Stormvloed van 1703

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Samenvoegen van Ten minste één Wikipediagebruiker vindt dat de tekst van Decemberstorm 1703 in dit artikel ingevoegd zou moeten worden, of dat er een duidelijkere afbakening tussen deze artikelen dient te worden gemaakt. Als de tekst wordt ingevoegd, dient dat artikel een redirect te worden (hier melden).
Stormvloed van 1703
Great Storm 1703 Goodwin Sands engraving.PNG
Datum 7 tot 9 december 1703
Regio Noord-Europa
Doden duizenden

De Stormvloed van 1703 was een gevolg van een storm die tussen 7 en 9 december 1703 passeerde en wel als De grote storm wordt aangeduid. De ramp had duizenden slachtoffers tot gevolg, vooral in Engeland. Er zijn geen windmetingen beschikbaar maar wel een schat aan verslagen en dagboeken die er geen misverstand over laten bestaan dat het bittere ernst was. De verpletterende storm, zoals die wordt omschreven, bereikte in de nacht van 7 op 8 december zijn hoogtepunt en leidde niet alleen tot enorme schade, maar ook tot tal van dijkdoorbraken.

Het zwaarst getroffen werd een gebied van ongeveer 500 kilometer lengte van Wales, via het midden en zuiden van Engeland, het Noordzeegebied, de Lage Landen tot Noord-Duitsland. Volgens de Juliaanse kalender, die in 1703 in Engelse nog in gebruik was, vond het noodweer hier al op 27 november plaats. Op veel plaatsen was sprake van hoge vloeden en zeelui in Engeland maakten ook melding van tornado's. Andere bronnen schreven over een verschrikkelijk onweer en dat valt goed met elkaar te rijmen. De lucht zat vol met lichtflitsen. De Engelse journalist en schrijver Daniel Defoe (de schrijver van Robinson Crusoe) spreekt over de "ergste storm die de wereld ooit zag". Het noodweer was volgens Defoe zo afschuwelijk dat het met geen pen te beschrijven was. Het had al twee weken lang veel gestormd, maar dit was het hoogtepunt.[1]

Niet alleen de Engelse maar ook de Noord-Friese kust werd getroffen door een stormvloed. Het zuiden van Friesland kwam blank te staan door verschillende dijkdoorbraken. Een Zeeuwse kapitein schrijft in een brief aan de Admiraliteit van Zeeland dat de storm zonder weerga was. De Nederlandse vloot kreeg het voor de zoveelste keer dat jaar zwaar te verduren, maar de Britse vloot kreeg de zwaarste klappen. Aan de Engelse kusten vergingen tientallen oorlogsschepen waarbij duizenden slachtoffers vielen.

Meteorologen hebben kans gezien de weerkaart bij deze storm te reconstrueren. Boven Scandinavië was de luchtdruk begin december 1703 hoog, maar zowel bij de Golf van Biskaje als ten zuidwesten van Engeland lagen depressies. De eerste depressie trok de Noordzee op, de tweede trok naar Schotland. Het venijn zat echter in een nieuwe storing die bij Ierland verscheen. Deze trok sterk in activiteit toenemend over het midden van Engeland verder naar het oosten. De storm woedde aan de zuidkant van de depressie waarbij het zuiden van Engeland een orkaan, windkracht 12, heeft gehad. De barometers kelderden enorm: volgens berekeningen moet de luchtdruk tot 950 hPa zijn gedaald, een zeldzaam lage stand. Een krachtig hogedrukgebied dat er meteen achteraan kwam zorgde voor enorme luchtdrukverschillen waardoor het zo verschrikkelijk waaide.