Rock in Rio (festival)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ingang van Rock in Rio Lisboa in 2006

Rock in Rio is een muziekfestival dat voor het eerst werd gehouden in 1985 in Rio de Janeiro. In 1991, 2001 en 2011 vonden nog drie edities plaats in die stad. In 2004, 2006, 2008, 2010 en 2012 werd het festival in Lissabon gehouden. In 2008 en 2010 vonden er edities plaats in Madrid. De organisator van het festival is de Braziliaanse zakenman Roberto Medina.[1]

Rock in Rio[bewerken | brontekst bewerken]

Rock in Rio[bewerken | brontekst bewerken]

Rock in Rio werd voor het eerst gehouden tussen 11 en 20 januari 1985 in de stad Rio de Janeiro op een terrein dat speciaal voor het event werd gebouwd. De plaats, een terrein van 250.000 vierkante meter dat bekend is geworden als de "Rockstad" (Portugees: Cidade do Rock), had een podium met een oppervlakte van 5.000 vierkante meter, twee fastfoodrestaurants, twee winkelcentra met 50 winkels, twee medische hulpcentra en een grote infrastructuur om de bijna 1,5 miljoen bezoekers van het festival te ontvangen.

Queen, George Benson, Rod Stewart, AC/DC en Yes waren de hoofdacts en waren elk geboekt voor twee avonden (Benson echter gaf zijn tweede optreden door aan James Taylor, vanwege de enorme vertraging die Taylors lange optreden twee dagen eerder bij zijn eigen optreden had veroorzaakt). Naast de internationale acts traden er tevens 15 Braziliaanse artiesten op, waaronder Alceu Valença, Gilberto Gil en Ivan Lins.

Lijst van internationale acts die op Rock in Rio hebben opgetreden:

Rock in Rio II[bewerken | brontekst bewerken]

Rock in Rio II vond plaats van 18 tot 27 januari in het Maracanã-stadion in Rio de Janeiro.

Na het succes van Rock in Rio, besloot Roberto Medina een tweede editie te organiseren. Doordat de "Rockstad", op last van de toenmalige gouverneur van Rio de Janeiro, met de grond gelijk werd gemaakt vond het festival plaats op het Maracanã-stadion.

Guns N' Roses, Prince en George Michael waren de hoofdacts en traden elke twee avonden op. Naast de internationale acts traden er tevens 19 Braziliaanse artiesten op, waaronder Alceu Valença.

Lijst van internationale acts die op Rock in Rio II hebben opgetreden:

Rock in Rio III[bewerken | brontekst bewerken]

De Rock in Rio III werd gehouden van 12 tot 14 en van 18 tot 21 januari 2001 in Rio de Janeiro.

Rock in Rio III vond plaats op dezelfde locatie als de eerste editie van het festival. Speciaal voor het event werd een nieuwe "Rockstad" gebouwd.

Hoofdacts waren, respectievelijk, Sting, R.E.M., Guns N' Roses, *NSYNC, Iron Maiden, Neil Young en de Red Hot Chili Peppers. Naast de internationale acts traden er 22 Braziliaanse artiesten op, waaronder Daniela Mercury, Gilberto Gil en Milton Nascimento.

Het optreden van Iron Maiden werd opgenomen en later uitbracht als het live-album Rock in Rio.

Volledige lijst van alle internationale acts die op Rock in Rio III optraden:

Rock in Rio Lisboa[bewerken | brontekst bewerken]

Rock in Rio Lisboa[bewerken | brontekst bewerken]

Rock in Rio Lisboa vond plaats van 28 tot 30 juni en van 4 tot 6 juni 2004 in Lissabon, Portugal.

Na het enorm succes van Rock in Rio III in Brazilië, besloot Roberto Medina om een festival van hetzelfde kaliber in Lissabon te organiseren. De beslissing om de naam Rock in Rio te behouden was controversieel, en tegenstanders in Brazilië begonnen het Rock in Rio Tejo te noemen,[2] naar de Taag (Tejo in het Portugees) rivier dat door de Portugese hoofdstad gaat. Er werd een hele "Rockstad" herrezen, met een oppervlakte van over 200.000 m² op het Bela Vista park, met een breed hoofdpodium en verschillende tenten waar verscheidene artiesten tegelijkertijd op konden optreden.

Naast de internationale acts traden er enkele Portugese artiesten op, waaronder Moonspell. Tevens traden er enkele Braziliaanse artiesten op, waaronder Gilberto Gil, Daniela Mercury en Ivete Sangalo.

Volledige lijst van internationale artiesten die op Rock in Rio Lisboa optraden:

Rock in Rio Lisboa II[bewerken | brontekst bewerken]

Rock in Rio Lisboa II werd gehouden op dezelfde locatie als de eerste editie en vond plaats op 26 en 27 mei en op 2, 3 en 4 juni 2006.

Naast de internationale acts traden er ook enkele Portugese artiesten en twee Braziliaanse artiesten, waaronder Ivete Sangalo, op.

Volledige lijst van internationale artiesten die op Rock in Rio Lisboa II optraden:

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Rock in Rio van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.