Slametan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Slametan ter ere van de onafhankelijkheid van Indonesië, 1933-1955, Tropenmuseum

Slametan (of: selametan, slamatan, selamatan) is een ritueel en een volksfeest, het is het meest belangrijke ritueel op Java vanuit de kejawen.

Slametan bevat een offer aan de voorouders, geesten of goden (sajèn), vaak is er een nachtenlange wayangvoorstelling aan verbonden. De sfeer van de slametan wordt aangepast op de gebeurtenis.

Slametan wordt gevierd voor;

Specifieke slametans[bewerken]

Rond geboortes zijn vier belangrijke slametans en enkele minder belangrijke;

  • Tingkeban, rond zeven maanden zwangerschap (alleen voor het eerste kind, het wordt gehouden voor de moeder of de vader)
  • Babaran of brokokan, tijdens de geboorte
  • Pasaran, vijf dagen na de geboorte, ook de naamgeving van het kind vindt plaats
  • Pitonan, zeven maanden na de geboorte (een maand duurt 35 dagen op de Javaanse kalender)

De slametan voor de besnijdenis vindt plaats voor jongens tussen de 10 en 14 jaar. Dit wordt islamam or sunatan genoemd. Het ritueel is vergelijkbaar met de slametan voor het huwelijk, de kepanggihan.

De ayatan is de slametan voor een overlijden, deze slametan vindt plaats op de dag van het overlijden zelf. Deze slametan wordt, steeds uitgebreider (in aantal gasten en langduriger gechant), herhaald op de derde, zevende, veertigste en honderdste dag na het overlijden.

De slametans die samenhangen met de kalender zijn Muludan op 12 Rabi' al-awwal en aan het eind van de Ramadan (Maleman). De bersih désa wordt altijd gevierd in de maand Dhu al-Qi'dah (de elfde maand), de exacte datum verschilt per dorp.

De bersih désa wordt gehouden op de begraafplaats van de dhanyang désa (geest van het dorp), dit kan bijvoorbeeld een moskee zijn. Alle families uit het dorp moeten voor deze slametan voedsel offeren, het hoofd van het gezin is verplicht bij de slametan aanwezig te zijn.

Ook voor kleinere gebeurtenissen worden slametans gehouden, zoals voor een verhuizing, een nachtmerrie en voor het maken van een reis. Er worden ook slametans gehouden om regen op te roepen (of juist droogte), genezingen te veroorzaken of andere magische krachten op te roepen (zie ook tovenarij).

Zie ook[bewerken]