Rivierduinzegge

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door PAvdK (overleg | bijdragen) op 15 sep 2017 om 10:42. (aanpassing)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Rivierduinzegge
Rivierduinzegge
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:Eenzaadlobbigen
Clade:Commeliniden
Orde:Poales
Familie:Cyperaceae (Cypergrassenfamilie)
Geslacht:Carex (Zegge)
soort
Carex ligerica
J. Gay (1838)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De rivierduinzegge (Carex ligerica, synoniem:Carex colchica) is een overblijvend kruid dat behoort tot de cypergrassenfamilie (Cyperaceae). De plant komt van nature voor in Europa. In Nederland komt de rivierduinzegge vooral voor in schrale, droge en zandige bermen in het oosten van het land. De soort staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als vrij zeldzaam tot zeldzaam. Het aantal chromosomen is 2n = 58.

De plant wordt 15 - 40 cm hoog, heeft driekantige stengels en vormt een 1,5 - 2 mm dikke wortelstok. De vrij stijve bladeren zijn 1,2 - 2 mm breed.

De plant bloeit in april en mei met een 2 - 4 cm lange en meestal eivormig bloeiwijze met daaraan 4 - 12 rechte, bruine, tweeslachtige aren met de vrouwelijke bloemen aan de top van de aar. Het onderste schutblad is veel korter dan de bloeiwijze. Het vruchtbeginsel heeft twee stempels. De donkerbruine kafjes hebben een groene kiel. De 4 - 5,5 mm lange, eivormige, vrij smal gevleugelde urntjes zijn duidelijk generfd. Ze zijn bij benadering ongeveer twee keer zo lang als breed. Op het urntje zit een mierenbroodje. Het urntje is een soort schutblaadje dat geheel om de vrucht zit.

De vrucht is een bruin, 2 mm lang en 1,5 mm breed, lensvormig nootje met regelmatig gebogen randen. De snavel bestaat uit twee tanden.

De plant komt voor op rivierduinen en in riviergrasland langs de grote rivieren.

Externe links

Zie de categorie Carex colchica van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.