Sekhmet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sekhmet
Egyptische god
Sechmet, Sekhmet, Sachmet, Sakhet, Sakhmet
abA x
t
H8 I12

Sekhmet in hiërogliefen
Cultuscentrum Memphis
Gedaante Vrouw met leeuwinnenkop
Dierlijke verschijning Leeuwin
Associatie Genezing, beschermster van zonnegod
Sekhmet
Sekhmet
Portaal  Portaalicoon   Egyptologie

Sekhmet (de Machtige), ook Sakhmet, Moet-Sekhmet of Hathor-Sekhmet, is een godin uit de Egyptische mythologie, ook wel het Oog van Ra genoemd. Ze is de vrouw van Ptah, en door sommigen werd ze gezien als de moeder van Nefertem. Sekhmet had een leeuwenkop en was de godin van de vergelding, ziekte en leeuwinnen. In de ogen van de Egyptenaren was ze een zeer krachtige godin. Sekhmet symboliseerde de verwoestende kracht van de zon. Haar cultus vond vooral plaats in Memphis.

Sekhmet is de destructieve vorm van de godin Hathor of Moet, en de dochter van Ra. In de Egyptische mythologie was de zonnegod Ra de eerste farao, maar op den duur werd zijn menselijk lichaam oud en de mensen hoonden hem weg. Hierop zond hij Hathor in de vorm van Sekhmet naar de aarde, waar de godin haar bloeddorst op de mensen botvierde. Uiteindelijk lieten de goden haar een meer van bier drinken, waarvan Sekhmet dacht dat het bloed was, om zo de slachtingen een halt toe te roepen.

In de loop der tijd vereerden de Egyptenaren Hathor en Sekhmet als twee verschillende godheden, hoewel zij oorspronkelijk aspecten van dezelfde godheid waren. Sekhmet kon ziekten veroorzaken, maar werd ook vaak aangeroepen om een ziekte te genezen. In haar genezende vorm stond ze ook bekend als Werethekau.

Sekhmet (tempel Kom Ombo)

Gerelateerde onderwerpen[bewerken]