Babberich

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Kattenkruid (overleg | bijdragen) op 11 jun 2010 om 13:47. (Wijzigingen door 80.101.41.185 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Rudolphous)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Babberich
Dorp in Nederland Vlag van Nederland
Babberich (Gelderland)
Babberich
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Vlag Zevenaar Zevenaar
Coördinaten 51° 54′ NB, 6° 7′ OL
Algemeen
Oppervlakte 10,21 km²
Inwoners
(2007)
2260
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Babberich, de kerk
Babberich, mozaïek op het timpaan van de kerk

Babberich (oude naam "Babborga") is een dorpje in de Nederlandse gemeente Zevenaar, gelegen ten zuidoosten daarvan in de landstreek "De Liemers" in Gelderland. Het dorp telt ongeveer 2000 inwoners (2006).

Geschiedenis

Net als een groot gedeelte van de huidige Liemers kwam Babberich pas in 1816 bij Nederland. De Hertog van Gelre had deze gebieden ooit in een ver verleden verpand aan de Hertog van Kleef, dus van oorsprong Nederlands heeft het lang bij Duitsland gehoord. Ligt Babberich nu op de Nederlands-Duitse grens, zo lag het vroeger op de grens van Frankische en Saksische invloeden die beiden nu nog terug te vinden zijn in taal en cultuur in het dorp en de rest van de Liemers.

De geschiedenis van Babberich wordt gedomineerd door het kasteel "Halsaf" in het Babberichse Bos. Dit kasteel, dat in de Middeleeuwen nog een echt kasteel compleet met ophaalbrug was, is in de 18e eeuw afgebroken en vervangen door een huis. Een van de adellijke rechten van Halsaf was de duivenvlucht. Op het landgoed is dan ook nog altijd een witte duiventoren te zien uit 1785. Halsaf en de Babberichse schutterij zijn al sinds de oprichting in 1874 onlosmakelijk met elkaar verbonden. De bewoner van het huis (tot 2004 de familie De Nerée tot Babberich), is president en beschermheer van de schutterij.

Babberich en de rest van de Liemers zijn overwegend rooms-Katholiek gebleven omdat ze in de tijd van de Reformatie niet bij de Nederlanden hoorden.

Het huidige dorp

Het grensdorp Babberich is tegenwoordig vooral een toeristenplaats. Kasteel Halsaf is recentelijk gerestaureerd door de nieuwe eigenaar. De Rode Zaal van het kasteel doet dienst als trouwlocatie voor de gemeente Zevenaar. Ook is er een Bed and Breakfast gerealiseerd met in totaal vijf kamers. Rondom het dorp liggen verschillende campings in een afwisselend fiets- en wandelgebied. Vooral de Kwartiersedijk is bijzonder pittoresk.

Sport

De plaatselijke voetbalclub is SV Babberich. Ze werd in 1930 opgericht als RKVV Victoria dat in 1945 fuseerde met RKVV Excelsior. In 1997 won Babberich de landelijke amateurbekerfinale in de Kuip in Rotterdam.

Zie ook