Rik Mol

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Ryan Ricks)
Rik Mol
Rik Mol
Algemene informatie
Volledige naam Rik Mol
Bijnaam Ryan Ricks
Geboren 15 mei 1985 te Goes
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Genre(s) Instrumentaal, funk, pop Schlager
Beroep Trompettist, bandleider, componist
Instrument(en) Trompet, keyboard
Officiële website
(en) Discogs-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Rik Mol (Goes, 15 mei 1985) is een Nederlands trompettist en entertainer.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Rik Mol begon op zijn achtste jaar met trompetspelen. Al snel werd hij toegelaten tot de opleiding voor jonge talenten van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij volgde hier een klassieke opleiding. In deze tijd kreeg hij privélessen van Maurice André en Theo Mertens. Na privélessen van Wynton Marsalis was Mol verkocht voor de jazz. Nog in zijn schooltijd speelde hij vaak 's avonds in jazzclubs met bands als Piet Noordijk boptet, Nueva Manteca, Ben van den Dungen/Rik Mol quintet. Als jonge trompettist won hij allerlei prijzen en concoursen, zoals:

Mols debuutalbum What's On Tonight?! (2007) verscheen aanvankelijk in eigen beheer, maar werd later uitgegeven door Challenge Records. Dit debuut was genomineerd voor een Edison. Zijn tweede album Funk On Me (2010), dat meer funk en soul bevat en waarop Nate James een aantal zangpartijen voor zijn rekening neemt, verscheen bij Rough Trade Records. In 2014 werkte Mol samen met soul-zangeres Shirma Rouse en Dutchflower om de single ‘Mr. Trumpet Man’ uit te brengen. ‘'Mr Trumpet Man’' werd genomineerd voor beste single op de Radio6 Soul & Jazz Awards. In dat zelfde jaar bracht Mol met A.J.C. het album 'Traveling East' uit, dit album werd alleen gereleased in Azië, en werd begeleid door een lange tour in de landen China, Taiwan, Japan en Zuid-Korea.

Het album Infinite Mirrors vol.1 kwam uit op 12 oktober 2018 begeleid door de single The Blame waarin de vocalen van Brent Carter, de zanger van de Amerikaanse Soul band Tower of Power centraal staan.

Sinds september 2014 is Mol hoofdvak docent trompet aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en vanaf September 2022 is Mol tevens aan het Utrechts Conservatorium verbonden als hoofdvak docent trompet.[bron?]

[1] Per 1 januari 2016 is hij in vaste dienst als solotrompettist bij het Metropole Orkest.[1]

Rik Mol woont in Hilversum samen met model en voormalig Miss Nederland Miranda Slabber. Samen hebben ze een dochter en een zoon.[2]

Mol speelde samen met onder meer: Gregory Porter, Roy Hargrove, Khaled, Jacob Collier, Christian Scott, Quincy Jones, Steve Lukather, Michael Bolton, Chaka Khan, Basement Jaxx, Candy Dulfer, Trijntje Oosterhuis, WDR Big Band, Alain Clark, René Froger, Gerard Joling, Armin van Buuren, Nueva Manteca, Cubop City Bigband, de Toppers, Deborah Brown en Christian McBride Big Band.

Ryan Ricks[bewerken | brontekst bewerken]

In 2009 nam Mol onder zijn alias 'Angelo' het duet Dat kind met zijn trompet op samen met Frans Bauer, waarvoor Bauer en Mol op 28 januari 2010 een Platina Award kregen. Angelo was speciale gast in de theatertournee Frans Bauer in Concert VIII door Nederland en België.

Na de succesvolle samenwerking met Frans Bauer, ontstond het idee om een instrumentaal easylisteningalbum op te nemen rondom de trompet. De artiestennaam 'Angelo' werd vervangen door 'Ryan Ricks'. Het debuutalbum kwam begin januari 2012, begeleid door de single 'Golden Brown', in België en Nederland uit. Terwijl de trompettist zelf op tournee was door Azië, nam het album vrijwel direct na verschijning een hoge vlucht in de Vlaamse hitlijsten, met een nummer 1-positie als resultaat. Hij speelde als Ryan Ricks concerten in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Zweden, België en Nederland.

Door een dispuut met zijn entourage liet een vervolgalbum op zich wachten, maar in september 2017 werd bekend dat Rik Mol een internationaal platencontract getekend had bij Universal Music.[3] 23 maart 2018 was de album release van ‘C’est la Vie’. Het album werd groots gelanceerd in de Ethias Arena te Hasselt in België voor 14000 fans.

Sessiemuzikant[bewerken | brontekst bewerken]

Rik maakt deel uit van de blazerssectie ‘Jayhorns’. Door de jaren heen hebben de Jayhorns opgetreden in honderden tv-shows, werkend met artiesten als John Legend, Adele, James Morisson, Michael Bublé, Joss Stone en vele anderen. Rik werkte als sessiemuzikant mee aan albums van o.a David Guetta, Marco Borsato, Paul de Leeuw, Jan Smit, Nick & Simon, de Toppers, Frans Bauer, Gordon, Rene Froger, Rob de Nijs, Gerard Joling, David Garrett, K3, Alain Clark, Hardwell, Armin van Buuren en Jacob Collier. De Jayhorns maken onderdeel uit van de Edwin Evers Band en met diezelfde band begeleiden ze kandidaten in The Voice of Holland.

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Albums[bewerken | brontekst bewerken]

Album met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Album Top 100 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
What's on tonight?! 29-02-2008 - in eigen beheer
Funk on me 30-07-2010 -
Ryan Ricks 06-01-2012 28-01-2012 20 10* als Ryan Ricks
Infinite Mirrors vol. 1 12-10-2018 -
Album met hitnotering(en) in de Vlaamse Ultratop 200 albums Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Ryan Ricks 2012 28-01-2012 4 26* als Ryan Ricks
C'est La Vie 2018 23-03-2018 17 13* als Ryan Ricks

Singles[bewerken | brontekst bewerken]

Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Funk on me 07-05-2010 -
Mr Trumpet Man met Shirma Rouse 15-05-2014 - in eigen beheer
The Resident 19-07-2017 - in eigen beheer
Bailo Bajo La Luna 09-04-2018 - als Ryan Ricks
Zie de categorie Rik Mol van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.