Burkina Faso: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Xqbot (overleg | bijdragen)
k robot Anders: ast:Burkina Fasu
k robot Anders: tl:Burkina Paso
Regel 229: Regel 229:
[[th:ประเทศบูร์กินาฟาโซ]]
[[th:ประเทศบูร์กินาฟาโซ]]
[[tk:Burkina Faso]]
[[tk:Burkina Faso]]
[[tl:Burkina Faso]]
[[tl:Burkina Paso]]
[[tr:Burkina Faso]]
[[tr:Burkina Faso]]
[[ts:Burkina Faso]]
[[ts:Burkina Faso]]

Versie van 13 nov 2010 19:06

République de Burkina Faso
Kaart
Basisgegevens
Officiële landstaal Frans
Hoofdstad Ouagadougou
Regeringsvorm republiek
Religie Inheemse 40%, islam 50%, christendom 10%
Oppervlakte 272.967 km²[1] (1,5% water)
Inwoners 14.017.262 (2006)[2]
20.835.401 (2020)[3] (76,3/km² (2020))
Overige
Volkslied Une Seule Nuit
Munteenheid CFA-frank (XOF)
UTC +0
Web | Code | Tel. .bf | BFA | 226
Voorgaande staten
Opper-Volta Opper-Volta 1960 (Onafhankelijk van Frankrijk)
Detailkaart
Kaart van Burkina Faso
Portaal  Portaalpictogram  Landen & Volken
Pindaverkoopster in Ouagadougou

Burkina Faso (= land van de eerlijke mensen) is een republiek in West-Afrika. Voorheen heette het Opper-Volta. Het land grenst aan Benin, Ivoorkust, Ghana, Mali, Niger en Togo. De hoofdstad is Ouagadougou.

Geschiedenis

Tot het einde van de 19e eeuw is de geschiedenis van Burkina Faso gedomineerd door de Mossi. De Mossi probeerden vanaf de 11e eeuw een groot imperium te maken van Noordwest-Afrika. Na de komst van de Fransen in 1896 werd het een Franse kolonie. Op 5 augustus 1960 is het toenmalige Opper-Volta (of Boven-Volta, van het Franse "Haute-Volta") onafhankelijk geworden van Frankrijk.

Op 4 augustus 1984, precies een jaar nadat de marxist-leninist Thomas Sankara middels een staatsgreep aan de macht kwam, werd de naam van het land veranderd van "Haute Volta" (Opper-Volta) in "Burkina Faso". Tussen 4 en 15 augustus 1984 was de correcte schrijfwijze overigens 'Bourkina-Fasso'. "Burkina Faso" betekent zoiets als het 'land van de oprechte mensen'. De inwoners worden Burkinabé (oprechte mensen) genoemd, in het Nederlands Burkinabezen.

De geschiedenis van het land is zeer vreedzaam te noemen in vergelijking met andere landen. De verscheidene staatsgrepen zijn zonder bloedvergieten verlopen en het land heeft, behalve met Frankrijk tijdens de kolonisatie, in moderne tijden geen oorlog gekend. Het land is ondanks de armoede redelijk zelfvoorzienend en hongersnood is er vrijwel onbekend. Tijdens de burgeroorlog in Ivoorkust dreigde wel hongersnood in het zuiden van Burkina Faso door de toestroom van Ivoriaanse vluchtelingen maar door internationale hulp is deze bezworen.

Het noorden van Ivoorkust behoorde vroeger ook toe tot Burkina Faso. Dit zorgt ook nu nog wel eens voor politieke fricties tussen de twee landen. Tijdens de laatste Ivoriaanse burgeroorlog werd Burkina Faso ook door de Ivoriaanse regering ervan beticht de noordelijke rebellen te steunen, hoewel hiervoor nooit formeel bewijs is geweest.

Politiek

Het Burkinees Parlement l`Assemblée nationale is samengesteld uit 111 verkozenen. Het parlement is georganiseerd volgens het eenkamerstelsel en een legislatuur bedraagt 5 jaar. Huidig parlementsvoorzitter is Roch Marc Christian Kaboré. Het staatshoofd is een rechtstreeks verkozen president. Huidig president Blaise Compaoré is aan de macht sinds 1987 na een staatsgreep op toenmalig president Thomas Sankara. In 2005 werd hij voor de derde keer tot president verkozen. Aan het hoofd van de regering staat een eerste minister, na de verkiezingen van 2007 is Tertius Zongo door de president benoemd als eerste minister.

Parlementsverkiezingen en presidentsverkiezingen worden gescheiden georganiseerd. Tijdens de laatste parlementsverkiezingen van 2007 kwamen er 50 partijen op over het ganse land. Er was een opkomst van 56% van de kiesgerechtigden en de verkiezing werd door een 4.000 tal nationale en internationale waarnemers opgevolgd. De CDP, partij van de president, won de verkiezingen met een absolute meerderheid en veroverde 73 van de 111 zetels.[1]

Politieke partijen

  • UNIR/PS: L´Union pour la renaissance/Parti sankariste (tot maart 2009: UNIR/MS L´Union pour la renaissance/Mouvement sankariste)
  • CDP: Congres voor Democratie en Vooruitgang
  • ADF/RDA: Alliance pour la Démocratie et la Fédération - Rassemblement Démocratique Africain
  • UPR: L'Union pour la république

Economie

Burkina Faso is een van de armste landen van de wereld. 80% van de bevolking is afhankelijk van de landbouw die gesubsidieerd wordt door de VN. Droogte en slechte bodem (vooral in de noordelijke Sahel-regio's) en slechte infrastructuur, opleiding en gezondheidszorg (in het gehele land) zijn de voornaamste problemen. Het land is sterk afhankelijk van steun van westerse landen, waarbij Nederland een belangrijke donateur is, en van multilaterale instellingen als de VN. Ondanks deze problemen kan het land echter zichzelf van voldoende voedsel voorzien, mede door de economische impuls die gegeven is door de vorige president, Thomas Sankara. Zijn slogan "Consommons Burkinabé" (Consumeer Burkinabees) zette de Burkinabezen aan om in eerste instantie producten uit eigen land te kopen, waardoor geld binnen het land blijft en niet naar buiten wegvloeit.

De campagne van Broederlijk Delen van 2007 focust onder meer op dit land. In de campagnefilm kun je zien dat er op de plaatselijke markt Nederlandse uien en aardappelen verkocht worden. Dat is echter geen steun aan, maar eerder een ontwrichting van de plaatselijke economie. De plaatselijke boeren kunnen hun uien niet meer verkopen door de dumpprijzen van de Nederlandse goederen.

De exportproducten van het land zijn vooral sperziebonen en katoen. Het noorden van Ivoorkust verwelkomt veel gastarbeiders uit het zuiden van Burkina Faso, die daar op bananen- en cacaoplantages werken. Meestal gaan deze gastarbeiders uit vrije wil naar Ivoorkust, maar het komt ook voor dat Burkinabese kinderen en jonge mannen door Ivorianen geronseld worden met een goed salaris in het verschiet, maar eenmaal in Ivoorkust worden ze gedwongen om onder aan slavernij gelijkende omstandigheden te werken.

Bestuurlijke indeling

Zie Regio's van Burkina Faso voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Zie Provincies van Burkina Faso voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Burkina Faso is ingedeeld in 13 regio's die bestaan uit 45 provincies. Die 45 provincies zijn ingedeeld in 301 departementen.

Sport

Issa Traore (1984) is een Burkinese voetballer die speelde voor Alliance Bouake, Jeunesse Club, ASFA-Yennenga SC Lokeren en VW Hamme in België. In Nederland speelt Rahim Ouédraogo die acht seizoenen uitkwam voor FC Twente en nu uitkomt voor Heracles Almelo. In het land zelf is er een wielerronde, genaamd de Ronde van Burkina Faso (Tour du Faso).

Geografie

Satellietfoto zandstorm in Burkina Faso

Burkina Faso is volledig door land omsloten en heeft derhalve geen zeehavens. Het behoort tot de Sahel-landen. Burkina Faso heeft ook een regio met de naam Sahel. De hoogste berg is Tena Kourou (749 meter).

Er is veel natuurschoon te bewonderen, vooral in het zuiden, zoals de watervallen van Banfora, de pieken van Sindou, en het meer van Tengrela.

Steden

De grootste steden, na de hoofdstad Ouagadougou met ruim 1 miljoen inwoners, zijn Bobo-Dioulasso (vertaling: Het Land van de Bobo en de Dioula) met 360.000 inwoners, Koudougou met bijna 90.000 inwoners, Ouahigouya met 61.000 inwoners en Banfora met 60.000 inwoners (status 2005, www.gazetteer.de).

Zie ook

Externe links

Commons heeft mediabestanden in de categorie Burkina Faso.

Noten

  1. (en) Verenigde Naties 2013
  2. a b (en) Laatste census 9 december 2006 (via V.N.)
  3. Niet-officiële schatting CIA Factbook juli 2020, berekend door US Bureau of the Census (gearchiveerd)

ak:Burkina faso