Station Antwerpen-Waas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Norbert zeescouts (overleg | bijdragen) op 18 sep 2016 om 00:12.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Station Antwerpen-Waas
Opening 3 november 1844
Sluiting 10 september 1933
Telegrafische code (H)
Lijn(en) 59
Reizigerstellingen[1]
  •  Weekdag
  •  Zaterdag
  •  Zondag
(2022)
-
-
-
Beheerder NMBS
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Antwerpen-Waas was een spoorweghalte van 1844 tot 1933 het eindpunt van spoorlijn 59 Antwerpen - Gent. Het lag tussen 1844 en 1875 aan de Sint-Michielskaai ter hoogte van de Sint-Michielsstraat (tussen Scheldekaai 18 en Scheldekaai 19 en werd later Scheldekaai 18B) en was door een veerdienst met het station Antwerpen-Linkeroever dat toen nog station Vlaams Hoofd heette verbonden. Door de rechttrekking van de Scheldekaaien moest het in 1875 ter hoogte van de Scheldestraat herbouwd worden. In 1877 werd het met een nieuwe spoorlijn langs de kaaien tussen het station Antwerpen-Zuid en het station Antwerpen-Dokken en -Stapelplaatsen verbonden. Na de bouw van de Sint-Annatunnel werd het station in 1933 gesloten en in 1935 afgebroken.

Trivia

Het station stond ook bekend onder de bijnaam 'Pietje Waas' wat een verbastering was van het Franstalige "Pays de Waes" (Land van Waas).

  1. De bron voor de gegevens is NMBS – Reizigerstellingen. De tellingen worden meestal uitgevoerd in de maand oktober: gedurende 9 opeenvolgende dagen (5 werkdagen en de 2 omliggende weekends) worden dan door het stations- en treinbegeleidingspersoneel visuele tellingen verricht. De methode bestaat erin het aantal in- en uitstappende reizigers te tellen in alle stations en stopplaatsen en dit voor alle treinen van het binnenlands verkeer. Het getal naast het kopje 'weekdag' slaat op het gemiddeld aantal opstappende (dus niet het aantal afstappende) reizigers op een weekdag (maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag opgeteld gedeeld door vijf), zaterdag en zondag staan apart vermeld. De cijfers geven een indicatie en hebben een foutenmarge, die in sommige gevallen aanzienlijk kan zijn.