Duke of York eilanden: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Linkfix na hernoeming. Wales is geen koninkrijk of prinsdom; zie ook Prins van Wales. Redactie.
 
Regel 21: Regel 21:
| detailkaart = Duke of York Islands.png
| detailkaart = Duke of York Islands.png
}}
}}
De '''Duke of York eilanden''' (als Duitse [[kolonie (staatkundig)|kolonie]] ''Neulauenburg'' genaamd) is een eilandengroep die ligt in de [[Bismarckzee]] tussen de eilanden [[Nieuw-Brittannië]] en [[Nieuw-Ierland]]. De groep is deel van de [[Bismarck-archipel]] en behoort staatkundig tot [[Papoea-Nieuw-Guinea]]. De eilanden werden in 1767 vernoemd naar [[Eduard van York]] zoon van de Britse kroonprins [[Frederik van Wales]].
De '''Duke of York eilanden''' (als [[Duitse koloniën|Duitse kolonie]] ''Neulauenburg'' genaamd) is een eilandengroep die ligt in de [[Bismarckzee]], tussen de eilanden [[Nieuw-Brittannië]] en [[Nieuw-Ierland]]. De groep is deel van de [[Bismarck-archipel]] en behoort staatkundig tot [[Papoea-Nieuw-Guinea]]. De eilanden werden in 1767 vernoemd naar [[Eduard van York]], een zoon van de Britse [[Frederik van Groot-Brittannië, prins van Wales|kroonprins Frederik]].


== Geschiedenis ==
== Geschiedenis ==
Regel 27: Regel 27:


== Geografie ==
== Geografie ==
De archipel bestaat uit 13 eilanden die samen verspreid over een oppervlakte van 60 km². Het grootste eiland heet [[Duke of York (eiland)|Duke of York]] (ongeveer 8 km lang en breed), de andere min of meer bewoonde eilanden zijn: Makada, Kabakon, Kerawara, Ulu, Mioko, and Mualim. De eilanden liggen in een [[Seismiciteit|seismisch actief]] gebied en worden voortdurend bedreigd door [[tsunami]]'s. Door hun lage ligging zijn ze ook gevoelig voor overstromingen door zeespiegelstijging als gevolg van [[klimaatverandering]].
De archipel bestaat uit dertien eilanden die samen een oppervlakte van zestig vierkante kilometer hebben. Het grootste heet [[Duke of York (eiland)|Duke of York]]; het is onregelmatig gevormd en is ongeveer acht kilometer lang en breed. De andere eilanden zijn veel kleiner; min of meer bewoond zijn [[Makada]], [[Kabakon]], [[Kerawara]], [[Ulu]], [[Mioko]] en [[Mualim]]. De eilanden liggen in een [[Seismiciteit|seismisch actief]] gebied en worden voortdurend bedreigd door [[tsunami]]'s. Door hun lage ligging zijn ze ook gevoelig voor overstromingen door [[zeespiegelstijging]] als gevolg van [[klimaatverandering]].


{{commonscat|Duke of York Islands}}
{{commonscat|Duke of York Islands}}

[[Categorie:Papoea-Nieuw-Guinees eiland]]
[[Categorie:Papoea-Nieuw-Guinees eiland]]

Huidige versie van 4 aug 2021 om 14:48

Duke of York eilanden
Neulauenburg
Eilandengroep van Vlag van Papoea-Nieuw-Guinea PNG
Duke of York eilanden (Papoea-Nieuw-Guinea)
Duke of York eilanden
Locatie
Land Vlag van Papoea-Nieuw-Guinea PNG
Eilandengroep Bismarckarchipel
Locatie Bismarckzee
Coördinaten 4° 10′ ZB, 152° 27′ OL
Algemeen
Oppervlakte 60 km²
Detailkaart
Kaart van Duke of York eilanden
Portaal  Portaalicoon   Azië

De Duke of York eilanden (als Duitse kolonie Neulauenburg genaamd) is een eilandengroep die ligt in de Bismarckzee, tussen de eilanden Nieuw-Brittannië en Nieuw-Ierland. De groep is deel van de Bismarck-archipel en behoort staatkundig tot Papoea-Nieuw-Guinea. De eilanden werden in 1767 vernoemd naar Eduard van York, een zoon van de Britse kroonprins Frederik.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In de jaren 1870 en 1880 vestigden Duitse handelsposten zich in de Melanesië. In 1876 stichtte de firma van de Hamburger groothandelaar en verzamelaar van naturalia Johan Cesar Godeffroy er een eigen handelspost op de Duke of York Eilanden. Later ontstond in de Bismarckzee en een deel van het vasteland van Nieuw-Guinea een kolonie van het Duitse Rijk: Duits-Nieuw-Guinea.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De archipel bestaat uit dertien eilanden die samen een oppervlakte van zestig vierkante kilometer hebben. Het grootste heet Duke of York; het is onregelmatig gevormd en is ongeveer acht kilometer lang en breed. De andere eilanden zijn veel kleiner; min of meer bewoond zijn Makada, Kabakon, Kerawara, Ulu, Mioko en Mualim. De eilanden liggen in een seismisch actief gebied en worden voortdurend bedreigd door tsunami's. Door hun lage ligging zijn ze ook gevoelig voor overstromingen door zeespiegelstijging als gevolg van klimaatverandering.

Zie de categorie Duke of York Islands van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.