Coventry: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Luckas-bot (overleg | bijdragen)
k r2.7.1) (Robot: toegevoegd: et:Coventry
Ilse Nys (overleg | bijdragen)
Regel 30: Regel 30:


== [[Bombardement op Coventry]] ==
== [[Bombardement op Coventry]] ==
Tijdens de [[Tweede Wereldoorlog]], op 14 november [[1940]], werden grote delen van de stad getroffen door een Duits bombardement. Ook de [[kathedraal]] werd daarbij verwoest. De stad kreeg ook later nog bombardementen te verduren. De kathedraal is herbouwd naast de ruïnes van de oude en werd geopend in [[1962]]. Bij de opening werd het speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerde ''[[War Requiem]]'' van de Britse componist [[Benjamin Britten]] uitgevoerd.
Tijdens de [[Tweede Wereldoorlog]] werden op 14 november [[1940]] grote delen van de stad getroffen door een Duits bombardement. Ook de [[kathedraal]] werd daarbij verwoest. De stad kreeg ook later nog bombardementen te verduren. De kathedraal is herbouwd naast de ruïnes van de oude en werd geopend in [[1962]]. Bij de opening werd het speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerde ''[[War Requiem]]'' van de Britse componist [[Benjamin Britten]] uitgevoerd.


== Trivia ==
== Trivia ==

Versie van 19 apr 2012 09:24

Zie Coventry (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Coventry.
Coventry
Stad in Engeland Vlag van Engeland
Situering
Land Engeland
County West Midlands (graafschap)
Regio West Midlands
Coördinaten 52°25'NB, 1°31'WL
Algemeen
Oppervlakte 98,6 km²
Inwoners
(2001)
300.848
(3050 inw./km²)
ONS-code 00CQ
Portaal  Portaalicoon   Verenigd Koninkrijk

Coventry is een stad (city) en district in de West Midlands van Engeland. Het is de op acht na grootste stad in Engeland met een inwoneraantal van 304.746 (schatting 2002).

Coventry was sinds 1896 een centrum voor automobiel-, motor- en luchtbandenindustrie. Hier werden minder bekende merken geproduceerd zoals Coventry Motette, Great Horseless Carriage Co, Swift en bekende merken zoals Hillman, Humber, Riley en Daimler. De vervaardiging van Triumph motorfietsen begon in 1902 in een fabriek in Coventry. Hoewel de auto-industrie sterk is teruggelopen, heeft Jaguar nog steeds zijn hoofdkwartier en een fabriek in de stad. Tot 2006 was een grote Peugeot-autofabriek gevestigd in Ryton, net buiten de stad. De beroemde Londense zwarte taxi's worden ook in Coventry geproduceerd door London Taxis International (LTI).

Coventry University ontstond in 1843 als Coventry College of Design, werd later Coventry Polytechnic en is sinds 1992 erkend als universiteit. De University of Warwick, opgericht in 1965, ligt ondanks zijn naam eveneens op het grondgebied van Coventry.

Bombardement op Coventry

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden op 14 november 1940 grote delen van de stad getroffen door een Duits bombardement. Ook de kathedraal werd daarbij verwoest. De stad kreeg ook later nog bombardementen te verduren. De kathedraal is herbouwd naast de ruïnes van de oude en werd geopend in 1962. Bij de opening werd het speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerde War Requiem van de Britse componist Benjamin Britten uitgevoerd.

Trivia

Standbeeld van Lady Godiva
  • In de stad werden van de 14e tot de 16e eeuw ter gelegenheid van het feest van Corpus Christi door de stadsgilden de Mysteriespelen van Coventry opgevoerd.
  • De beroemdste inwoner van Coventry was Lady Godiva. Volgens de legende reed deze historische figuur naakt door de stad op een paard, als protest tegen de zware belastingen die haar man Leofric de bevolking oplegde. Een standbeeld van Godiva staat in het centrum van de stad.
  • Het industriële verleden is terug te vinden in het Coventry Museum of Transport, met een bijzondere collectie antieke fietsen, en verder motorfietsen, auto´s, vrachtwagens en autobussen.
  • In Coventry werden de buitenopnamen gemaakt van de komische televisieserie Keeping Up Appearances (Schone Schijn).
  • Ska band The Specials werden in 1977 in Coventry opgericht. Ze waren de grondleggers van de 2 Tone-ska muziek.

Stedenband

Geboren in Coventry

Zie de categorie Coventry van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.