Rojava

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Federatie van Noord-Syrië - Rojava
اتحاد شمال سوريا و روج آفا
Federasyona Bakurê Sûriyê – Rojava
Flag of Syrian Kurdistan.svg Coat of Arms of Rojava.png
(Details)
Kaart van Federatie van Noord-Syrië - Rojava اتحاد شمال سوريا و روج آفا Federasyona Bakurê Sûriyê – Rojava
Geografie
Hoofdstad Kamishli[1][2]
Bevolking
Inwoners ([4]) 4,6 miljoen
Talen Koerdisch
Arabisch[3]
Aramees
Politiek
President Salih Muslim Muhammad
Overig
Munteenheid Syrisch pond
Volkslied Ey Reqîb
Tijdzone UTC +3
Feestdag Newroz
ISO 3166 +963

De Federatie van Noord-Syrië - Rojava, Syrisch-Koerdistan of West-Koerdistan (Koerdisch: Rojavayê Kurdistanê; Arabisch: کوردستان السورية Kurdistan Al-Suriyah), is een de facto autonome regio in het noorden en noordoosten van Syrië.[5] Het gebied staat vooral bekend onder de naam Rojava. In dit gebied wonen ook veel Arameeërs.

De Koerden beschouwen Syrisch-Koerdistan als onderdeel van een groter Koerdistan dat ook delen omvat van Zuidoost-Turkije (Turks-Koerdistan), Noordoost-Irak (Iraaks-Koerdistan) en Noordwest-Iran (Iraans-Koerdistan). De plaatselijke macht de PYD en zijn militaire vleugel de YPG voorzien geen onafhankelijk of autonoom Koerdistan voor de Koerden in Rojava (West-Koerdistan), maar een volkerenautonomie genaamd Noord-Syrie.

In de loop van de Syrische burgeroorlog trokken Syrische regeringstroepen zich terug uit drie Koerdische enclaves en gaven ze de controle aan de volksbeschermingseenheden.

De strijdkrachten van Ro­ja­va bestaan uit: Volksbeschermingseenheden (YPG) en Vrouwelijke Volksbeschermingseenheden (YPJ).

Rojava cities.png
Rojava als „West-Koerdistan“, zoals het op een website van de PYD in oktober 2013 omschreven wordt[6]
Rojava february 2014.png
De facto-Kantons „West-Koerdistan“ (Rojava) (2014)
Rojava june 2015.png
De facto-Kantons „West-Koerdistan“ (Rojava) (juni 2015)
Northern Syria - Rojava october 2016.png
De facto-Kantons „West-Koerdistan“ (Rojava) (2016)

Naam[bewerken]

De naam Koerdistan betekent letterlijk Land van de Koerden.[7] De naam heeft het voorvoegsel "Syrisch" of "West", wat verwijst naar de relatieve geografie of politieke toewijzing van de regio. In het Koerdisch luidt de naam van het gebied eenvoudig Rojava. Dit betekent het Westen (letterlijk: 'daar waar de zon on­der­gaat’).

Geschiedenis[bewerken]

Syrische burgeroorlog[bewerken]

Militaire situatie in de Syrische burgeroorlog.

██ In handen van de Syrische overheid

██ In handen van Koerdische troepen (Rojava)

██ In handen van de Islamitische Staat (in Irak en de Levant) (IS)

██ In handen van andere rebellen: VSL en Islamitisch Front

██ In handen van Jabhat al-Nusra

YPG checkpoint in Afrin (augustus 2012).

Tijdens de Syrische burgeroorlog werden, onder bestuur van de Hoog Koerdisch Committee, de Volksbeschermingseenheden (YPG) opgericht teneinde de door Koerden bewoonde gebieden van Syrië te controleren. Op 19 juli 2012 vestigde de YPG de controle van de stad Kobani (Ayn al-Arab) en de volgende dag vestigde zij controle over Amuda en Afrin.[8]

De Koerdische groeperingen, de Koerdische Nationale Raad (KNC) en de Democratische Unie Partij, (Koerdisch: Partiya Yekitîya Demokrat, afgekort PYD), vormden nadien een gezamenlijke bestuursraad om de gecontroleerde steden te besturen. De belangrijkste oppositiepartij, het Koerdische ENKS, wordt tegengewerkt. Tegen 24 juli 2014 waren de steden Al-Malikiyah (Dêrika Hemko), Ras al-Ayn (Serê Kaniyê), Ad-Darbasiyah (Dirbêsî), en Al-Maabadah (Girkê Legê) ook onder beheer gebracht van de Volksbeschermingseenheden. De enige belangrijke Koerdische steden die onder controle bleven van de Syrische regering waren Al-Hasaka en Kamishli.[9][10] Hoewel, later delen van Hasaka en Kamishli eveneens onder controle kwamen van de YPG.

Politiek[bewerken]

De Koerdische Opperste Commissie is het interim-bestuur van Noord-Syrië (Syrisch-Koerdistan). Het werd opgericht door de Democratische Unie Partij (PYD) en de Koerdische Nationale Raad (KNC) na de ondertekening op 12 juli 2012 van samenwerkingsovereenkomst tussen de twee partijen in Hewlêr, Iraaks-Koerdistan onder het toezicht van de Iraaks-Koerdistanse president Massoud Barzani.[11] De commissie is samengesteld uit een gelijk aantal leden van de PYD en KNC.[12]

Bestaande politieke partijen zijn: Democratische Unie Partij, Syrische Unie Partij, Koerdische Nationale Raad, ENKS

Buitenlandse relaties[bewerken]

De relaties met Turkije zijn complex. Turkije claimt dat de YPG hetzelfde is als de Koerdische Arbeiderspartij (PKK), die door Turkije, de EU en de VS als een terroristische organisatie wordt beschouwd. Zo beschouwt Turkije de YPG ervan de militaire tak van de PKK in Syrië te zijn, terwijl de leiders van de YPG stellen dat de PKK een aparte organisatie is.[13] Turkije heeft desondanks toestemming verleend om doorgang te verlenen aan militaire ondersteuning door Iraaks-Koerdistan en heeft humanitaire hulp verleend.

Op dit moment is er geen militaire samenwerking met Iraaks-Koerdistan.

Mensenrechten[bewerken]

Politici van de Koerdische oppositiepartij ENKS (niet verwant aan de PKK) werden meermaals opgepakt en zonder berechting vervolgd in West-Koerdistan. Ook is de nationale vlag van Koerdistan verboden in Rojava. Wel zijn overigen PKK-gerelateerde vlaggen toegestaan. De oppositie in Rojava bestaat nu alleen uit PKK-verwante partijen. ENKS en alle overigen partijen zijn verboden.

Volgens de grondwet van Rojava houdt het zich aan de internationale wetgeving inzake mensenrechten.[14] Dit omvat de volgende wijzigingen van de Syrische wet:

  • Gelijke rechten voor vrouwen en een verbod op polygamie[15]
  • Godsdienstvrijheid en gelijkheid van alle etnische groepen
  • Verbod op de doodstraf en marteling
  • Dienstplicht

Zie ook[bewerken]

Literatuur[bewerken]

Externe links[bewerken]