Station Leerdam Broekgraaf

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
    Leerdam Broekgraaf   
Plaats Leerdam
Opening plan geannuleerd
Spoorlijn(en) MerwedeLingelijn (Betuwelijn)
Vervoerder(s) Arriva (trein)
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Leerdam Broekgraaf (voorheen: Leerdam West) was een gepland spoorwegstation aan de MerwedeLingelijn in de Zuid-Hollandse stad Leerdam.[1] Het station zou komen te liggen tussen de stations Leerdam en Arkel. Arriva rijdt op deze lijn, op het traject Geldermalsen - Dordrecht, met lightrailvoertuigen. In 2017 is besloten om af te zien van de bouw van dit station[2].

Locatie[bewerken]

De locatie voor het station Leerdam Broekgraaf is na afronding van de ontwerpfase op verzoek van de gemeente gewijzigd. Op basis van een nieuwe studie voor de toekomstige stationsomgeving zal het perron van Leerdam 200 meter verschuiven en links komen te liggen van de nieuwe ontsluitingsweg. De gemeente ontwikkelt het voorplein integraal met de woonwijk. Om het landelijke karakter van de omgeving terug te laten komen in de stationslocatie, is langs het water een aantal knotwilgen gepland.

Perron[bewerken]

Het perron is te bereiken via een trap en een hellingbaan. Er komen twaalf zitplaatsen op het perron, waarvan zes in de overdekte wachtruimte. De kenmerkende huisstijl van de MerwedeLingelijn komt terug op het perron.

Sociale veiligheid[bewerken]

Het zicht op het station wordt geoptimaliseerd om een groter gevoel van sociale veiligheid te creëren. De boerderijen aan de noordzijde van het spoor zorgen voor een natuurlijk toezicht op de halte. Het hoger gelegen perron is vanaf het gehele voorplein en de parkeerplaats goed zichtbaar.

Voorplein[bewerken]

In verband met ontwikkelingsplannen blijft de omvang van voorplein beperkt, maar er is in het ontwerp rekening gehouden met uitbreidingsmogelijkheden. Het station is toegankelijk via een brug over het water. Op het voorplein staan de informatiezuil en ticketautomaat centraal opgesteld. Door kleuraccenten in de bestrating wordt het onderscheid tussen voetgangers- en verkeersruimte gemarkeerd. De pleininrichting en materiaalkeuze worden in een volgende fase definitief uitgewerkt. Het voorplein krijgt een rechthoekig groenelement met bomen die ook als zitplek kan dienen.

Kenmerken Station Leerdam Broekgraaf[bewerken]

  • 69 fietsenklemmen en 15 fietskluizen
  • 16 parkeerplaatsen
  • Taxi, Kiss & Ride, kort parkeren
  • Infozuil met dynamische reisinformatie