Kerstmarkt: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Regel 22: Regel 22:




==== Kerstmarkt op basisscholen ====
==Kerstmarkt op basisscholen==
In kleine vorm worden er op [[basisonderwijs (Nederland)|basisscholen]] ook wel kerstmarkten met zelfgemaakte artikelen georganiseerd. Soms is de opbrengst voor een goed doel of voor de school.
In kleine vorm worden er op [[basisonderwijs (Nederland)|basisscholen]] ook wel kerstmarkten met zelfgemaakte artikelen georganiseerd. Soms is de opbrengst voor een goed doel of voor de school.



Versie van 19 nov 2012 17:09

Kerstmarkt in Frankfurt am Main
Kerstmarkt in Erfurt

Een kerstmarkt (Duits: Weihnachtsmarkt) is een markt die, eenmalig of vaak wel enkele weken lang, voor Kerstmis wordt gehouden. Dit is vooral een gebruik op pleinen in (grote) steden in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.

Op een kerstmarkt, die dikwijls in de open lucht wordt gehouden, staan diverse kraampjes, soms in de vorm van een klein huisje, met kerstartikelen zoals kerstballen, kaarsen, maar ook eten en drinken, zoals glühwein. Mensen bezoeken een kerstmarkt om in een soort kerststemming te komen.

Kerstmarkten

Nederland

In Nederland wordt op vele plaatsen een kerstmarkt gehouden. Enkele grotere en bekende kerstmarkten in Nederland zijn de kerstmarkt in de Gemeentegrot in Valkenburg, de kerstmarkt van Dordrecht, het Dickens Festijn in het middeleeuwse centrum van Deventer en de Country & Christmas Fair bij Kasteel de Haar in Haarzuilens.

België

In België zijn er kerstmarkten, vaak op de Grote Markt, in onder andere Antwerpen, Brussel, Brugge, Luik en Leuven. De oudst bekende kerstmarkt in het Waals gewest is die van Warnach.

Duitsland

De bekendste kerstmarkten die in Duitsland worden gehouden zijn in Aken, Erfurt, Frankfurt, Düsseldorf, Neurenberg, Dresden, Hamburg, Keulen en Stuttgart.

Köln

De Keulse kerstmarkten trekken bezoekers uit Duitsland en ook ver daarbuiten aan. Van de 7 Keulse kerstmarkten is de kerstmarkt bij de Kölner Dom, met zo'n 5 miljoen bezoekers in 5 weken, de grootste. Deze strekt zich uit over de Domplatte op de Roncalliplatz en omvatten 160 kraampjes met aanbiedingen van goederen, ambachten en internationale gerechten. Deze kerstmarkt is vooral bekend om de verscheidenheid van het gastronomische aanbod. Veel buitenlandse toeristen uit voornamelijk Nederland, België, Luxemburg en Groot Brittanië reizen speciaal voor de kerstmarkten per bus af naar Keulen.

De kerstmarkt op de Alter Markt staat in het teken van "het thema der Heinzelmännchen", die terug te vinden zijn als vele kleine figuren op de bijna 100 houten kraampjes. Op de Heumarkt is elk jaar weer een grote schaatsbaan te vinden. Ook zijn er straten met verschillende thema's door heel de stad met een diversiteit in aanbod. Zo is er bijvoorbeeld het "handwerk straatje", die lokaal geproduceerde producten, mede bijgedragen door bezoekers, toont. Op de Neumarkt vond in 1970 de eerste Keulse kerstmarkt plaats. Vandaag de dag is dit de "Weihnachtsmarkt der Engel". De ingang beeldt de "Engelstor" uit, waardoor men de stad van grote witte en natuurlijk gekleurde huizen betreed. Ze zijn ingericht met lichte en kunstvoorwerpen en boogkransen sieren de ramen. Het einde van de markt vormt een een bos illusie. Andere kerstmarkten in Keulen zijn: Rudolfplatz, de Hafenweihnachtsmarkt aan het Imhoff-Schokoladenmuseum, het kerstmarkt-schip op de Rijn en de kerstmarkt in de Stadtgarten.


Kerstmarkt op basisscholen

In kleine vorm worden er op basisscholen ook wel kerstmarkten met zelfgemaakte artikelen georganiseerd. Soms is de opbrengst voor een goed doel of voor de school.

Winterevenement

Een kerstmarkt kan een onderdeel zijn van een kerst- of winterevenement, dat vaak van december tot begin januari duurt. Deze evenementen nemen steeds meer in populariteit toe. Voorbeelden zijn het Dickens Festijn in Deventer, Eindhoven Winterstad en Winterland in Maastricht, Winter Boulevard Breda rond de Haven in Breda.

Centraal op deze evenementen staan dan kerstmuziek, de Kerstman, vaak een tijdelijke ijsbaan, ijssculptuur, reuzenrad, een kerststal en de kerstboom.

Commons heeft mediabestanden in de categorie Christmas markets.