Hagiografie: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
2 bytes verwijderd ,  3 jaar geleden
k
Wikipedia:Wikiproject/SpellingCheck. Help mee!, http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/1534/weleens_wel_eens/ Bij ook is de kans op valse positieven, replaced: wel eens → weleens (2) met AWB
k (Wikipedia:Wikiproject/SpellingCheck. Help mee!, http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/1534/weleens_wel_eens/ Bij ook is de kans op valse positieven, replaced: wel eens → weleens (2) met AWB)
De hagiografie was enorm populair tijdens de [[Middeleeuwen]], ook in het [[Byzantijnse Keizerrijk]]. Economische drijfredenen hebben echter geleid tot misbruik van relikwieën van heiligen en redigeringen van de hagiografieën met een winstoogmerk voor de vereringsoorden.
 
Men stelt wel eensweleens dat de [[Bijbel (christendom)|Bijbel]] de oudste hagiografie is.
 
== Genres van hagiografieën==
* Van sommige heiligen bestaan er meerdere uitvoeringen van hun biografie. Vaak was de [[heiligverklaring]] aanleiding voor het schrijven van een nieuwe versie van een heiligenleven. De [[hagiologie]] bestudeert de authenticiteit van de diverse teksten.
* Tijdens de 16e eeuw werd het onderzoek naar heiligenlevens meer wetenschappelijk aangepakt. De [[Bollandist]]en, een genootschap van [[jezuïeten]], hebben sinds de 17e eeuw zeer veel [[Tekstkritiek van de Bijbel|tekstkritisch]] onderzoek naar heiligenlevens verricht en gepubliceerd in de monumentale reeks van de [[Acta Sanctorum]] evenals in bijzondere publicaties, zoals het tijdschrift ''Analecta Bollandiana''.
* Het woord hagiografie wordt ook wel eensweleens gekscherend gebruikt voor een uitermate bewonderende biografie van een (niet heilige) persoon.
 
{{Commonscat|Hagiography}}
14.396

bewerkingen

Navigatiemenu