Resolutie 313 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 313
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 28 februari 1972
Nr. vergadering 1644
Code S/RES/313
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Arabisch-Israëlisch conflict
Beslissing Eist de onmiddellijke terugtrekking van Israël uit Libanon.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1972
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van de Sovjet-Unie van 1955-1980 Sovjet-Unie · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van België België · Vlag van Guinee Guinee · Vlag van India India · Vlag van Italië Italië · Vlag van Japan Japan · Vlag van Panama Panama · Vlag van Somalië Somalië · Vlag van Soedan Soedan · Vlag van Joegoslavië Joegoslavië
Libanon
Libanon

Resolutie 313 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem aangenomen op de 1644ste bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad op 25 februari 1972.

Achtergrond[bewerken]

In Libanon woonden veel Palestijnse vluchtelingen. In 1968 begon de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie vandaaruit Israël aan te vallen. Israël vergold die aanvallen met vergeldingsacties op Libanese dorpen. De Veiligheidsraad had al meermaals geëist dat Israël zich zou terugtrekken.

Inhoud[bewerken]

De Veiligheidsraad:

  • Eiste dat Israël zich met onmiddellijke ingang zou onthouden van elke militaire actie tegen Libanon te land en te lucht en onmiddellijk al zijn troepen op Libanees grondgebied zou terugtrekken.

Verwante resoluties[bewerken]

Logo Wikisource
Bronnen die bij dit onderwerp horen, kan men vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 313 op de Engelstalige Wikisource.