Watersnood van 1820

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Watersnood van 1820
Watersnood van 1820
Jaar 1820
Datum 23 januari 1820
Regio Midden-Nederland: Alblasserwaard
Doden 1

Bij de watersnood in 1820 overstroomden grote delen van de Alblasserwaard, na een aantal dijkdoorbraken op 23 januari. Ook de sluis tussen de Linge en het Kanaal van Steenenhoek te Gorinchem bezweek op 26 januari tijdens de gebeurtenissen van deze ramp. Een gebied ter grootte van 130.000 morgen (ongeveer 1300 km2) kwam tijdens deze ramp onderwater te staan. (De landstreek Alblasserwaard omvat 250 km².)

Het duurde weken voordat alle bewoners van de waard werden gered. Na 31 januari begon het water weer te zakken en begonnen de herstelwerkzaamheden. Bij Alblasserdam werd een hulpgat gemaakt om het overtollige water te kunnen laten afvloeien. Op 21 februari is dit gat gedicht en binnen 8 tot 10 dagen waren ook de doorbraak bij Langerak en de 3 gaten bij Gorinchem dicht. Eind februari veranderde de invallende vorst de Alblasserwaard in een grote ijsvlakte.

Doordat het water vrij langzaam steeg in de polder zijn er weinig mensen verdronken. Er is slechts een geval bekend. Het betrof Stijntje de Kluiver, oud 11 jaar te Brandwijk. Volgens de overlijdensakte overleed ze op 1 februari ’s middags om 16.00 uur doordat ze van de zolder in de vloed viel en verdronk.

De watersnood van 1820 was vooral rampzalig door de lange duur voordat het gebied weer droog was. Hierdoor leed het land ontzettend, aan oogsten hoefden de boeren dat jaar niet te denken.

Externe verwijzing[bewerken | brontekst bewerken]