Afrotropisch gebied: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Tekst vervangen door "Blueknight zon mongooltje vind iedereen"
Label: Misbruikfilter: Leeghalen
Versie 38563376 van 82.156.43.173 (overleg) ongedaan gemaakt.
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:Ecozone Afrotropic.svg|thumb|right|350px|Het Afrotropisch gebied]]
Blueknight zon mongooltje vind iedereen
Het '''Afrotropisch gebied''' is in de [[biogeografie]] het gebied dat [[Afrika]] ten zuiden van de [[Sahara (woestijn)|Sahara]], het zuiden van het [[Arabisch Schiereiland]] en eventueel het zuiden van [[Iran]] omvat. Het begrip wordt vaak in de [[biologie]] gebruikt om het verspreidingsgebied van diersoorten te specificeren.

Het Afrotropisch gebied wordt in het oosten, westen en zuiden door oceanen omgeven. In het noorden vormen de zeer droge en hete Sahara en de [[Grote Arabische Woestijn]] een natuurlijke barrière, waardoor er bijna geen uitwisseling is met de diersoorten uit het [[Palearctisch gebied]]. Toch zijn er bijvoorbeeld in de bergen van [[Ethiopië]] een aantal Palearctische of [[Oriëntaals gebied|Oriëntaalse]] invloeden te bespeuren. In Afrika ten noorden van de Sahara komt een aantal Afrotropische dieren voor.

[[Madagaskar]] en verschillende naburige eilanden zijn een subregio van deze [[ecozone]], met een groot aantal [[Endemie (biogeografie)|endemische]] [[Taxon|taxa]] zoals de [[maki's]]. Madagaskar en de [[Seychellen]] behoorden in een ver verleden tot het supercontinent [[Gondwana (paleocontinent)|Gondwana]], en zijn tientallen miljoenen jaren geleden afgedreven van het continent Afrika.

Door het gezamenlijke verleden met onder andere het [[Australaziatisch gebied|Australazische gebied]], zijn verschillende diersoorten uit deze gebieden aan elkaar verwant.

{{Navigatie biogeografisch}}

[[Categorie:Biogeografie]]

Versie van 26 jul 2013 14:13

Het Afrotropisch gebied

Het Afrotropisch gebied is in de biogeografie het gebied dat Afrika ten zuiden van de Sahara, het zuiden van het Arabisch Schiereiland en eventueel het zuiden van Iran omvat. Het begrip wordt vaak in de biologie gebruikt om het verspreidingsgebied van diersoorten te specificeren.

Het Afrotropisch gebied wordt in het oosten, westen en zuiden door oceanen omgeven. In het noorden vormen de zeer droge en hete Sahara en de Grote Arabische Woestijn een natuurlijke barrière, waardoor er bijna geen uitwisseling is met de diersoorten uit het Palearctisch gebied. Toch zijn er bijvoorbeeld in de bergen van Ethiopië een aantal Palearctische of Oriëntaalse invloeden te bespeuren. In Afrika ten noorden van de Sahara komt een aantal Afrotropische dieren voor.

Madagaskar en verschillende naburige eilanden zijn een subregio van deze ecozone, met een groot aantal endemische taxa zoals de maki's. Madagaskar en de Seychellen behoorden in een ver verleden tot het supercontinent Gondwana, en zijn tientallen miljoenen jaren geleden afgedreven van het continent Afrika.

Door het gezamenlijke verleden met onder andere het Australazische gebied, zijn verschillende diersoorten uit deze gebieden aan elkaar verwant.