Peter van Dalen (politicus)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Peter van Dalen
Peter van Dalen.JPG
Algemene informatie
Geboren 3 september 1958
Functie Lid Europees Parlement
Partij RPF, ChristenUnie
Titulatuur drs.
Politieke functies
1994-1998 Lid gemeenteraad Houten RPF-GPV
1994-1998 Fractievoorzitter RPF-GPV
2009 Lijsttrekker CU-SGP Europese Parlementsverkiezingen 2009
2009-heden Lid Europees Parlement CU
Parlement & Politiek - biografie
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Peter van Dalen (Zwijndrecht, 3 september 1958) is politicus, oorspronkelijk voor de Reformatorische Politieke Federatie (RPF), later voor diens opvolger de ChristenUnie. Sinds juli 2009 zit hij voor deze orthodox-christelijke politieke partij in het Europees Parlement.

Van Dalen was als Nederlands ambtenaar werkzaam bij het ministerie van Verkeer en Waterstaat en lijsttrekker van de combinatie ChristenUnie-SGP voor de verkiezingen van het Europees Parlement op 4 juni 2009 en 22 mei 2014.

Loopbaan[bewerken]

Na het vwo op het DevelsteinCollege in Zwijndrecht te hebben doorlopen, studeerde Van Dalen geschiedenis en internationale betrekkingen aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Als student was hij lid van de christelijke studentenvereniging S.S.R.-N.U. en stond hij RPF-Tweede Kamerlid Meindert Leerling bij op het gebied van ontwikkelingssamenwerking en gezondheidszorg.

Na zijn afstuderen was hij enige jaren in het (middelbaar) onderwijs werkzaam. In 1984 werd hij beleidsmedewerker van Leen van der Waal, die in dat jaar namens de combinatie SGP-GPV-RPF lid was geworden van het Europees Parlement.

In 1989 ging Van Dalen bij het ministerie van Verkeer en Waterstaat werken. Ook in deze betrekking kreeg hij te maken met de Europese Unie. Als lid van het Europa-team was hij betrokken bij de voorbereidingen van het Nederlandse voorzitterschap van de EU in 1991. Op het ministerie heeft hij diverse managementfuncties vervuld; zijn laatste was die van hoofdinspecteur-directeur van de Inspectie Verkeer & Waterstaat inzake de binnenvaart. In juli 2009 verruilde hij deze functie na zijn verkregen zetel in het Europees Parlement.

Politieke activiteiten[bewerken]

Van Dalen was voorzitter van de landelijke projectgroep Europa van de ChristenUnie. Hij was lid van het College van Advies dat de Europese Parlementsleden van de ChristenUnie-SGP van advies dient op het gebied van politieke en institutionele kwesties met betrekking tot de Europese Unie. Daarnaast was hij van 1994 tot 1998 fractievoorzitter van de gecombineerde fractie van RPF en GPV in Houten.

Europarlementariër[bewerken]

Eind februari 2009 werd Van Dalen aangewezen als lijsttrekker voor de Europese verkiezingen van 2009 namens de combinatie ChristenUnie-SGP. Hij is een voorstander van 'eurorealisme', waaronder hij verstaat dat Europese samenwerking nuttig en geboden is maar dat de Europese Unie niet moet uitmonden in een bureaucratische 'superstaat' die zich met van alles en nog wat bemoeit (bijvoorbeeld met onderwijs- en zorgzaken en het omroepbeleid).[1]

Op 28 april 2009 gaf hij aan dat zijn partij tegen het Europese lidmaatschap is van Turkije vanwege de geografische ligging van dit land.[2] Het verschil in standpunt met dat van de Partij voor de Vrijheid (PVV) is dat die partij als criterium stelt dat het land geen lid mag worden vanwege de islam.

Op 22 mei 2009 zei Van Dalen in een interview met NU.nl dat de economische crisis grotendeels het gevolg is van de secularisatie. Deze crisis zal volgens hem meer mensen tot geloof in Jezus Christus brengen.[3] Al eerder liet hij zich negatief uit over de secularisatie door te stellen dat dit de grootste bedreiging voor Europa zou zijn.[4]

De combinatie ChristenUnie-SGP behaalde twee zetels, waardoor Van Dalen vanaf 14 juli 2009 in het Europees Parlement is afgevaardigd. Alhoewel beide partijen samen optrokken, zijn zij na de verkiezingen verschillende wegen opgegaan. Het vrouwenstandpunt van de SGP zorgde voor kritische vragen van de zijde van de Britse Conservatieven, die de SGP niet onvoorwaardelijk bij de fractie van Europese Conservatieven en Reformisten wensten toe te laten. Omdat de ChristenUnie zich wel bij deze fractie wenste aan te sluiten, leidde dit tot een breuk tussen de ChristenUnie en de SGP in Europa.[5] Vervolgens heeft Bas Belder van de SGP, tweede op de gezamenlijke lijst, zich aangesloten bij de fractie Europa van Vrijheid en Democratie. Na de verkiezingen van 2014 trad ook Bas Belder toe tot de ECR fractie, dit was mogelijk door een wijziging in de statuten van de SGP.

Van 2009-2014 was Van Dalen vicevoorzitter van de transportcommissie van het Europees Parlement[6]. In die hoedanigheid wil Van Dalen een rijverbod op zondag voor vrachtwagens in de Europese Unie, zoals dat ook al in Duitsland geldt.[7].

In oktober 2009 viel Van Dalen op door zijn aankondiging om zijn maandelijkse vergoeding van duizenden euro's voor kosten voor internet, telefoon en kantoorruimte te willen verantwoorden. Hij vond een dergelijk bedrag, dat bovenop zijn salaris en reiskostenvergoeding komt, zonder verantwoording daarvan niet uit te leggen aan zijn kiezers.[8]

In mei 2014 werd Van Dalen herkozen als Lid van het Europees Parlement. In zijn 2e mandaatperiode legt hij zich naast Transport ook steeds meer toe op visserij-onderwerpen. Van Dalen is lid van de visserijcommissie en is woordvoerder van de ECR fractie op dit onderwerp.

Persoonlijk[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]