Proterosuchus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Proterosuchus
Proterosuchus BW.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Onderklasse:Archosauromorpha
Superorde:Archosauria
Familie:Proterosuchidae
Geslacht
Proterosuchus
Robert Broom, 1903
Typesoort
Proterosuchus fergusi Broom, 1903
Afbeeldingen Proterosuchus op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Proterosuchus is een geslacht van basale Archosauromorpha uit de familie Proterosuchidae. Het dier kon tot 200 cm lang worden.

De eerste fossielen van dit geslacht werden in 1903 gevonden in Zuid-Afrika en beschreven door Robert Broom. Soortgelijke fossielen werden later gevonden in de Volksrepubliek China en Rusland en benoemd als Chasmatosaurus. Proterosuchus en Chasmatosaurus worden door sommige wetenschappers als synoniemen beschouwd. De Zuid-Afrikaanse Proterosuchus vanhoepeni, Proterosuchus alexandri en Elaphrosuchus rubidgei worden inmiddels beschouwd als synoniemen voor Proterosuchus fergusi.

Proterosuchus had met een lengte van 2.5 tot 3 meter het formaat van een hedendaagse Komodovaraan en dit reptiel was hiermee één van de grootste landroofdieren van het Vroeg-Trias. Sommige bronnen gaan overigens uit van een bescheidener formaat van 1.5 meter. Proterosuchus had lange kaken met scherpe, iets teruggebogen tanden. De top van de bovenkaak was sterk naar beneden gebogen en had zo een haakvorm. Ook op het gehemelte bevonden zich tanden, een primtief kenmerk van de reptielen. Proterosuchus had verder een sterke nek en korte poten met daaraan vijf tenen. De poten stonden zijwaarts van het lichaam, waardoor Proterosuchus een min of meer kruipende gang had. Het dier leefde waarschijnlijk net als de hedendaagse krokodillen langs de oevers van meren en rivieren en Proterosuchus joeg vermoedelijk vanuit het water op vissen, labyrinthodonte amfibieën en dicynodonten als Lystrosaurus.