Peter van Dalen (politicus)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Peter van Dalen
Peter van Dalen.JPG
Algemene informatie
Geboren 3 september 1958
Functie Lid Europees Parlement
Partij RPF, ChristenUnie
Titulatuur drs.
Politieke functies
1994-1998 Lid gemeenteraad Houten RPF-GPV
1994-1998 Fractievoorzitter RPF-GPV
2009 Lijsttrekker CU-SGP Europese Parlementsverkiezingen 2009
2009-heden Lid Europees Parlement CU
2014 Lijsttrekker CU-SGP Europese Parlementsverkiezingen 2014
Parlement & Politiek - biografie
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Peter van Dalen (Zwijndrecht, 3 september 1958) is Nederlands politicus, oorspronkelijk voor de Reformatorische Politieke Federatie (RPF), later voor diens opvolger de ChristenUnie. Sinds juli 2009 zit hij voor deze orthodox-christelijke politieke partij in het Europees Parlement.

Van Dalen was als Nederlands ambtenaar werkzaam bij het ministerie van Verkeer en Waterstaat en lijsttrekker van de combinatie ChristenUnie-SGP voor de verkiezingen van het Europees Parlement op 4 juni 2009 en 22 mei 2014.

Loopbaan[bewerken]

Na het vwo op het DevelsteinCollege in Zwijndrecht te hebben doorlopen, studeerde Van Dalen geschiedenis en internationale betrekkingen aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Als student was hij lid van de christelijke studentenvereniging S.S.R.-N.U. en stond hij RPF-Tweede Kamerlid Meindert Leerling bij op het gebied van ontwikkelingssamenwerking en gezondheidszorg.

In 1984 werd Van Dalen beleidsmedewerker van Leen van der Waal, die in dat jaar namens de combinatie SGP-GPV-RPF lid was geworden van het Europees Parlement.

In 1989 ging Van Dalen bij het ministerie van Verkeer en Waterstaat werken. Ook in deze betrekking kreeg hij te maken met de Europese Unie. Op het ministerie heeft hij diverse managementfuncties vervuld; zijn laatste was die van hoofdinspecteur-directeur van de Inspectie Verkeer & Waterstaat inzake de binnenvaart. In juli 2009 verruilde hij deze functie na zijn verkregen zetel in het Europees Parlement. Op 22 mei 2014 werd hij opnieuw gekozen in het EP en daar werkt hij nog steeds, DV tot aan de volgende verkiezingen in mei 2019.

Politieke activiteiten[bewerken]

Van Dalen was voorzitter van de landelijke projectgroep Europa van de ChristenUnie. Hij was lid van het College van Advies dat de Europese Parlementsleden van de ChristenUnie-SGP van advies dient op het gebied van politieke en institutionele kwesties met betrekking tot de Europese Unie. Daarnaast was hij van 1994 tot 1998 fractievoorzitter van de gecombineerde fractie van RPF en GPV in Houten. Hij is nog steeds actief lid van de afdeling Houten.

Europarlementariër[bewerken]

Van Dalen is voorstander van 'eurorealisme', waaronder hij verstaat dat Europese samenwerking nuttig en geboden is maar dat de Europese Unie niet moet uitmonden in een bureaucratische 'superstaat' die zich met van alles en nog wat bemoeit. Bij de verkiezingen in 2009 en 2014 was het motto "Samenwerking Ja, Superstaat Nee". De combinatie ChristenUnie-SGP behaalde twee zetels in 2009 en in 2014. Peter van Dalen en zijn collega Bas Belder vertegenwoordigen samen de Nederlandse Delegatie binnen de ECR fractie.

Van 2009-2014 was Van Dalen vicevoorzitter van de transportcommissie van het Europees Parlement en startte hij ook in het EP een Werkgroep over de vrijheid van godsdienst.

In mei 2014 werd Van Dalen herkozen als Lid van het Europees Parlement en heeft zitting in de ECR-fractie. In zijn 2e mandaatperiode legt hij zich naast Transport ook steeds meer toe op visserij-onderwerpen. Van Dalen is lid van de visserijcommissie en is woordvoerder van de ECR-fractie op dit onderwerp. Intussen is de Werkgroep Godsdienstvrijheid in het EP gewijzigd naar een Intergroep Godsdienstvrijheid, waarin verschillende Europarlementariërs uit verschillende EP-fracties opereren.

Persoonlijk[bewerken]

Externe links[bewerken]