Sikkim

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Peaceflower (overleg | bijdragen) op 9 mrt 2020 om 18:33.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Sikkim
सिक्किम
Deelstaat van India Vlag van India
Wapen van Sikkim
Kaart van Sikkim
Coördinaten 27°33'0"NB, 88°30'0"OL
Algemeen
Oppervlakte 7096[1] km²
Inwoners
(2001)
540.851[2]
(76 inw./km²)
Hoofdstad Gangtok
Bestuur en politiek
Bestuurlijke status staat
Datum van ontstaan 16 mei 1975
Gouverneur Ganga Prasad
Chief Minister Prem Singh Tamang
Aantal districten 4
Overig
Officiële taal Nepalees
Geslachtsverhouding 875[2] vrouwen per 1000 mannen
Alfabetiseringsgraad
 - Mannen
 - Vrouwen
68,8%[3]
76,0%
60,4%
ISO 3166 IN-SK
Portaal  Portaalicoon   India

Sikkim (Devanagari: सिक्किम) is een deelstaat van India in het Himalayagebergte. De staat ligt in het noordelijke deel van het land en heeft 540.851 (2001) inwoners[2]. Het is de dunstbevolkte staat in India, en de op één na kleinste. Gangtok is de hoofdstad en de grootste stad.

Geschiedenis

Eind 18e eeuw was er een oorlog tussen Sikkim en het Koninkrijk Gorkha. In 1791 zond de Mantsjoe monarchie troepen om Tibet te verdedigen en Sikkim te hulp te schieten. Het gebied Sikkim werd niet lang daarna ingelijfd door de Mantsjoes in het Chinese Keizerrijk.

Sikkim was een onafhankelijke staat die door de Chögyal-monarchie werd geregeerd tot 1975, toen een referendum om het tot de tweeëntwintigste staat van India te maken werd aangenomen.

Hoewel Sikkim in 1975 opgenomen werd in de Indiase staat, zag de overheid van Volksrepubliek China het gebied nog lange tijd als Chinees grondgebied. In 2003 werd officieel diplomatiek bevestigd dat Sikkim een Indiase deelstaat is en voor de tweede keer dat Tibet een Autonome Regio van de Volksrepubliek is (de eerste bevestiging was in 1953). Tegenwoordig worden veel landkaarten in de Volksrepubliek nog steeds gedrukt waarbij je een landsgrens ziet tussen Sikkim en India, de Volksrepubliek China, Bhutan en Nepal. Op 6 juli 2006 werd bij de Himalayabergpas een handelspost opgericht in het grensgebied.

Op 18 september 2011 werd Sikkim getroffen door een aardbeving met de grootte van 6.9 Mw. Er vonden minstens honderdzestien mensen de dood in Sikkim, Nepal, Bhutan, Bangladesh en de Tibetaanse Autonome Regio. Hiervan waren zestig mensen Sikkims. De stad Gangtok heeft door de aardbeving grote schade ondervonden.

Geografie

De duimvormige staat grenst aan Nepal in het westen, de Volksrepubliek China met de Tibetaanse Autonome Regio in het noorden en het oosten, en Bhutan in het zuidoosten. Het district Darjeeling van de Indiase staat West-Bengalen ligt ten zuiden van Sikkim. De grensovergang met China bevindt zich in de bergpas Nathu La.

Ondanks zijn kleine oppervlakte, is Sikkim geografisch divers, ten gevolge van zijn ligging bij de uitlopers van de Himalaya. Het terrein strekt zich uit van tropisch in het zuiden tot toendra in het noorden. Kanchenjunga, de derde hoogste berg van de wereld, ligt in Sikkim.

Bevolking

De officiële taal is Nepalees en de overheersende godsdiensten zijn hindoeïsme en Vajrayana boeddhisme. De bevolking van Sikkim bestaat uit verschillende etnische groepen, met eigen taal, eigen gebruiken, gewoontes en specifieke tradities en cultuur. De Lepcha’s zijn de oorspronkelijke bewoners van Sikkim. Lepcha’s hadden een animistisch geloof dat later vermengde met het boeddhisme. De Bhutia’s vestigden zich later in Sikkim. Oorspronkelijk komen zij uit Tibet. Hun taal is een dialect van het Tibetaans. Veel tradities en gebruiken zoals muziek, dans, ceremonies etc. komen ook in Tibet voor. Ook uit Nepal kwamen Nepalese etnische groepen naar Sikkim. Hier voegden zij zich met de andere volken maar hebben allemaal hun unieke karakter kunnen behouden. De andere etnische Nepalese groepen zijn: Tamang, Chettri, Rai, Gurung, Sherpa, Subba.

Natuur en toerisme

Sikkim is een van meest bezochte staten van India geworden ten gevolge van zijn reputatie van ongerepte natuurschoonheid en politieke stabiliteit.

De orchidee Dendrobium nobile is de officiële bloem van Sikkim.

In Sikkim ligt het Boeddhapark van Ravangla met een groot Boeddhabeeld.

Bestuurlijke indeling

Sikkim is bestuurlijk onderverdeeld in vier districten. Hieronder volgt een lijst van de districten, met de hoofdplaatsen tussen haakjes:

  1. Oost-Sikkim (Gangtok)
  2. Noord-Sikkim (Mangan)
  3. Zuid-Sikkim (Namchi)
  4. West-Sikkim (Geyzing)
Districten van Sikkim. De nummering komt overeen met die in de tabel links.

Zie ook

Externe link

  • (en) National Information Center, Sikkim, Geschiedenis van Sikkim
Zie de categorie Sikkim van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.