Wilfred Genee

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Foxie001 (overleg | bijdragen) op 29 apr 2011 om 17:20. (Versie 25388894 van Buldmaster (overleg) ongedaan gemaakt.)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Genee tijdens de Open Dag 2009 van FC Groningen.
Foto: Niels Kim

Wilfred Willem Jozef Genee (Leeuwarden, 27 juni 1967) is een Nederlands tv- en radiopresentator en sportjournalist, die op jonge leeftijd al 'iets met sport' wilde doen.

Genee heeft eerst het gymnasium gevolgd, waar hij vicepraeses was in de Leeuwarder Gymnasiasten Club, daarna ging hij naar de Rijksuniversiteit Groningen. Hij studeerde daar rechten. Tijdens zijn studie heeft hij nog bij OOG TV, de lokale omroep in Groningen, gewerkt. Daarna heeft hij gewerkt bij FilmNet, Sport 7 (deze zender ging failliet), SBS 6, Canal plus en RTL 5.

Bij RTL 5 had hij een eigen programma, Voetbal Insite. Hij heeft bij RTL 5 onder meer Engels en Duits voetbal, Wimbledon, snooker en darts gepresenteerd. Ook heeft hij Beau van Erven Dorens vervangen bij RTL Boulevard van RTL 4.

Naast het televisiewerk schrijft hij ook een column in de Telegraaf (TV-weekeinde). In 2005 stapt hij van RTL Nederland naar Talpa, het bedrijf van John de Mol. Hij verzorgde daar het sportnieuws en was de anchor in het programma De Wedstrijden, waarin de samenvattingen van de Eredivisie getoond werden. Hij had de primeur om de Wedstrijden te presenteren op zondagavond om 19.00 uur. Op 26 juni 2007 werd bekend gemaakt dat RTL Nederland de zender Tien overneemt. Genee ging terug naar zijn oude werkgever RTL en presenteert opnieuw de talkshow Voetbal Insite, met vaste gasten Willem van Hanegem en Johan Derksen. Genee vertrekt in 2008 naar het nieuwe voetbalkanaal Eredivisie Live.

Vanaf september 2008 presenteert hij bij RTL7 een show met o.a. Johan Derksen, Voetbal International, genoemd naar het gelijknamige blad waar Derksen hoofdredacteur van is. Het programma richt zich vooral op de Eredivisie. Op maandag meestal met oud-international en voetbalanalist René van der Gijp en oud-voetballer en een wisselende gast. Na dit programma presenteert Genee de samenvattingen van de Jupiler League.

Op BNR Nieuwsradio presenteert hij op vrijdagmiddag The Friday Move. Ook schrijft Genee columns in de Playboy, die tweemaal gebundeld zijn uitgebracht: Lange Tenen en Mooie Boel.

Daarnaast is hij in te huren als gastspreker bij SportsSpeakers.

Privé

Genee trouwde op 11 april 2008 met de van oorsprong Iraanse Lili Pirayesh. Dit is zijn tweede huwelijk.[1] Samen hebben ze een kind: dochter Feline Isabeau (geb. 23 september 2009).[2]

Trivia

  • Genee is een fervent fan van karaoke. Onder meer tijdens een uitzending van VI Oranje nam hij de microfoon ter hand en bracht een nummer van André Hazes ten gehore.
  • Genee's favoriete film is Soldaat van Oranje, die hij tot op heden al meer dan zeventien keer gezien heeft.
  1. manOmeetlat: Wilfred Genee, door Melinda Braaksma, op manOman.nl, 4 augustus 2008
  2. Wilfred Genee vader geworden, RTL Boulevard, 24 september 2009