Segisaurus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Segisaurus
Fossiel voorkomen: Onder-Jura
Segisaurus.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Superorde:Dinosauria
Orde:Saurischia
Onderorde:Theropoda
Infraorde:Ceratosauria
Superfamilie:Coelophysoidea
Familie:Coelophysidae
geslacht
Segisaurus
Colbert, 1970
Afbeeldingen Segisaurus op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Segisaurus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Segisaurus is een theropode dinosauriër die leefde tijdens het begin van het Jura (Toarcien, 180 miljoen jaar geleden).

Tekening van het holotype

Het enige bekende fossiele exemplaar van Segisaurus halli, holotype UCMP 32101, werd opgegraven in 1933 na een vondst door de Navaho Max Littlesalt en beschreven in 1936 door de paleontoloog Charles Lewis Camp. De geslachtsnaam verwijst naar de vindplaats, de Tsegi Canyon in Arizona. De soortaanduiding verwijst naar Hall, een archeoloog die door Littlesalt opmerkzaam werd gemaakt op het fossiel. Het bestaat uit wat ruggenwervels, de meeste staartwervels en stukken of afdrukken in zandsteen van de ledematen en (buik)ribben. De conservatie is slecht. Door het ontbreken van de schedel en tanden is het niet zeker of het een carnivoor is, al wordt dit wel algemeen aangenomen.

De gedachten over de plaatsing van Segisaurus zijn in de twintigste eeuw nogal veranderd. Eerst als een dinosauriër beschouwd, werd het later verondersteld een meer basale dinosauriform te zijn geweest. Dit kwam echter door een foute beschrijving door Camp die onjuist beweerde dat de beenderen massief waren in plaats van hol en door de aanwezigheid van sleutelbeenderen, waarvan ten onrechte werd aangenomen dat dinosauriërs die niet bezaten. Een nieuwe beschrijving door Hutchinson uit 2001 heeft de zaak opgehelderd. Een analyse in 2005 had als uitkomst dat Segisaurus tot de Coelophysoidea behoort als een mogelijke verwant van Procompsognathus, zelf een zeer problematische vorm.

Het was een licht gebouwd dier dat waarschijnlijk hard kon lopen. Het joeg op grote insecten en kleine gewervelde dieren. Het had een lengte van ongeveer anderhalve meter en woog zo'n vijf tot zes kilogram.