Eigenlijk is het een vorm van zelf nieuws creëren. Zonder de journalist van Trouw was dit niet gebeurd, maar door zijn eigen handeling is het nieuws. Dat kan natuurlijk niet. Ymnes (overleg) 25 apr 2020 13:16 (CEST)Reageren
Met 'getrol' en 'zelf nieuws creëren' ben ik het niet helemaal eens, want het is in feite een illustratie bij het grotere nieuwsverhaal (enigszins creatief uitgelegd zou je het als onderzoeksjournalistiek kunnen zien). Een veel beter voorbeeld van zelf nieuws creëren is dit nieuwsbericht. Encycloon (overleg) 25 apr 2020 13:35 (CEST)Reageren

Hey iedereen,

Allereerst: ik waardeer het werk dat jullie doen, en die waardering is door het maken van dit verhaal alleen maar toegenomen. De vrije beschikbaarheid van informatie is een bijzonder waardevol goed. Dus als de community het nodig vindt mijn bijdrage als vandalisme te markeren, zal ik niet al te veel tegensputteren.

Het lijkt me wel goed om de intentie achter deze pagina te benoemen. Het was niet bedoeld als een trol, maar als een klein experiment. Mijn hypothese was dat de fouten vrijwel direct gecorrigeerd zouden worden. Omdat dat niet gebeurde, wist ik dat ik daar vragen over moest stellen, en leerde ik meer over het proces waardoor pagina's geleidelijk betrouwbaarder worden. Het hielp bij het schrijven van een informatief artikel over Wikipedia, dus ik zou het experiment persoonlijk geslaagd noemen. Overigens was het altijd de bedoeling om de fouten indien nodig zelf te corrigeren, en is Cautious Clay naar mijn idee relevant genoeg voor een NL pagina.

Er werd een valide punt gemaakt dat de informatie foutief overgenomen had kunnen worden op andere sites, zeker omdat het een levend persoon betreft. Het risico lijkt mij vrij laag, maar ik wilde toch benoemen dat ik me in dat bezwaar kan vinden.

De stelling dat het 'zelf nieuws creëren' betreft ben ik het echter niet mee eens. Het gros van het stuk beslaat interviews met Wikipedianen en voorbeelden waar Trouw geen hand in heeft gehad. De test speelde een nuttige rol in de research en diende verder zoals al is opgemerkt ter illustratie van het grotere verhaal.

Tot zover mijn overwegingen. Keep up the good work, en als ik niet verbannen ben voor het leven draag ik misschien nog wel vaker bij, uiteraard zo accuraat mogelijk.

PS Cautious Clays geboortedatum is niet bewust foutief, maar ik realiseer me nu dat de EN Wikipedia er m'n enige bron voor is. Ook ben ik in m'n correctieronde vergeten een artikel dat ik ooit schreef voor De Correspondent te verwijderen uit de bronnenlijst. Ik ben nieuw op Wikipedia maar vermoed dat het not done is om bronnen te gebruiken waar je zelf de auteur van bent.

Hartelijke groeten,

Rufus Rapsode89 (overleg) 25 apr 2020 16:28 (CEST)Reageren

Schandalig[brontekst bewerken]

Werkelijk, hier zakt mijn broek van af.

Wat een ontzettend knullige onderzoeksjournalistiek pleeg je namens een serieuze krant. Als je je echt verdiept had in de zaak had je kunnen zien dat dit "experiment" reeds vele malen is uitgevoerd.

Het is schandalig dat deze encyclopedie gebruikt wordt voor dergelijke experiment. Zulke journalistiek is verwacht ik van de Televaag, niet van een serieuze kwaliteitskrant.

Ik hoop dat je nooit meer gebruik maakt van dit account. Saschaporsche (overleg) 25 apr 2020 20:46 (CEST)Reageren

Met het direct bovenstaande ben ik het niet eens. Gebruiker:Rapsode legt hier verder boven netjes uit wat hij gedaan heeft, en hoe dat geleid heeft tot een artikel van journalist Rufus Kain in Trouw. Dat relatief onschuldige vandalisme vinden we niet leuk, maar is als journalistiek middel niet ongebruikelijk, wordt hier achteraf verantwoord en had als doel om er achter te komen of de opzet van Wiki werkt en hoe het werkt. De Nederlandstalige Wikipedia kan zo'n klein stootje best hebben. Van kritiek word je sterker, en van deze test kunnen we ook wat leren. Ik hoop dat Gebruiker:Rapsode89 nog vaak zal meewerken (en dan zonder bewust foutjes in te brengen). Vysotsky (overleg) 26 apr 2020 13:57 (CEST)Reageren