Didam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Jcb (overleg | bijdragen) op 8 jul 2010 om 01:16. (→‎Tweede Wereldoorlog)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Didam
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Didam (Gelderland)
Didam
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Montferland
Coördinaten 51° 57′ NB, 6° 8′ OL
Overig
Postcode 6940-6942
Netnummer 0316
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Didam (Liemers: Diem) is een Nederlandse plaats in de gemeente Montferland in de Liemers, provincie Gelderland.

Romeinse tijd

Op de plek waar nu Didam ligt, lag in de Romeinse tijd een Germaanse nederzetting. De omgeving van Didam werd bewoond door Chamaven. Archeologisch onderzoek op het Kollenburg-terrein heeft een grote hoeveelheid Romeinse voorwerpen aan het licht gebracht. Er zijn munten gevonden van onder andere Nerva, Hadrianus, Antoninus Pius en een muntschat uit de vierde eeuw. Daarnaast zijn er ook nog beeldjes gevonden van de godin Minerva en een everzwijn.

Tweede Wereldoorlog

Hanns Albin Rauter, de Generalkommissar für das Sicherheitswesen en tevens Höhere SS-und Polizeiführer in het bezette Nederland in de Tweede Wereldoorlog, had tijdens de laatste maanden van zijn bewind zijn hoofdkwartier in Didam. Op 6 maart 1945 reed hij 's avonds vanuit Didam, via Zevenaar en Arnhem, richting Apeldoorn. Onderweg werd er (onbedoeld) een aanslag op Rauter gepleegd. Wat de Holocaust betreft zijn er in ieder geval 5 Joodse Didammers vermoord in de strafkampen Auschwitz en Sobibor.

Didam, kerk

20ste eeuw

Het dorp kent ook een zwarte bladzijde in haar geschiedenis. Op 10 augustus 1925 werd het dorp getroffen door een cycloon die ook wel bekend staat als de Stormramp van Borculo. Veel huizen werden door het natuurgeweld verwoest.

21ste eeuw

Tot 2005 was Didam een zelfstandige gemeente, daarna werd het ten gevolge van een gemeentelijke herindeling samengevoegd met de buurgemeente Bergh tot Montferland.

Activiteiten

In Didam is een actief verenigingsleven. De plaats staat bekend als schuttersgemeente en telt zeven schutterijen en schuttersgilden, die alle in juli schuttersfeest vieren in hun eigen buurtschap. Op de zondagmiddag komen alle schutterijen samen op het gemeenteplein voor een vendelhulde aan het gemeentebestuur. Ook zijn er een aantal carnavalsverenigingen.

De drie voetbalverenigingen zijn SV Loil, DVC'26 en VV Sprinkhanen.

Geboren in Didam

Zie ook

Molen Sint Martinus