Renault Trucks

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Renault VI)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Renault Mascott Brandweer Geraardsbergen

Renault Trucks is een Frans bedrijf dat vrachtauto's produceert. Renault Trucks, voorheen Renault VI, maakt deel uit van de Volvo Groep. In 2001 ruilde het moederbedrijf Renault SA de aandelen van zijn vrachtwagenafdeling in voor een deelname van 20% in Volvo. Renault Trucks werd samen met Mack Trucks ondergebracht in de vrachtwagenafdeling van Volvo. Eind 2012 verkocht Renault de laatste aandelen in Volvo om de schulden af te betalen.

Geschiedenis[bewerken | bron bewerken]

1894-1909[bewerken | bron bewerken]

In Lyon ontwerpt en realiseert Marius Berliet in 1894 een monocilindermotor en bouwt vervolgens zijn eerste voertuig rijdend op petroleum. In 1906 bouwt hij zijn eerste vrachtwagen.

Te Billancourt, net buiten Parijs, zet Louis Renault in 1898 een versnellingsbak met 4 versnellingen op punt en brengt nadien zijn eerste automobiel uit; een autootje met een 2 pk motor. Hij produceert de eerste zelftrekkende light truck in 1900 en vindt in 1906 de voorloper van de Parijse stadsbus uit.

1914-1918[bewerken | bron bewerken]

Bij Berliet worden dagelijks 40 CBA trucks gefabriceerd die de voertuigen aan het front van Verdun zullen vervoegen. Bij Renault zijn het 600 taxi's die zullen bijdragen tot de zege op de Marne en zo Renault vereeuwigen voor het nageslacht. In 1917, bouwt het merk met de ruit de eerste moderne tankwagen uit de geschiedenis. De eerste 4×4 truck wordt gebouwd door Latil. Het is het logische gevolg van de vooraan gemotoriseerde trein uit 1898.

1919-1928[bewerken | bron bewerken]

Louis Renault en Marius Berliet, industriële genieën, bouwen hun automobielgroep uit. Berliet participeert eveneens in de fabricatie van de Renault FT 17 tankwagen, besteld door de Franse regering.

In 1923, is Renault het eerste merk dat de trekker voor wegtransport presenteert. Datzelfde jaar verschijnen de voertuigen uitgerust met gasgeneratoren op hout en de eerste trekker voorzien van een servorem die inwerkt op de 4 wiel. In 1928 wordt de eerste dieselmotor gemonteerd op een vrachtwagen.

1952-1978[bewerken | bron bewerken]

Tussen 1952 en 1974, assosciëren Laffly, Rochet Schneider, Camiva en Citroën Poids Lourds zich met Berliet die, in 1957, de Berliet T100 bouwt, de grootste vrachtwagen ter wereld!

In 1955, ziet Saviem het levenslicht, als divisie van Latil, van het departement trucks Renault en Somua. Ze krijgen snel gezelschap van Richard Continental in 1965 en vervolgens van Sinpar in 1975. Het is in 1978 dat Berliet en Saviem fuseren tot de enige heavy truck constructeur van Frankrijk, Renault V.I., de 'Heavy Truck' branche van de groep Renault. Berliet was net afgescheiden van de PSA groep

Vanaf 1983[bewerken | bron bewerken]

Renault Véhicules Industriels zet zijn veroveringstocht om een krachtige internationale groep te worden verder met de overname van Dodge Europe in 1983 en vervolgens van het legendarische Amerikaanse merk Mack in 1990.

Het jaar 1992 is een nieuwe en belangrijke etappe: Renault Véhicules Industriels wordt Renault V.I. In 2001, wordt Renault V.I., inclusief Mack Trucks, ondergebracht bij de Volvo Groep. Renault krijgt in ruil hiervoor een aandelenbelang van 20% in Volvo. In 2002 krijgt de firma de internationale commerciële benaming "Renault Trucks". De busafdeling werd ondergebracht bij het Frans/Italiaanse Irisbus. In oktober 2010 verkocht Renault zo'n twee derde deel van zijn aandelenbelang in Volvo en het belang daalde naar 6,8%.[1] Op 13 december 2012 maakte Renault bekend de resterende aandelen in Volvo te verkopen. De verkoop leverde zo'n € 1,5 miljard op en is gebruikt om de schuldenlast van Renault te verkleinen.[2]

Historische voertuigen[bewerken | bron bewerken]

Berliet[bewerken | bron bewerken]

Saviem[bewerken | bron bewerken]

Renault Véhicules Industriels[bewerken | bron bewerken]

Renault Trucks Vandaag (euro5)[bewerken | bron bewerken]

Delivery Range[bewerken | bron bewerken]

Distribution Range[bewerken | bron bewerken]

Construction Range[bewerken | bron bewerken]

Long Distance Range[bewerken | bron bewerken]

Renault Trucks Vandaag (euro6)[bewerken | bron bewerken]

Distribution Range[bewerken | bron bewerken]

Long Distance Range[bewerken | bron bewerken]

Construction Range[bewerken | bron bewerken]

Heavy Construction Range[bewerken | bron bewerken]

Toekomst[bewerken | bron bewerken]

Renault Design[bewerken | bron bewerken]

Renault Magnum VEGA Truck[bewerken | bron bewerken]

Op de IAA in Hannover stond op de Renault stand de Magnum Vega. Een opvallende showtruck die in 2007 als limited edition op de markt zal komen. Aan de buitenkant zijn diverse aluminium kleurige details aangebracht die fraai contrasteren met de zwarte metallic lak. In het volledig vernieuwde interieur zijn topmaterialen gebruikt met ook hier donkere tinten en aluminium-look. De bijrijdersstoel kan over de volle cabinelengte verschoven worden waardoor er veel leefruimte ontstaat. In een kast achter de chauffeursstoel is onder meer een magnetron ingebouwd, maar ook een complete hifi-dvd-set met flatscreen-tv. De verlichting in de cabine is uitgevoerd met multidirectional led-spotjes die heel simpel te richten zijn. Het blauwe licht er van is volgens Renault ‘fraai in harmonie met de verlichting aan de buitenzijde.

Renault Radiance Concept Truck[bewerken | bron bewerken]

De Renault Radiance werd voorgesteld tijdens de IAA te Hanover in 2003.

De Radiance is een toekomstmodel van de vrachtwagen over enkele jaren. De Radiance werd door Renault Industrial Design onder de directie van Patrick le Quement en de marketing- en productteams van de constructeur ontwikkeld. Het stelt de mogelijkheden op lange termijn voor, zowel voor het comfort en de veiligheid van de bestuurder als voor de productiviteit en het imago van de bedrijven in het langeafstandstransport. Veiligheid gaat boven alles en van de technologie wordt dankbaar gebruikgemaakt om het manoeuvreren en het beheer van risicosituaties te vergemakkelijken. De Radiance is uitgerust met een "steer by wire"-besturing (besturing met kabel) zodat een stuurkolom niet meer nodig is, een geautomatiseerde versnellingsbak, camera's in plaats van spiegels om de dode hoek te vermijden, nieuwe camera's die strategisch rond de vrachtwagen worden geplaatst zodat de chauffeur veilig kan manoeuvreren, directionele koplampen die zich aanpassen aan de omgeving (stad, snelweg, mist enz.), stoplichten die geleidelijk aan feller worden naarmate u harder op de rem drukt, een automatische parkeerrem en een vering met een enkele zit op de achteras. Voor het comfort van deze "vrachtwagen van de toekomst" wordt gemikt op ergonomie.

Renault LCV Concept[bewerken | bron bewerken]

Het "Light commercial vehicle Concept" is gemaakt door Renault Design met als doel het lichte bedrijfsvoertuig van de toekomst te ontwerpen. Wagens gebaseerd op dit concept werden de Renault Mascott en de Renault Master.

Milieu[bewerken | bron bewerken]

Een nieuwe generatie motoren zorgen voor vermindering van het verbruik en de uitlaatgassen, geluid en trillingen in de cabine, soepelheid bij het schakelen, optimaal koppel en vermogen bij laag toerental. De wetgeving vereist dat nieuwe vrachtwagens minstens voldoen aan de strenge Euro 4-norm. Hoewel de Euro 5-norm nog niet wettelijk vastgesteld werd, kan men al vrachtwagens kopen die voldoen aan de Euro 5-norm. Deze vrachtwagens worden 'Incentive Euro 5' genoemd.

Zie de categorie Renault trucks van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.