Hamburger

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Robotje (overleg | bijdragen) op 14 mei 2010 om 17:56. (Wijzigingen door Sweater (Overleg) hersteld tot de laatste versie door SieBot)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Een hamburger

Een hamburger is een broodje met een schijf rundergehakt, dat op hoog vuur gebakken of gegrild wordt. Ook op de barbecue worden hamburgers gebruikt.

Voor het ontstaan van de hamburger moeten we terug naar de dertiende eeuw. Strijders uit het leger van Genghis Khan staken tijdens hun veroveringstochten rauw rundvlees onder hun zadel. Door de bewegingen van de paardenrug tijdens het rijden werd het vlees malsgewreven.[bron?]

Later veroverde de hamburger Rusland, waar hij door de kleinzoon van Genghis Khan, Koeblai Khan na de verovering op Moskou werd geïntroduceerd. De Russen verfijnden het recept door er eieren en ui door te mengen, wat de hamburger een rijkere, volle smaak bezorgde. [bron?]

De hamburger zoals wij hem vandaag kennen, werd voor het eerst bereid in de Duitse stad Hamburg (inwoners van deze stad worden ook Hamburgers genoemd). In Hamburg werd het vlees voor het eerst gebakken, en daarna geserveerd op een rond broodje. Duitse emigranten hebben dit concept meegenomen naar de Verenigde Staten, waar de moderne hamburger is ontstaan.

Oorspronkelijk werd rundvlees of rundergehakt gebruikt voor een hamburger, maar tegenwoordig wordt er ook kipseparatorvlees, paardenvlees en varkensvlees in verwerkt (bijvoorbeeld bij de Bicky Burger). Ook worden hamburgers van uitsluitend kippenvlees gemaakt, en vegetarische versies zijn eveneens verkrijgbaar.

De grootste hamburger ter wereld weegt ruim 61 kilogram en kan gegeten worden in Denny's Beer Barrel Pub in het Amerikaanse Pennsylvania. 'The Beer Barrel Main Event Charity Burger' bevat 40 kilo vlees, een halve kilo sla, ketchup, mosterd en mayonaise, 160 sneden kaas, vijf uien en twaalf tomaten. Deze gigantische hamburger wordt tussen een 15 kilo zwaar hamburgerbroodje gelegd.

De duurste en meest exclusieve hamburger ter wereld wordt dan weer geserveerd in "Wall Street Burger Shoppe" in New York. Voor deze decadente hap van 175 dollar wordt vlees van Japanse Kobe runderen gebruikt, belegd met zwarte truffels, ganzenlever, Gruyère-kaas en eetbaar goud.

Recept

Hoewel tegenwoordig de hamburger zoals die in de supermarkt en de snackbar wordt verkocht van een mindere kwaliteit vlees is, kun je nog steeds hamburgers treffen die van goede kwaliteit zijn. Een hamburger hoort namelijk naar de wens van de eter bereid te kunnen worden: doorbakken, rosé of rood. Hiervoor neemt men 1 deel entrecote en twee delen biefstuk en maalt dit, niet te fijn, samen tot een geheel. Dit mengsel kan dan naar gelieve worden aangemaakt met ingrediënten als kappertjes, uitjes, worcestersaus, zout, peper, etc.

Varianten

Er zijn talloze varianten op de markt, waaronder:

  • Californian burger: met een plak vleestomaat, ijsbergsla, en ui.
  • Cheese burger: met gesmolten kaas
  • Bacon burger: met gesmolten kaas en een plak gebakken spek
  • Hawaï burger: met een schijfje ananas

Fastfood

Hamburgers worden meestal verkocht als zogenaamd fastfood. Wereldwijd zijn Burger King en McDonald's de bekendste "fastfood"-ketens. In Frankrijk en België is ook de Quick-keten sterk in de markt. In frietkotten en cafetaria worden ook hamburgers verkocht.

Zie de categorie Hamburgers van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.