Telegraaf Media Groep

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
NV Telegraaf Media Groep
Beurs Euronext: TMG
Oprichting 1893
Sleutelfiguren Geert-Jan van der Snoek (CEO), Michiel Boersma (President Commissaris)
Hoofdkantoor Amsterdam
Werknemers 2.117
Producten dagbladen & Tijdschriften, printmedia, online media, radio en tv
Omzet € 482.3 miljoen (2015)
Winst € -23.6 miljoen (2015)
Website Telegraaf Media Groep (TMG)
Portaal  Portaalicoon   Economie

Telegraaf Media Groep NV (TMG) is een beursgenoteerde, Nederlandse mediagroep, primair actief op het gebied van dagbladen, tijdschriften en huis-aan-huisbladen, voornamelijk in Nederland, maar ook in andere (media)sectoren. Voorheen stond TMG bekend als NV Holdingmaatschappij De Telegraaf. Daarnaast wordt informatie geëxploiteerd via internet, teletekst en de (mobiele) telefoon, al dan niet via een strategische deelneming.

TMG is voor meer dan 30% in handen van de familie Van Puijenbroek uit Goirle. TMG exploiteert het gratis dagblad Metro.

Oorspronkelijk had TMG een belang van 30% in SBS Broadcasting BV (SBS 6, Net 5 en Veronica TV), dat werd in september 2003 27% om op 21 december 2005 om te ruilen tot 20% in het internationale SBS Broadcasting SARL. Eind juni 2007 werd dit verkocht, toen ProSiebenSat.1 Media AG alle SBS-onderdelen overnam (Permira/KKR). TMG heeft daarop vanwege een zogeheten 'put-calloptie' in augustus 2008 12% van ProSiebenSat.1 Media AG in handen gekregen.

Op 15 februari 2006 verkreeg TMG 30% van de Sky Radio Group (Sienna Holding BV waar Sky Radio, Radio Veronica, Classic FM en HitRadio onder vallen) dat werd uitgebreid tot 85% per 6 juli 2007 (inmiddels 85,9%). TMG had van 7 september 2001 tot 23 oktober 2002 een belang van 30% in de SBS-houdstermaatschappij die 51% van het toenmalige Noordzee FM in handen had (rest van de aandelen was van Strengholt). Noordzee FM is destijds verkocht aan Talpa die het later aan De Persgroep NV overdeed (thans Q-Music). Sinds maart 2006 heeft TMG een belang van 40% in de website GeenStijl.nl dat daarna volledig is overgenomen.

Van 2004 tot 2 juli 2007 was er ook een 50% deelneming in Telegraaf Expomedia Events (TE2). TMG heeft thans een belang van 20% in het internationale Expomedia Group PLC en daarnaast de eigen dochter Telegraaf Events BV. TMG was tevens aandeelhouder van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP), maar heeft dit 28,4% belang (sinds 2001) in de tweede helft van 2007 verkocht.

Onder de naam Holland Combinatie is TMG ook uitgever van circa 100 huis-aan-huiskranten waaronder de Amsterdamse ECHO, Witte Weekblad en aanverwante kranten. In 2008 nam de kranten van Argopress over, die weer de historische uitgeversnaam WeekMedia BV kreeg. Dit huis-aan-huiskrantenconcern viel oorspronkelijk onder de Perscombinatie en omvat o.a. het Amsterdams Stadsblad en een aantal omliggende weekbladen met lokaal nieuws.

HDC-Media, dat het Noord-Hollands Dagblad, Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad, de IJmuider Courant en De Gooi- en Eemlander uitgeeft is een volle dochter van TMG.

Belangen in Media Groep Limburg en Koninklijke Wegener NV zijn (in resp. 2006 en 2007) verkocht aan de Britse investeringsmaatschappij Mecom.

Sinds 1 november 2010 is Hyves onderdeel van TMG.

Werkmaatschappijen[bewerken]

 • UMT - Uitgeversmaatschappij De Telegraaf met daarin De Financiële Telegraaf en de Autotelegraaf, Magazine VROUW. In 2012 lanceert Telegraaf een nieuwe serie magazines bij Telegraaf: MAN, Luxe, Glossy Wonen.
 • Speurders (met NDC)
 • Telegraaf Digitale Media Nederland, in 2008 van start gegaan en vooral gericht op de ontwikkeling en exploitatie van internetactiviteiten; News Media, met o.a. GeenStijl, is sinds 2008 voor 100% in bezit.
 • TTG (Telegraaf Tijdschriften Groep) met als tijdschriften Privé, Autovisie & Magazine VROUW (bij Telegraaf).
 • HDC Media
 • Holland Combinatie
 • Hyves
 • Basismedia uitgever van onder andere Sp!ts en CARP
 • Keesing Media Groep
 • Relatieplanet
 • VROUW
 • Sp!ts
 • Metro Nederland
 • Sky Radio Group (voor 87%)
 • Telegraaf Drukkerij Groep
 • TMG Distributie - het mediadistributiebedrijf. Opgericht in 2002 omdat alle dagbladen binnen de Telegraaf Media Groep een eigen vervoer- en bezorgapparaat hadden en bundeling van deze bedrijven leidde tot kostenbesparing. In de fusie zijn ook twee bedrijven opgenomen die huis-aan-huisproducten leverden. TMG distributie verspreidt voornamelijk dagbladen, huis-aan-huisbladen en reclamedrukwerk. Ook is TMG distributie sponsor van de Haarlemse Voedselbanken.

Publieke omroepen[bewerken]

In december 2008 heeft GeenStijl omroepvereniging PowNed opgericht om een publieke omroep te starten. Op dinsdag 17 februari 2009 maakte De Telegraaf bekend dat het de oprichting steunt van een andere nieuwe publieke omroep, WNL; deze wil programma's maken die aansluiten bij de normen en waarden van De Telegraaf. Voor beide geldt dat ze op 1 april 2009 50.000 leden moeten hebben, dan kan er een aanvraag tot erkenning worden ingediend bij minister Ronald Plasterk, ten behoeve van de concessieperiode 2010-2015. Die doelstelling hebben zij gehaald.

Abonnees van De Telegraaf die lid werden van WNL kregen van De Telegraaf "als dank voor hun steun" een eenmalige korting van € 5,72 op het abonnementsgeld (gelijk aan de contributie van de omroep voor één jaar).

Externe link[bewerken]