Raaf (sterrenbeeld): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k superscript o is niet gradenteken
Lijstje -Bezienswaardigheden- wat aanvullen.
Regel 10: Regel 10:
* [[Alchiba]] (α, ''alpha Corvi'')
* [[Alchiba]] (α, ''alpha Corvi'')


== Bezienswaardigheden ==
== Wat is er verder te zien? ==
* [[Antennestelsel]] is een paar van interagerende balkspiraalstelsels dat is ca. 65 miljoen lichtjaar van de Aarde verwijderd.
* Het [[Antennestelsel]] is een koppel interagerende balkspiraalstelsels op ca. 65 miljoen lichtjaar van de Aarde verwijderd.
* [[NGC 4027]] is een bijzonder [[balkspiraalstelsel]] (op 7 februari 1785 ontdekt door de Duits-Britse astronoom [[William Herschel]]) met een arm veel groter zijn dan anderen.
* [[NGC 4027]] is een bijzonder [[balkspiraalstelsel]] (op 7 februari 1785 ontdekt door de Duits-Britse astronoom [[William Herschel]]). Dit stelsel heeft een geprononceerde arm die er op een ongewone manier veel groter uitziet dan de andere spiraal armen.
* [[NGC 4361]] is een [[planetaire nevel]] dat werd op 7 februari 1785 ontdekt; de nevel ligt 2500 lichtjaar van de Aarde verwijderd.
* [[NGC 4361]] is een [[planetaire nevel]] die op 7 februari 1785 werd ontdekt. Deze nevel is op een afstand van 2500 lichtjaar van de Aarde verwijderd, en is bekend als de '''Smoke Ring Nebula'''.
* J. Wagoner's '''Stargate''' is een telescopisch ''asterism'' ten zuidwesten van '''Messier 104''' ('''Sombrero Galaxy''') in het nabijgelegen sterrenbeeld Maagd. De '''Stargate''' (in het sterrenbeeld Raaf) bevat de dubbelster '''Σ 1659'''.


== Aangrenzende sterrenbeelden ==
== Aangrenzende sterrenbeelden ==

Versie van 10 mei 2019 21:19

Kaart van het sterrenbeeld Raaf.

Raaf (Corvus, afkorting Crv) is een klein sterrenbeeld aan de zuiderhemel, liggende tussen rechte klimming 11u54m en 12u54m en tussen declinatie −11° en −25°.

Sterren

(in volgorde van afnemende helderheid)

Bezienswaardigheden

  • Het Antennestelsel is een koppel interagerende balkspiraalstelsels op ca. 65 miljoen lichtjaar van de Aarde verwijderd.
  • NGC 4027 is een bijzonder balkspiraalstelsel (op 7 februari 1785 ontdekt door de Duits-Britse astronoom William Herschel). Dit stelsel heeft een geprononceerde arm die er op een ongewone manier veel groter uitziet dan de andere spiraal armen.
  • NGC 4361 is een planetaire nevel die op 7 februari 1785 werd ontdekt. Deze nevel is op een afstand van 2500 lichtjaar van de Aarde verwijderd, en is bekend als de Smoke Ring Nebula.
  • J. Wagoner's Stargate is een telescopisch asterism ten zuidwesten van Messier 104 (Sombrero Galaxy) in het nabijgelegen sterrenbeeld Maagd. De Stargate (in het sterrenbeeld Raaf) bevat de dubbelster Σ 1659.

Aangrenzende sterrenbeelden

(met de wijzers van de klok mee)