Ragout

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ragout uit een snelwegrestaurant
Een typisch Belgische vol-au-vent of koninginnenhapje

Ragout (Nederlands-Nederlands) (in oud-Nederlands: ragoût) of vol-au-vent (Vlaams) is van oorsprong een gerecht dat bestaat uit stukjes gesneden vlees, gevogelte of vis in saus.

De saus wordt gemaakt door gelijke hoeveelheden boter en bloem te vermengen. De boter wordt eerst gesmolten zonder deze te bruinen, daarna wordt de bloem toegevoegd en laat men deze kort aanbakken. Vervolgens wordt bouillon of melk toegevoegd om de substantie op de gewenste dikte te krijgen. Tot slot voegt men stukjes vlees (vaak kip) toe, en vaak ook champignons.

Er bestaan ook talloze vegetarische ragouts zoals eierragout, champignonragout en groentenragout.

Ragout wordt soms gegeten in een pasteitje, ook vidé genaamd. Dat is een rond, warm, hartig bladerdeeggebakje. Traditioneel wordt dit gevuld met kippenragout, al kan het uiteraard ook gevuld worden met andere ragouts. Als men in Frankrijk of België een "vol-au-vent" of "koninginnenhapje" bestelt, krijgt men doorgaans een pasteitje gevuld met kippenragout, in Vlaanderen ook wel kippenfricassée genoemd.[1]

Runderragout wordt ook gebruikt als vulling van kroketten en bitterballen. Het woord ragout komt oorspronkelijk uit het Frans. Ragoûter betekent dan ook: de smaak verbeteren.