Rooms-Hollands recht: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
105 bytes toegevoegd ,  11 jaar geleden
vertaling aan de hand van de Engelse Wikpedia wat gestroomlijnd en verbeterd
(vertaling aan de hand van de Engelse Wikpedia wat gestroomlijnd en verbeterd)
'''Rooms-Hollands recht''' ''(Romeins-Hollands recht)'' is een [[rechtsstelsel]] gebaseerd op het [[Romeins recht]] zoals het toegepast werd in de [[Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden|Nederlanden]] in de [[17e eeuw|17e]] en [[18e eeuw]]. Het is een variëteit van het Europese Civiel[[burgerlijk recht]] of ''ius commune''. Terwijl het Rooms-Hollands recht vervangen werd in Nederland in het begin van de [[19e eeuw]], wordt het Rooms-Hollands recht nog steeds toegepast door de [[rechtbank]]en van [[Zuid-Afrika]] (en de buurlanden [[Lesotho]], [[Swaziland]] en [[Namibië]]), [[Zimbabwe]], [[Guyana]], [[Indonesië]] en [[Sri Lanka]].
 
==Geschiedenis==
[[Romeins recht]] was zo goed als vergeten in de [[vroege Middeleeuwen]]. Interesse in de leerstellingen van Romeinse [[jurist]]en kwam rond het jaar [[1070]], toen een tekst van [[Justinianus I|Keizer Justinianus I]] gevonden werd in [[Italië]], de [[Digesten]]. Studenten vanAan de [[universiteit van Bologna]] begonnenbegon men de Romeinse teksten te studerenbestuderen en er werd recht gedoceerd aan de hand van deze teksten. Rechtbanken begonnen geleidelijk Romeins recht in te voeren, zoals dit werd geleerd aan de universiteit van Bologna, omdat rechters vonden dat dit conceptrecht meer geschikt was om complexe zaken op te lossen dan het [[Germaans recht]], watdat voorsinds hetde Romeins[[val rechtvan gebruikthet werdWest-Romeinse Rijk]] gold. Dit proces van het overgaan op het Romeins recht vond eerst in Italië plaats en later in de rest van continentaal [[Europa (werelddeel)|Europa]].
 
In de [[15e eeuw]] bereikte dit proces van romanisering de [[Bourgondische tijd|Nederlanden]]. Waren de Italiaanse juristen de eersten die bijdroegen aan de nieuwe [[rechtswetenschap]], gebaseerd op de Romeinse teksten, in de [[16e eeuw]] waren de [[Frankrijk|Franse]] het meest invloedrijk. In de [[17e eeuw|17e]] en [[18e eeuw]] was de leidende rol in rechtsgeleerdheid voor de Nederlanden weggelegd. Leden van de zogenaamdezogeheten school''Elegante voor rechtswetenschappenSchool'' waren onder andere: [[Hugo Grotius]], [[Johannes Voet]], [[Ulrik Huber]] en vele anderen. Deze geleerden kregen het voor elkaar het Romeins recht te combineren met wetconceptenconcepten van het traditioneel Germaans recht, wat gangbaar was in de Nederlanden en voornamelijk in de [[Graafschap Holland|provincie Holland]]. HetDe resultaat, een mix,resulterende was voornamelijk Romeins, maar het bevatte kenmerken die typisch Hollands waren. Deze mix is bekend als het Rooms-Hollands recht. De Nederlanders introduceerde vervolgens dit rechtssysteem in hun [[Nederlandse koloniën|kolonies]]. Hierdoor werd de Hollandse variant van het Europese ''ius commune'' toegepast in [[Zuid-Afrika]] en [[Sri Lanka]].
 
In Nederland eindigde de geschiedenis van het Rooms-Hollands recht met de komst van de Franse [[Code civil]] in [[1809]]. In de voormalige koloniën is het Rooms-Hollands recht echter niet vervangen door het Franse recht. Mede hierdoor heeft het Rooms-Hollands recht overleefd tot de dag van vandaag, ook al zij het dat het Anglosaksische recht sinds de negentiende eeuw er grote invloed op uitoefent.
 
{{bronnen|
3.775

bewerkingen

Navigatiemenu