Nagele

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door VR-Land (overleg | bijdragen) op 3 sep 2010 om 15:01. (→‎Bouwhistorie)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Nagele
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Nagele (Flevoland)
Nagele
Situering
Provincie Vlag Flevoland Flevoland
Gemeente Vlag Noordoostpolder Noordoostpolder
Coördinaten 52° 39′ NB, 5° 43′ OL
Algemeen
Inwoners 1946
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Nagele is een dorp in de Noordoostpolder. Het telt 1946 inwoners en ligt ten zuiden van Emmeloord. De bebouwde kom van Nagele staat bekend om uitsluitend platte daken. Het dorp is vernoemd naar een eiland, dat net als Schokland en Urk in de Zuiderzee lag. In de Middeleeuwen is Nagele in de golven verdwenen. In de beginjaren van Nagele kregen bewoners te maken met aversie vanuit Urk. De scheepvaartbevolking was nog steeds boos over het verlies van visgronden. Dat zorgde voor brandende hooibergen en ingegooide ramen van de nieuwe huizen. Een paar jaar later verdwenen de acties langzamerhand. Er is een supermarkt, café-restaurant en verschillende andere kleine voorzieningen. Op steenworp afstand van de dorpskern ligt Schokkerhaven.

Bouwhistorie

Een straat in Nagele.
Een restaurant in Nagele.

In de jaren vijftig is het nieuwe Nagele ontworpen door architecten van De Acht en Opbouw, zoals Cornelis van Eesteren, Aldo van Eyck, Gerrit Rietveld en de tuinarchitecte Mien Ruys. Nagele is een van de weinige plekken waar de anno 1950 moderne architecten op grotere schaal hun ideeën konden verwezenlijken. De andere satellietdorpen rondom Emmeloord zijn gebouwd in de toen heersende stijl van architecten van de traditionele Delftse School.

Van 1947 tot 1949 hield onder andere Van Eesteren zich bezig met de situering van het nieuwe dorp Nagele. Het plan voor het dorp is door Van Eesteren uitgewerkt aan de hand van eerste schetsen van Rietveld. Het dorp is gebouwd volgens een streng en recht stedenbouwkundig plan. Beide groepen architecten waren voorstanders van gekoppelde woningen in rechte lijnen. De bebouwing moest openheid en strakheid uitstralen en gebruikmaken van glas en beton. Op de tekentafel ontstond het idee voor een dorp met platte daken.

Het dorp is rondom door een bomenwal beschermd tegen de polderwind. In Nagele is een duidelijke scheiding aangebracht van de belangrijke functies verkeer, wonen, werken en recreatie. Het doorgaande verkeer wordt buiten het dorp gehouden doordat de bebouwing ten oosten van de noord-zuidweg is geplaatst. Om een centraal groen park, ontworpen door Ruys, is een ring voor het bestemmingsverkeer aangelegd. Collectieve voorzieningen zijn in deze centrale ruimte geplaatst. Ten westen van deze groene ruimte zijn de winkels in een lint geplaatst. De winkels zijn geplaatst zodat ze vanuit alle woonwijken op ongeveer een gelijke afstand liggen. Om de noord-, west- en zuidzijde van de verkeersring zijn zeven woonwijken aangelegd, elk rondom een eigen centrale groene ruimte. De woningen zijn vooral in stroken gebouwd met een sterke voorkeursorientatie van de gevels richting het oosten en het westen voor optimaal invallen van zonlicht.

Bekende Nagelezen

Trivia

  • In 2008 waren er korstondig plannen voor een seniorendorp bij Nagele: Villavie[bron?].

Externe link

Zie de categorie Nagele van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.