Stephanoaetus mahery

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Stephanoaetus mahery
Status: Uitgestorven
Fossiel voorkomen: Holoceen
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Accipitriformes (Roofvogels)
Familie:Accipitridae (Havikachtigen)
Geslacht:Stephanoaetus (Kroonarenden)
Soort
Stephanoaetus mahery
Goodman, 1994
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

Stephanoaetus mahery is een uitgestorven roofvogel die endemisch was in Madagaskar tijdens het Holoceen. De soort is verwant aan de Afrikaanse kroonarend. Stephanoaetus mahery stierf mogelijk rond 1500 uit. Het is alleen bekend uit subfossiele resten. De soortaanduiding mahery is afgeleid van de Malagassische taal en betekent 'krachtig' of 'machtig'.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Het holotype, een linkertarsometatarsus, opgegraven in 1925 in Ampasambazimba, 85 kilometer ten westen van de Malagassische hoofdstad Antananarivo, heeft een lengte van 108,0 millimeter, een proximale breedte van 26,1 millimeter en een distale breedte van 27,9 millimeter. Het als paratype aangeduide materiaal omvat distale vingerkootjes, de eerste klauwen van de rechterkant en de linkerkant, het distale kwart van de linkerellepijp en een bekkenfragment. De aard van de tarsometatarsus identificeert hem als een naaste verwant van de Afrikaanse kroonarend (Stephanoaetus coronatus). Hij was echter groter en wordt beschouwd als de krachtigste roofvogel van Madagaskar tijdens het Holoceen. Stephanoaetus mahery was iets groter dan de Afrikaanse kroonarend met een geschat gewicht van 3,5 tot 7 kilogram, een hoogte van 110 centimeter en een spanwijdte van 1,5 tot 2 meter.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

Gebaseerd op de lengte van de tarsometatarsus en vergelijkingen met de levensstijl van de kroonarend, vermoedt de eerste beschrijver Steven M. Goodman dat Stephanoaetus mahery jaagde op grote maki's en nijlpaarden. Ook de jonge olifantsvogels (Aepyornis) zouden tot zijn prooi kunnen worden gerekend.

Uitsterven[bewerken | brontekst bewerken]

Stephanoaetus mahery verdween waarschijnlijk in de 16e eeuw als gevolg van de vernietiging van de bossen en de overbejaging van zijn prooi door de Malagasy.

Vogel Roch-legende[bewerken | brontekst bewerken]

De reuzenvogel Roch komt voor in de verhalen van Marco Polo en in het Sinbad-verhaal 1001 Nacht, dat talloze auteurs zoals Louis Lavauden (1931) in verband hebben gebracht met de olifantsvogels. Andere auteurs zoals Raymond Decary (1937) en Claude Allibert (1992) ontkenden dit en identificeerden de Roch als een roofvogel. Als de Roch-vogel niet helemaal een fantasie is, zou deze legende zijn oorsprong kunnen hebben in Stephanoaetus mahery.