Overleg gebruiker:ThomasvonderDunk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hallo ThomasvonderDunk, en welkom op de Nederlandstalige Wikipedia!
Vlag van Verenigd Koninkrijk Welcome message in English

Hartelijk dank voor je belangstelling voor Wikipedia! We werken hier aan het ideaal van een vrij beschikbare, vrij bewerkbare, volledige en neutrale gemeenschapsencyclopedie. We waarderen het enorm als ook jij hieraan wilt bijdragen!

De Nederlandstalige Wikipedia is sinds 19 juni 2001 online en telt inmiddels 2.063.040 artikelen. In de loop van de jaren zijn er voor het schrijven of bewerken van artikelen en voor de onderlinge samenwerking een aantal uitgangspunten en richtlijnen geformuleerd. Neem die als nieuwkomer ter harte. Lees ook eerst even de informatie in dit venster voordat je aan de slag gaat. Geen van de richtlijnen heeft kracht van wet, want Wikipedia is en blijft vóór alles vrij bewerkbaar, maar een beetje houvast voordat je in het diepe springt kan nooit kwaad.

Signature button.pngDeze pagina, die nu op je scherm staat, is trouwens je persoonlijke overlegpagina, de plaats waar je berichten van andere Wikipedianen ontvangt en ze kunt beantwoorden. Iedere gebruiker heeft zo'n pagina. Wil je een nieuw overleg met iemand anders beginnen, dan kan dat dus op zijn of haar overlegpagina. Sluit je bijdragen op overlegpagina's altijd af met vier tildes, dus zo: ~~~~. Een druk op de handtekeningknop (zie afbeelding) heeft hetzelfde effect: je bericht wordt automatisch ondertekend met je gebruikersnaam en de datum en tijd waarop je je boodschap voltooide. Versturen doe je met de knop "Wijzigingen publiceren".


Hartelijke groet Känſterle 16 aug 2007 13:49 (CEST)

Zijl of Zeil?[brontekst bewerken]

Hallo ThomasvonderDunk,

In het artikel Commandantshuis (Amsterdam) schrijf je: […] 'Huis onder 't Zeil' (ook wel als 'Huis onder 't Zijl' gespeld). Is het niet eerder andersom? Zijl heeft immers als hoofdbetekenis 'spuisluis' en die zal er zeker geweest zijn bij de Dam. Het is voor de hand liggend om zo'n zijl als plaatsaanduiding te gebruiken, terwijl 'zeil' allerhande vragen oproept. Mogelijk is zo'n zijl in archiefstukken of op oude kaarten makkelijk te vinden. Weliswaar lees ik op Amsterdamdam.nl: Doordat er als bescherming tegen de regen een groot zeil voor hing werd dit huizenblok het Huis onder ’t Zeil genoemd, maar eerlijk gezegd lijkt me dat eerder een staaltje van volksetymologie. Een stukje verderop meldt dezelfde tekst: Na de afbraak van het Commandantshuis werden de resten blootgelegd van de twee sluizen die de Amstel ooit met het IJ verbonden — bertux 25 okt 2020 15:23 (CET)

Dat weet ik niet. Ik kom het beide tegen. Het kan ook zijn dat Huis onder 't Zeil oorspronkelijk wel iets met een zeil te maken, het was namelijk ook de naam van de panden die er voordien al stonden. Maar ik vind het ook best om het om te draaien, en Huis onder 't Zijl als de 'normale' spelling te kiezen. Vraag is sowieso hoe nauwkeurig men toen spelde (er was nog geen vastgelegde standaardspelling in de 18de eeuw), en of men het huidige 'zijl' toen niet ook regelmatig als 'zeil' spelde. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door ThomasvonderDunk (overleg · bijdragen) 25 okt 2020 17:46‎ PS: Wil je voortaan alsjeblieft op overlegpagina's ondertekenen met vier tildes (~~~~)? Er wordt dan automatisch een link naar je gebruikerspagina geplaatst.

Waag op de Dam (Amsterdam)[brontekst bewerken]

Ik zat net even te kijken naar Waag op de Dam (Amsterdam). Ken jij meer gebouwen met de titel/bijnaam "Waag op de Dam"? The Banner Overleg 1 nov 2020 19:46 (CET)

Ik zou er zelf geen andere weten, maar heb dat niet systematisch uitgezocht. De reden dat daar in Amsterdam van gesproken wordt, is om verwarring te voorkomen, omdat er immers twee 'gewone' Waaggebouwen waren. De kans dat ook in andere Nederlandse steden van een 'Waag op de Dam' gesproken wordt acht ik niet zo groot omdat 1)veel steden maar één Waag hadden; 2)Als er meerdere Waaggebouwen waren een daarvan dan vaak een bijzondere functie had en daarom al snel ter onderscheid van de algemene waag de naam van 'vleeswaag' of 'viswaag' of zo kreeg; 3)veel Waaggebouwen zich in andere steden niet bevonden op een plek die 'de Dam' heet, maar op een andere plek. Maar helemaal uitsluiten dat er nog ergens anders in Nederland (of Vlaanderen) een gebouw als 'Waag op de Dam' bekend heeft gestaan, kan ik natuurlijk niet. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door ThomasvonderDunk (overleg · bijdragen) 5 nov 2020 10:13

Een toevoeging tussen haakjes is in principe bedoelt om onderscheid te maken tussen verschillende onderwerpen met dezelfde titel. Zoals je zelf al stelt, is die toevoeging in dit artikel overbodig. Je kan mij een plezier doen door die toevoeging weg te halen. (Mocht er alsnog een tweede "Waag op de Dam" opduiken, dan kan de titel altijd hersteld worden en een doorverwijspagina aangemaakt worden.) The Banner Overleg 5 nov 2020 10:50 (CET)

Stoort het echt? Ik bedoel: het is dan meteen duidelijk, in welke stad die zich bevindt. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door ThomasvonderDunk (overleg · bijdragen) 9 nov 2020 22:47‎

Het is onjuist die toevoeging te plaatsen als het niet nodig is. De toevoeging tussen haakjes is bedoelt om onderscheid te maken tussen meerdere artikelen met dezelfde titel, niet om extra informatie toe te voegen. The Banner Overleg 9 nov 2020 23:05 (CET)
Hoi Thomas, ik vind het nodig om hierbij te vermelden dat wat The Banner zo 'universeel' formuleert, slechts zijn persoonlijke visie is. Over die visie zijn vele, vele woordenstrijden gevoerd. Ik heb er op dit moment niet veel behoefte aan om hierover uit te weiden, maar mocht je er nadrukkelijk in geïnteresseerd zijn, dan kan ik je wel wat verwijzingen geven. Groet, Apdency (overleg) 14 nov 2020 13:14 (CET)

Dank je. Mij maakt het op zich niet zo veel uit. Wel is het zo dat als het trefwoord later, vanwege een alsnog opduikende tweede 'Waag op de Dam', alsnog gewijzigd wordt, de linkjes ernaar in andere lemma's niet meer functioneren. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door ThomasvonderDunk (overleg · bijdragen) 14 nov 2020 13:56‎

In de meeste gevallen wordt zoiets snel gefixt. Nog even een huishoudelijk verzoek: zou je je overlegbijdragen willen afsluiten met vier tildes (~~~~)? Dan verschijnen meteen je gebruikersnaam en het tijdstip van je bijdrage achter je boodschap, als een soort handtekening. Groet, Apdency (overleg) 14 nov 2020 16:14 (CET)

Interessant![brontekst bewerken]

Beste ThomasvonderDunk, met veel belangstelling volg ik je interessante artikelen over architectuurhistorie. Totdat je hierover begon bij te dragen kende ik je eigenlijk alleen als publicist in mijn krant, de NRC, en wist ik niet dat dat een van je specialismen was. Maar ik acht je artikelen een verrijking van wikipedia want er zijn er niet veel die over die specialistische kennis beschikken, dus dank daarvoor. Groet van Paul Brussel (overleg) 19 dec 2020 16:37 (CET)

Dank. Het is mijn oorspronkelijke vakgebied als kunsthistoricus, en ofschoon ik er nu nog maar af en toe mijn brood mee verdien, schrijf ik nog regelmatig over architectuurhistorische thema's uit (vooral) de 18e en 19e eeuw in vakbladen. Tussen de bedrijven door ben ik bezig de daarin sinds 1986 verzamelde informatie nu sterk samengevat in wikilemma's over architecten te verwerken (nieuwe of aanvulling op bestaande). Intussen ben ik aangekomen bij mijn artikel uit 1998 over de Korenbeurs in Schiedam, en dat brengt mij nu op de familie Van Bol'Es. ThomasvonderDunk (overleg) 19 dec 2020 16:46 (CET)
Je werk hier zal ik blijven volgen. Als je weet dat mijn allereerste betaalde baan na mijn studies bij de Rijksdienst voor de Monumentenzorg op het fraaie Slot Zeist was met die zo schitterende collectie, dan begrijp je misschien ook mijn belangstelling. Paul Brussel (overleg) 19 dec 2020 16:55 (CET)
Dat wist ik niet. Wanneer was dat? Mogelijk zijn we daar wel eens tegengekomen. Ik kwam daar regelmatig in de jaren 90 voor de fotocollectie. ThomasvonderDunk (overleg) 19 dec 2020 17:07 (CET)
Mijn carrière begon net iets eerder, maar zal dus ver weg van Slot Zeist, waar ik ontroerende herinneringen aan heb, bijvoorbeeld vanwege de foto's van het soms fraaie, soms verpauperde vooroorlogse Rotterdam waar ik toen woonde, eindigen in Brussel... Maar dan ken je waarschijnlijk wel Kitty van Groningen uit die tijd. Paul Brussel (overleg) 19 dec 2020 17:23 (CET)

Van naam ken ik haar. Of ik haar ooit ontmoet heb, weet ik niet meer, vermoedelijk wel eens, maar dan lang geleden, ver in de vorige eeuw ThomasvonderDunk (overleg) 19 dec 2020 17:35 (CET)

Beoordelingsnominatie Harmen Cornelisz van Bol'es[brontekst bewerken]

Een Wikipedia-gebruiker heeft één of meer artikelen die u hebt gestart of waar u aan hebt gewerkt genomineerd voor beoordeling. Dit betekent dat deze gebruiker het artikel op dit moment niet geschikt acht voor Wikipedia.

Het gaat om Harmen Cornelisz van Bol'es dat is genomineerd door Jvhertum.

De reden hiervoor staat op Wikipedia:Te beoordelen pagina's/Toegevoegd 20201220#Harmen Cornelisz van Bol'es en dat is ook de plek waar u kunt reageren op de nominatie. Wellicht hebt u er iets aan om de conventies door te lezen; daar kunt u zien hoe een artikel eruit hoort te zien. Zie ook Help:Waarom staat mijn artikel op de beoordelingslijst. Mocht het artikel na 2 weken als niet voldoende worden beoordeeld, dan zal het worden verwijderd.

N.B. dit is een automatisch bericht geplaatst door een bot. Ik heb niets met de nominatie te maken en kan er niets aan doen. Als u vragen hebt, kunt u die het beste stellen aan de gebruiker die het artikel genomineerd heeft. --Nlwikibots (overleg) 20 dec 2020 23:56 (CET)

Coenraad Kayser[brontekst bewerken]

Ik zie dat in Coenraad Kayser weer een geboortedatum is ingevoegd. Kun je mij vertellen waar die vandaan komt? Ik ben reuze benieuwd,Ceescamel (overleg) 13 jan 2021 15:01 (CET)

Op grond van de informatie die op 9 januari door Gouwenaar is verschaft, met een bron erbij (NP 82) (zie je eigen overlegpagina, daar staat het ergens halverwege in). Toen heb ik het toegevoegd.ThomasvonderDunk (overleg) 13 jan 2021 18:23 (CET)

Soms ben ik ziende blind:-)Ceescamel (overleg) 14 jan 2021 10:29 (CET)