Mathilde d'Udekem d'Acoz

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Prinses Mathilde)
Mathilde d'Udekem d'Acoz
1973 - heden
Mathilde d'Udekem d'Acoz
Zevende koningin der Belgen
Periode 2013-heden
Voorganger Paola Ruffo di Calabria
Opvolger -
Hertogin van Brabant
Periode 1999-2013
Voorganger Astrid van Zweden
Opvolger Elisabeth van België
Geboren 20 januari 1973
Ukkel, België
Vader Patrick d'Udekem d'Acoz
Moeder Anne Marie Komorowska
Dynastie d'Udekem d'Acoz
Partner Filip van België
Kinderen Elisabeth
Gabriël
Emmanuel
Eléonore

Verenigd Wapen van Koning Filip
en Koningin Mathilde
Portaal  Portaalicoon   België

Mathilde Marie Christine Ghislaine gravin d'Udekem d'Acoz (Ukkel, 20 januari 1973), kortweg koningin Mathilde, is de echtgenote van de Belgische koning Filip en was sinds haar huwelijk tot de troonsbestijging van haar man hertogin van Brabant.

Jeugd en opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Mathilde werd geboren als jonkvrouw in de familie d'Udekem d'Acoz. Ze is de oudste dochter van graaf Patrick d'Udekem d'Acoz en de Poolse gravin Anne Marie Komorowska. Daarnaast heeft ze nog drie zusters en één broer: Marie-Alix (16 september 1974 - 14 augustus 1997), Elisabeth (17 januari 1977), Hélène (22 september 1979) en Charles-Henri (13 mei 1985). In 1997 kwam Marie-Alix samen met haar grootmoeder om bij een auto-ongeluk.

Mathilde groeide op in het Waalse dorpje Villers-la-Bonne-Eau nabij Bastenaken in het kasteel van Losange waar destijds ook de prinselijke verloving tussen kroonprins Umberto van Savoie en Marie José van België plaatsvond. Ze studeerde moderne talen aan het Institut Vierge Fidèle, te Brussel. Daarna studeerde ze met grote onderscheiding af aan het Institut libre Marie Haps (Haute École Léonard de Vinci) als logopediste. Ze had in Brussel haar eigen praktijk en werkte ook deeltijds in een school voor lager onderwijs.

In 1998 begon ze (via een schakelprogramma) een academische opleiding aan de UCLouvain in Louvain-la-Neuve en behaalde er met onderscheiding het diploma van licentiaat in de psychologie. Mathilde spreekt vloeiend Frans, Nederlands, Engels, Italiaans en een beetje Spaans.

Huwelijk met Filip van België[bewerken | brontekst bewerken]

Het paar tijdens de Blijde Intrede in Hasselt

Op 13 september 1999 werd zij officieel voorgesteld als verloofde van kroonprins Filip. Dit had plaats in de tuin van het kasteel van Laken. Daarna volgde een kennismaking met de bevolking via de blijde inkomst in elke provincie. Het hof maakte bekend dat het huwelijk nog hetzelfde jaar zou plaatsvinden.

Op 4 december 1999 trad Mathilde in het huwelijk met Filip van België. Vervolgens droeg zij de titels van hertogin van Brabant en prinses van België. Op 12 augustus 2000 werd haar vader verheven tot graaf met overgang van deze titel op al zijn afstammelingen en van die datum af was zij gravin d'Udekem d'Acoz (zie: État présent de la noblesse belge (2013), p. 293). Het burgerlijk huwelijk werd gesloten door de burgemeester van Brussel, Ridder François-Xavier de Donnea in het stadhuis van Brussel. Het kerkelijk huwelijk werd door de aartsbisschop van Mechelen-Brussel, kardinaal Danneels ingezegend. De prinses droeg de kanten sluier van haar schoonmoeder, koningin Paola. Na haar huwelijk schonk de prinses haar huwelijksboeket aan Onze-Lieve-Vrouw van Halle als devotiegeschenk.

De prinses stichtte het Fonds Prinses Mathilde met geld dat ze ontving als huwelijksgift; jaarlijks wordt met dat geld de Prijs Prinses Mathilde uitgereikt.

Met haar man koning Filip kreeg de huidige koningin vier kinderen:

Koningin Mathilde is de doopmeter van prinses Alexia der Nederlanden en prinses Isabella van Denemarken.

Koningin der Belgen[bewerken | brontekst bewerken]

Koning Filip en koningin Mathilde op de dag van de eedaflegging (Brussel, 21 juli 2013)
Zie Koningschap van Filip van België voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Prinses Mathilde werd na de troonsafstand van koning Albert II op 21 juli 2013 de eerste koningin der Belgen die in België is geboren. Lilian Baels, de tweede echtgenote van koning Leopold III, had wel de Belgische nationaliteit, maar heeft nooit de titel van koningin gedragen. Zij was trouwens niet in België geboren, maar in Londen, waar haar familie verbleef tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Koningin Mathilde zet de verbintenissen van koningin Fabiola voort, met wie ze zeer hecht was: ze volgt haar op als erevoorzitter van de Internationale Muziekwedstrijd Koningin Elisabeth van België en de Koning Boudewijnstichting. Koningin Fabiola heeft verschillende van haar juwelen nagelaten aan koningin Mathilde.

In 2016 nodigde de VN-secretaris-generaal koningin Mathilde uit om zich aan te sluiten bij de VN-groep van pleitbezorgers voor duurzame ontwikkeling. Deze groep van ongeveer 15 personen zal de VN moeten helpen de energie en de actie van de internationale gemeenschap te mobiliseren om de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling tegen 2030 te bereiken (deze doelstellingen zijn in september 2015 door de lidstaten van de VN aangenomen). Sinds 2018 is de Koningin ook Erevoorzitter van de Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling.

Als Erevoorzitter van UNICEF België en/of als pleitbezorger van de SDG's van de VN onderneemt ze jaarlijks een humanitaire reis naar het buitenland om het publiek te sensibiliseren: Ethiopië in 2015, Jordanië in 2016, Laos in 2017, Ghana in 2018, Mozambique in 2019. Ook is ze vertegenwoordiger van UNAIDS en helpt ze op vraag van UNICEF via haar naambekendheid.

In 2018 sluit de Koningin zich aan bij een informele groep van wereldleiders binnen de Wereldbankgroep om haar "Human Capital Project" te ondersteunen. Het project wil meer en beter investeren in menselijk kapitaal met een focus op gezondheid (inclusief geestelijke gezondheid), kwaliteitsonderwijs en goede voeding.

Eretekens[bewerken | brontekst bewerken]

Wapenschilden[bewerken | brontekst bewerken]


Verenigd Wapen van Koning Filip
en Koningin Mathilde

Dubbel Monogram van Koning Filip
en Koningin Mathilde

Wapen van het Huis d'Udekem d'Acoz

Wapen van Mathilde d'Udekem d'Acoz

Voorouders[bewerken | brontekst bewerken]

Voorouders van Mathilde d'Udekem d'Acoz
Overgrootouders Maximilien d'Udekem d'Acoz

Maria van Eyll
Clément Outryve d'Ydewalle

Madeleine de Thibault de Boesinghe
Michel Komorowski

Maria Zaborowska
Adam Stefan Sapieha-Kodenski

Thérèse Sobanska
Grootouders Charles d'Udekem d'Acoz (1885-1968)
∞ 1933
Suzanne van Outryve d’Ydewalle (1898-1983)
Leon Komorowski

Sophia Sapieha-Kodenska
Ouders Patrick d'Udekem d'Acoz (1936-2008)
∞ 1971
Anne Komorowska (1946)
Mathilde d'Udekem d'Acoz (1973)

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Queen Mathilde of Belgium van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.