Vredeskerken in Jawor en Świdnica: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
1.008 bytes toegevoegd ,  6 maanden geleden
Er stond dat "De katholieke Poolse vorsten gaven de gelegenheid om zulke kerken te bouwen in een reeks grensstadjes, niet primair uit religieuze tolerantie maar om rijke protestantse handwerkslieden aan te werven en van hun economische bedrijvigheid en belastingafdrachten te kunnen profileren.", maar dat klopt niet, omdat de regio was een deel van het Heilige Roomse Rijk met het keizerlijke huis Habsburg. De wijziging is genomen van: https://nl.wikipedia.org/wiki/Vredeskerk_(%C5%9Awidnica)
k
(Er stond dat "De katholieke Poolse vorsten gaven de gelegenheid om zulke kerken te bouwen in een reeks grensstadjes, niet primair uit religieuze tolerantie maar om rijke protestantse handwerkslieden aan te werven en van hun economische bedrijvigheid en belastingafdrachten te kunnen profileren.", maar dat klopt niet, omdat de regio was een deel van het Heilige Roomse Rijk met het keizerlijke huis Habsburg. De wijziging is genomen van: https://nl.wikipedia.org/wiki/Vredeskerk_(%C5%9Awidnica))
 
De '''Vredeskerken in Jawor en Świdnica''' zijn een verzameling van vredeskerken in de [[Polen|Poolse]] steden [[Jawor]] en [[Świdnica (stad)|Świdnica]], gelegen in het [[woiwodschap]] [[Neder-Silezië (woiwodschap)|Neder-Silezië]].
 
Met vredeskerken worden de drie kerken bedoeld die na de [[Vrede van Westfalen]] in de tweede helft van de [[17de eeuw]] door de [[lutheranen]] in [[Jawor]], [[Świdnica (stad)|Świdnica]] en [[Głogów (stad)|Głogów]] mochten gebouwd worden. In deze steden had de [[Luthers|lutherse]] burgerij bij de doorvoering van de [[contrareformatie]] in 1629 haar kerkgebouwen aan de [[rooms-katholieken]] moeten afstaan. De machtspositie van het keizerlijke [[huis Habsburg]] was nu zodanig verzwakt dat er concessies aan met name aan Zweden en Brandenburg, de leiders van de [[Luthers|lutherse]] partij in het [[Duitse Rijk]], moesten worden gedaan. Er golden voor de bouw echter een aantal beperkingen die te maken hadden met de weerbaarheid. Voor de bouw van de kerken kwamen slechts onaantrekkelijke bouwlocaties buiten de stadsmuren in aanmerking. De kerken moesten weliswaar buiten de stad gebouwd worden maar mochten niet in geval van belegering in handen van vijanden de functie van bastion kunnen krijgen. Daarom mochten ze niet van baksteen worden opgetrokken, maar van hout, leem en stro. In één dag moesten ze zo nodig weer afgebroken kunnen worden. Ook mochten er geen torens bij de kerken worden gebouwd en was het niet toegestaan om kerkklokken te bezitten. De kerken moesten bovendien binnen een jaar worden voltooid en de bouwkosten kwamen volledig voor rekening van de leden van de [[Luthers|lutherse]] gemeenten.
Met vredeskerken worden de kerken bedoeld die na de [[Vrede van Westfalen]] in de tweede helft van de [[17de eeuw]] door de [[lutheranen]] in [[Silezië]] mochten gebouwd worden. De katholieke Poolse vorsten gaven de gelegenheid om zulke kerken (Gnadenkirchen) te bouwen in een reeks grensstadjes, niet primair uit religieuze tolerantie maar om rijke protestantse handwerkslieden aan te werven en van hun economische bedrijvigheid en belastingafdrachten te kunnen profileren. Twee van de drie zijn bewaard gebleven, de kerk van [[Głogów (stad)|Głogów]] werd in [[1758]] door brand vernietigd.
 
Twee van de drie vredeskerken in [[Jawor]] en [[Świdnica (stad)|Świdnica]] bewaard gebleven, de kerk van [[Głogów (stad)|Głogów]] werd in [[1758]] door brand vernietigd.
 
De kerk in Jauer, nu Jawor, de Heilige-Geestkerk ([[Pools]]: ''Kościół Pokoju p.w. Świętego Ducha'') werd tussen 1654 en 1655 gebouwd onder leiding van architect Albrecht von Saebisch.
1

bewerking

Navigatiemenu