Ruyangosaurus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ruyangosaurus
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend
RuyangosaurusNV.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Superorde: Dinosauria (Dinosauriërs)
Orde: Saurischia
Onderorde: Sauropodomorpha
Infraorde: Sauropoda
Geslacht
Ruyangosaurus
Lü et al., 2009
Typesoort
Ruyangosaurus giganteus
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Ruyangosaurus is een geslacht van sauropode dinosauriërs dat tijdens het late Krijt leefde in het gebied van het huidige China.

De typesoort Ruyangosaurus giganteus werd in 2009 beschreven en benoemd door Lü. De geslachtsnaam verwijst naar het district Ruyang, de soortaanduiding is Latijn voor "reusachtig".

Het fossiel, holotype 41HIII-0002, werd gevonden bij het dorp Shengshuigou nabij de stad Liudian in de provincie Henan in een laag van de Mangchuanformatie (Cenomanien - Turonien, 99,6 tot 89,3 miljoen jaar oud) en bestaat uit een halswervel, een ruggenwervel, twee ribben, de bovenkant van een rechterdijbeen en een robuust scheenbeen. De resten duiden op een dier van enorme grootte: de wervels kunnen in omvang vergeleken worden met die van Argentinosaurus, het scheenbeen wijst echter met een lengte van 127 centimeter op een formaat dat 15% lager ligt. Ruyangosaurus is daarmee de grootste sauropode die tot nog toe uit Azië bekend is. Hoewel uit dezelfde locatie Huanghetitan bekend is, bestaat er geen twijfel dat het hier om een verschillende soort gaat. Het fossiel behoort tot de collectie van het geologisch museum van Henan.

Ruyangosaurus was een reusachtige planteneter van, als we de meest recente schattingen van Argentinosaurus als referentie gebruiken, een vijfentwintig meter lengte; de beschrijving gaat uit van oudere schattingen en komt zo uit op een lengte van ongeveer dertig meter. Hij behoorde vermoedelijk tot de Titanosauriformes.