Radiomonument

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Radiomonument
Radiomonument
Kunstenaar Dirk Roosenburg en Albert Termote
Jaar 1936
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 518823
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het radiomonument is een monument in Eindhoven.

Het dateert uit 1936 en is ontworpen door Dirk Roosenburg samen met beeldhouwer Albert Termote. Het beeld is tot stand gekomen na een prijsvraag die 55 inzendingen opleverde. De inzendingen waren in november 1933 te bezichtigen. Het beeld Semper Tangens (Steeds Rakend) van Roosenburg en Termote won de prijsvraag. Het is een herinnering aan de eerste radioverbinding die in 1927 door Philips tot stand werd gebracht tussen Nederland en het toenmalige Nederlands-Indië. Het beeld stelt een roepende vrouw voor en staat bij een vijver in het Stadswandelpark. Het beeld is opgenomen in het register van rijksmonumenten.

Tekst[bewerken | brontekst bewerken]

Op de achterzijde van het kunstwerk is te lezen: Ter herinnering aan het feit dat vanuit deze gemeente =dank zij het vernuft van het Philipslaboratorium= de eerste radiophonische verbinding is tot stand gebracht tusschen het moederland en Ned. Oost-Indie. De burgerij van Eindhoven.

Op het zijpaneel rechts: Eerste verbinding met Indie 11 maart 1927. Eerste gesprek van H.M. Koningin Wilhelmina met Indie 1 juni 1927.

Op het zijpaneel links: Onthuld 28 nov 1936 door H.K.H. Prinses Juliana.

Foto’s[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Radiomonument (Eindhoven) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.