Hondachtigen: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Steenman68 (overleg | bijdragen)
k Indeling uniform gemaakt.
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 14: Regel 14:
De familie '''hondachtigen''' (Canidae) omvat circa 35 soorten, waaronder de [[Vulpes|vossen]], [[wolf|wolven]] en [[jakhalzen]]. Er leven vijf soorten in het wild in [[Europa (werelddeel)|Europa]]: de [[gewone jakhals]], [[wolf]], [[Vos (dier)|vos]], [[poolvos]] en [[wasbeerhond]]. De laatste soort is een [[exoot]].
De familie '''hondachtigen''' (Canidae) omvat circa 35 soorten, waaronder de [[Vulpes|vossen]], [[wolf|wolven]] en [[jakhalzen]]. Er leven vijf soorten in het wild in [[Europa (werelddeel)|Europa]]: de [[gewone jakhals]], [[wolf]], [[Vos (dier)|vos]], [[poolvos]] en [[wasbeerhond]]. De laatste soort is een [[exoot]].


== Kenmerken ==
Hondachtigen zijn aangepast aan het jagen van prooidieren op open grasvlakten door middel van de achtervolging. De meeste leden van de familie hebben lange poten, vijf tenen aan de voorpoten en vier tenen aan de achterpoten. De klauwen zijn niet intrekbaar zoals bij katachtigen ([[Katachtigen|Felidae]]). De staart is lang en bedekt met haar. Veel hondachtigen kunnen grote afstanden afleggen.
De meeste leden van de familie hebben lange poten, vijf tenen aan de voorpoten en vier tenen aan de achterpoten. De klauwen zijn niet intrekbaar zoals bij katachtigen ([[Katachtigen|Felidae]]). De staart is lang en bedekt met haar.


== Leefwijze ==
Mannetjes hebben een [[penisbot]]. Dit penisbot wordt door de [[Eikel (anatomie)|eikel]] bedekt. Op de basis van de penis bevindt zich een [[bulbus glandis|zwellichaam]] dat tijdens de copulatie opzwelt. Daardoor kunnen de dieren na de paring vast blijven zitten. Meestal krijgen hondachtigen maar één worp per jaar. Beide ouders (voor de mannelijke exemplaren bestaan per soort diverse namen, zoals '''reu''' of '''rekel''', vrouwtjes worden vaak '''teef''' genoemd) zorgen meestal voor de jongen. De meeste soorten kunnen zich goed aanpassen aan omstandigheden en zijn [[Opportunisme|opportunisten]]. Ze hebben een goed ontwikkelde [[reukzin]].
Hondachtigen zijn aangepast aan het jagen van prooidieren op open grasvlakten door middel van de achtervolging. Veel hondachtigen kunnen grote afstanden afleggen. De meeste soorten kunnen zich goed aanpassen aan omstandigheden en zijn [[Opportunisme|opportunisten]]. Ze hebben een goed ontwikkelde [[reukzin]].

== Voortplanting ==
Mannetjes hebben een [[penisbot]]. Dit penisbot wordt door de [[Eikel (anatomie)|eikel]] bedekt. Op de basis van de penis bevindt zich een [[bulbus glandis|zwellichaam]] dat tijdens de copulatie opzwelt. Daardoor kunnen de dieren na de paring vast blijven zitten. Meestal krijgen hondachtigen maar één worp per jaar. Beide ouders (voor de mannelijke exemplaren bestaan per soort diverse namen, zoals '''reu''' of '''rekel''', vrouwtjes worden vaak '''teef''' genoemd) zorgen meestal voor de jongen.


== Taxonomie ==
== Taxonomie ==

Versie van 31 dec 2015 18:21

Hondachtigen
Coyote (Canis latrans)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Carnivora (Roofdieren)
Onderorde:Caniformia
Familie
Canidae
Fischer, 1817
Grijze vos (Urocyon cinereoargenteus)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Hondachtigen op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De familie hondachtigen (Canidae) omvat circa 35 soorten, waaronder de vossen, wolven en jakhalzen. Er leven vijf soorten in het wild in Europa: de gewone jakhals, wolf, vos, poolvos en wasbeerhond. De laatste soort is een exoot.

Kenmerken

De meeste leden van de familie hebben lange poten, vijf tenen aan de voorpoten en vier tenen aan de achterpoten. De klauwen zijn niet intrekbaar zoals bij katachtigen (Felidae). De staart is lang en bedekt met haar.

Leefwijze

Hondachtigen zijn aangepast aan het jagen van prooidieren op open grasvlakten door middel van de achtervolging. Veel hondachtigen kunnen grote afstanden afleggen. De meeste soorten kunnen zich goed aanpassen aan omstandigheden en zijn opportunisten. Ze hebben een goed ontwikkelde reukzin.

Voortplanting

Mannetjes hebben een penisbot. Dit penisbot wordt door de eikel bedekt. Op de basis van de penis bevindt zich een zwellichaam dat tijdens de copulatie opzwelt. Daardoor kunnen de dieren na de paring vast blijven zitten. Meestal krijgen hondachtigen maar één worp per jaar. Beide ouders (voor de mannelijke exemplaren bestaan per soort diverse namen, zoals reu of rekel, vrouwtjes worden vaak teef genoemd) zorgen meestal voor de jongen.

Taxonomie