Resolutie 319 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 319
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 1 augustus 1972
Nr. vergadering 1657
Code S/RES/319
Stemming
voor
14
onth.
0
tegen
0
niet
1
Onderwerp Zuid-Afrikaanse bezetting van Zuidwest-Afrika.
Beslissing Contacten met alle partijen verder zetten.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1972
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van België België · Vlag van Guinee Guinee · Vlag van India India · Vlag van Italië Italië · Vlag van Japan (1870–1999) Japan · Vlag van Panama Panama · Vlag van Somalië Somalië · Vlag van Soedan Soedan · Vlag van Joegoslavië (1943-1992) Joegoslavië
Zuidwest-Afrika en Namibië

Resolutie 319 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 1 augustus 1972 aangenomen. Veertien leden stemden voor. China nam niet deel aan de stemming. De Veiligheidsraad vroeg secretaris-generaal Kurt Waldheim zijn consultaties met de partijen inzake Zuid-Afrika's bezetting van Zuidwest-Afrika voort te zetten.

Achtergrond[bewerken | bron bewerken]

Zie Zuidwest-Afrika voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Zuid-Afrika had na de Eerste Wereldoorlog een mandaat gekregen om Zuidwest-Afrika, het huidige Namibië, te besturen. Daar kwam tegen de jaren zestig verzet tegen. Zeker nadat Zuid-Afrika een politiek van apartheid begon te voeren, kwam er ook internationaal verzet, en in 1968 beëindigde de Verenigde Naties het mandaat. Zuid-Afrika weigerde Namibië te verlaten en hun verdere aanwezigheid werd door de VN illegaal verklaard.

Inhoud[bewerken | bron bewerken]

De Veiligheidsraad:

  • Herinnert aan resolutie 309 en de andere resoluties over de kwestie-Namibië.
  • Heeft het rapport van secretaris-generaal Kurt Waldheim overwogen.
  1. Waardeert de inspanningen van de secretaris-generaal om resolutie 309 ten uitvoer te brengen.
  2. Herbevestigt het recht van het Namibische volk op zelfbeschikking en onafhankelijkheid.
  3. Herbevestigt ook de nationale eenheid en territoriale integriteit van Namibië.
  4. Nodigt de secretaris-generaal uit om samen met de groep van de Veiligheidsraad opgezet in resolutie 309 de contacten met alle partijen voort te zetten met het oog op het creëren van de nodige omstandigheden waarin het Namibische volk hun recht op zelfbeschikking en onafhankelijkheid kan uitoefenen.
  5. Keurt het voorstel van de secretaris-generaal om een vertegenwoordiger aan te stellen om hem bij te staan bij de uitvoer van zijn mandaat in paragraaf °4 goed.
  6. Vraagt de secretaris-generaal om de Veiligheidsraad op de hoogte te houden en uiterlijk tegen 15 november over de uitvoer van resolutie 309 en deze resolutie te rapporteren.

Verwante resoluties[bewerken | bron bewerken]

Originele werken van of over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 319 op de Engelstalige Wikisource.