Resolutie 313 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 313
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 28 februari 1972
Nr. vergadering 1644
Code S/RES/313
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Conflict in Zuidelijk Libanon
Beslissing Eist de onmiddellijke terugtrekking van Israël uit Libanon.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1972
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van België België · Vlag van Guinee Guinee · Vlag van India India · Vlag van Italië Italië · Vlag van Japan (1870–1999) Japan · Vlag van Panama Panama · Vlag van Somalië Somalië · Vlag van Soedan Soedan · Vlag van Joegoslavië (1943-1992) Joegoslavië
Libanon

Resolutie 313 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem aangenomen op 25 februari 1972. De resolutie eiste dat Israël onmiddellijk zijn troepen zou terugtrekken uit Zuidelijk Libanon.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

In Libanon, een buurland van Israël, woonden veel Palestijnse vluchtelingen. De Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) begon in 1968 met aanvallen op Israël, die vaak gelanceerd werden vanuit het door de PLO gecontroleerde zuiden van Libanon. Israël reageerde met vergeldingsacties op dorpen in deze regio.

Op 25 februari viel het Israëlisch leger opnieuw het zuiden van Libanon binnen. Gedurende vier dagen werden gebouwen en kampen van de Palestijnse guerrillas gebombardeerd en opgeblazen. De operatie volgde op een terreuraanslag op een autoweg in het noorden van Israël, waarbij drie soldaten en twee burgers waren omgekomen.[1]

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad eiste dat Israël zich met onmiddellijke ingang zou onthouden van elke militaire actie tegen Libanon te land en te lucht, en onmiddellijk al zijn troepen op Libanees grondgebied zou terugtrekken.

Werken van of over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 313 op de Engelstalige Wikisource.