Twentsche Electrische Tramweg Maatschappij: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k Linkfix ivm sjabloonnaamgeving / parameterfix
Regel 3: Regel 3:


==Tramlijn==
==Tramlijn==
Van de plannen naar Almelo en Gronau kwam weinig terecht. Uiteindelijk werd alleen de lijn Enschede – [[Glanerbrug]] aangelegd. Deze lijn had een spoorwijdte van 1 meter ([[meterspoor]]), was 7,5 kilometer lang en werd op [[4 juli]] [[1908]] geopend. De verbinding was een uitkomst voor het grensdorp Glanerburg, dat een halfuursverbinding met de stad kreeg. Naast het omvangrijke reizigersvervoer was er ook beperkt goederenvervoer, waarbij de goederenwagens achter de personentrams werden gekoppeld. Na het uitbreken van de [[Eerste Wereldoorlog]] in [[1914]], en daarmee de sluiting van de grens, daalde het personenvervoer. In [[1918]] werden nog wel plannen gemaakt voor een tramaansluiting in geheel oostelijk Overijssel en ook de nieuw aangelegde singels ([[jaren '20]]) in Enschede kregen gescheiden rijbanen, zodat de tram hier in de middenberm zou kunnen rijden. De sporen werden echter nooit gelegd.
Van de plannen naar Almelo en Gronau kwam weinig terecht. Uiteindelijk werd alleen de lijn Enschede – [[Glanerbrug]] aangelegd. Deze lijn had een spoorwijdte van 1 meter ([[meterspoor]]), was 7,5 kilometer lang en werd op [[4 juli]] [[1908]] geopend. De verbinding was een uitkomst voor het grensdorp Glanerbrug, dat een halfuursverbinding met de stad kreeg. Naast het omvangrijke reizigersvervoer was er ook beperkt goederenvervoer, waarbij de goederenwagens achter de personentrams werden gekoppeld. Na het uitbreken van de [[Eerste Wereldoorlog]] in [[1914]], en daarmee de sluiting van de grens, daalde het personenvervoer. In [[1918]] werden nog wel plannen gemaakt voor een tramaansluiting in geheel oostelijk Overijssel en ook de nieuw aangelegde singels ([[jaren '20]]) in Enschede kregen gescheiden rijbanen, zodat de tram hier in de middenberm zou kunnen rijden. De sporen werden echter nooit gelegd.


===Exploitatie===
===Exploitatie===

Versie van 22 mrt 2011 14:42

De NV Twentsche Electrische Tramweg Maatschappij of TET werd op 2 februari 1904 in Enschede opgericht, met als doel tramwegen tussen Enschede en Almelo en Gronau (D) aan te leggen en te exploiteren. Later exploiteerde de maatschappij busdiensten in Twente.

Tramlijn

Van de plannen naar Almelo en Gronau kwam weinig terecht. Uiteindelijk werd alleen de lijn Enschede – Glanerbrug aangelegd. Deze lijn had een spoorwijdte van 1 meter (meterspoor), was 7,5 kilometer lang en werd op 4 juli 1908 geopend. De verbinding was een uitkomst voor het grensdorp Glanerbrug, dat een halfuursverbinding met de stad kreeg. Naast het omvangrijke reizigersvervoer was er ook beperkt goederenvervoer, waarbij de goederenwagens achter de personentrams werden gekoppeld. Na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in 1914, en daarmee de sluiting van de grens, daalde het personenvervoer. In 1918 werden nog wel plannen gemaakt voor een tramaansluiting in geheel oostelijk Overijssel en ook de nieuw aangelegde singels (jaren '20) in Enschede kregen gescheiden rijbanen, zodat de tram hier in de middenberm zou kunnen rijden. De sporen werden echter nooit gelegd.

Exploitatie

De tramlijn kende aan aantal kruissporen waar de trams elkaar konden passeren. Deze wissels waren gelegen op het Stationsplein (dit wil zeggen het oude SS-station) en in de Marthalaan. Het tracé Station/Volkspark tot en met de Marthalaan behoorde tot de stadsdienst en werd om de tien minuten bediend. De dienst naar Glanerbrug was een halfuursdienst. In het begin werd het Stationsplein nog door alle trams aangedaan, maar toen twee trams van de HTM werden overgenomen, konden deze de heuvel naar het station met zeer veel moeite bereiken. Daarom werden de sporen door de parkweg gelegd.

Opheffing

Als in 1928 de rijksweg tussen Enschede en Glanerbrug verbreed moet worden, moet de tramlijn aan de andere kant van de bomenrij worden herlegd. Een klus die de TET niet kan betalen. In 1933 trekken de gemeentebesturen van Lonneker en Enschede, als aandeelhouders van de TET, de stekker uit de tramlijn.

Busvervoer

In 1923 ving de TET aan met een stadsdienst in Enschede en tussen 1923 en 1948 werden verschillende lijnen in, rondom en tussen Almelo, Hengelo, Haaksbergen, Enschede en Oldenzaal ingesteld. In 1933 wordt de tramdienst naar Glanerbrug vervangen door een busdienst. In 1947 werd begonnen met een stadsdienst in Almelo en Hengelo. De busdienst naar Glanerbrug wordt verlengd naar Gronau (tot 1984 ook naar Epe) en in 1984 neemt TET de buslijnen van de TAD over. Per 2 april 1965 werden de lijnen van fa. B.W. Winkel uit Vriezenveen door TET overgenomen en de WATO uit Nijverdal werd in 1966 een dochteronderneming van TET. Deze laatste twee busondernemingen hadden voor hun exploitatie in 1952 Noord-Ooster Transport (NOT) opgericht. De volledige integratie van NOT in TET volgde in de periode 1966-1973.

Oostnet en Connexxion

In 1997 fuseren TET en GVM tot Oostnet. Deze maatschappij gaat in 1999 samen met NZH, ZWN en Midnet op in Connexxion.

Link

Tramlijn Enschede-Glanerbrug op website 'Enschede in Ansichten'