Sassenheim

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Multichill (overleg | bijdragen) op 4 sep 2010 om 18:11. (Wijzigingen door BotteHarry (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Handige Harrie)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Dit artikel gaat over het Nederlandse dorp. Voor de Luxemburgse gemeente, zie Sanem.


Sassenheim
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Sassenheim (Zuid-Holland)
Sassenheim
Situering
Provincie Zuid-Holland
Gemeente Teylingen
Coördinaten 52° 14′ NB, 4° 31′ OL
Algemeen
Inwoners
(2005)
14 906
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Sassenheim is een dorp en voormalige gemeente in Zuid-Holland. Per 1 januari 2006 is de gemeente met Voorhout en Warmond opgegaan in de gemeente Teylingen. De gemeente had 14 906 inwoners (1 juni 2005) en bestond alleen uit het dorp Sassenheim.

Het dorp Sassenheim is gelegen in de Bollenstreek tussen Leiden en Lisse en in de nabijheid van (maar nergens grenzend aan) de Kagerplassen. Het is ontstaan op een oude strandwal, waarover ook de heerweg van Leiden naar Haarlem liep. In de loop van de geschiedenis werden hier veel kasteeltjes en landhuizen gebouwd. Langs de Hoofdstraat, zoals de oude heerweg nu heet, staan fraaie[1] villa's uit het begin van de 20e eeuw. De dorpskerk staat op een oude duintop en verraadt een veelheid aan stijlperioden. De bloembollenteelt is bijna volledig uit de plaats verdwenen: er resteren slechts enkele bollenvelden.

Dorpskerk in Sassenheim

In 1514 werden bij een belastingenquête niet meer dan 32 woningen geteld. In 1622 was het inwonertal nog maar 392. Na het eind van de 18e eeuw nam het inwonertal duidelijk toe. Naast de veeteelt en de landbouw werd de teelt van groenten, kruiden en fruit een belangrijke bron van bestaan.

Bijnaam voor de inwoners van Sassenheim is asbakken, deze naam is ontstaan door het beroep dat Sassemers in de 17e en 18e eeuw uitvoerden. Zij hadden in die tijd een zeer kenmerkend beroep. Destijds hadden de Sassenheimers het monopolie voor het ophalen van hout- en turfas bij de burgers van Sassenheim, Lisse en Hillegom. De as werd in de asschuur aan de Vaartkade opgeslagen. Deze asschuur uit de 19de eeuw is inmiddels gesloopt. Uiteindelijk werd de as per schip via De Kaag naar Leiden vervoerd, waar het aan de zeepziederijen werd verkocht. Deze asresten bevatten o.a kaliumzouten (ook wel potas, het Engelse woord potassium = kalium). Deze kaliumzouten dienden als grondstof voor het zieden van zeep. Deze zeep was (na het zieden ofwel het verzepingsproces) niets anders dan (in hoofdzaak) een mengsel van kaliumzouten van vetzuren.

Ten oosten van Sassenheim lopen de Autosnelweg A44 en de Schiphollijn, waaraan in december 2010 een station zal worden geopend.

De naam Sassenheim is samengesteld uit twee elementen, waarvan het eerste teruggaat op de Saksen (hetzij direct, hetzij via de persoonsnaam Saxo). Het tweede deel voert terug naar de Franken, die hun woonplaats "heim" noemden. De inwoners van Sassenheim worden ter plaatse kortweg als Sassemers aangeduid, afgeleid van Sassem, de oorspronkelijke naam voor het dorp.

De bebouwing van de plaats Sassenheim had ten tijde van de gemeentesamenvoeging zijn gemeentegrenzen nagenoeg bereikt. De bekendste bezienswaardigheid van Sassenheim, de ruïne van Teijlingen, bevindt zich in de buurtschap Teijlingen, dat weliswaar aan Sassenheim is vastgebouwd, maar vanouds deel was van de voormalige gemeente Voorhout.

Sassenheim is ook een belangrijke industrieplaats: AkzoNobel heeft er een fabriek, voortgekomen uit de verf- en lakfabriek Sikkens, die zich in 1939 vanuit Groningen in Sassenheim had gevestigd.

Rijksmonumenten

Geboren

Trivia

Noot

  1. Sassenheim, Historisch Centrum Holland Rijnland
Zie de categorie Sassenheim van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.