Ternaaien

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ternaaien
Lanaye
Deelgemeente in België Vlag van België
Ternaaien (België)
Ternaaien
Situering
Gewest Vlag Wallonië Wallonië
Provincie Vlag Luik (provincie) Luik
Gemeente Vlag Wezet Wezet
Fusie 1977
Coördinaten 50° 47′ NB, 5° 42′ OL
Algemeen
Oppervlakte 4,33 km²
Inwoners
(1/1/2020)
766
(177 inw./km²)
Overig
Postcode 4600
Netnummer 04
NIS-code 62108(F)
Detailkaart
Ternaaien (Luik)
Ternaaien
Portaal  Portaalicoon   België

Ternaaien (Frans: Lanaye, Waals: Li Nåye) is een deelgemeente van de stad Wezet in de Belgische provincie Luik.

De deelgemeente heeft een oppervlakte van 4,60 km² en telde bij de opheffing als gemeente in 1977 ongeveer 900 inwoners.[bron?]

Ternaaien ligt in het noorden van de gemeente Wezet op de linkeroever van de Maas. Via het fiets- en voetveer Cramignon is het dorp van april tot en met oktober verbonden met het Nederlandse Eijsden op de rechteroever. Het Albertkanaal bevindt zich enkele honderden meters ten westen van de dorpskom.

Ongeveer 2,5 kilometer ten noorden van de dorpskom ligt, nabij de gemeentegrens met Maastricht en Riemst, het gehucht Klein-Ternaaien (Frans: Petit-Lanaye).

Ter hoogte van Klein-Ternaaien bevinden zich vier sluizen die een hoogteverschil van 15 meter overbruggen zodat ook grotere schepen van de Maas naar het Albertkanaal en omgekeerd kunnen varen. Het Kanaal van Ternaaien vormt de verbinding tussen beide waterwegen. Voor de bouw van het sluizencomplex was het niet eenvoudig om van de Maas op het Albertkanaal te komen en sprak men van de Stop van Ternaaien. Bij de sluizen is het Albertkanaal dwars door de Sint-Pietersberg heen aangelegd met de Doorsteek van Caestert.

Demografische ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

  • Bronnen:NIS, Opm:1831 tot en met 1970=volkstellingen, 1976= inwoneraantal op 31 december

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Ternaaien is gelegen op een langgerekt schiereiland dat wordt omgeven door de Maas en het Albertkanaal. De breedte van deze strook land bedraagt slechts enkele honderden meters. Het schiereiland ligt op een hoogte van ongeveer 50 meter.

Bij Ternaaien bevinden zich twee natuurgebieden:

In de Sint-Pietersberg bevinden zich bij Klein-Ternaaien verschillende ondergrondse kalksteengroeves en de Verloren Vallei, een oude dagbouwgroeve.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Taal[bewerken | brontekst bewerken]

Voor de vastlegging van de taalgrens maakte Ternaaien deel uit van de provincie Limburg. In 1963 werd de gemeente overgeheveld naar de Franstalige provincie Luik.

Het gehucht Klein-Ternaaien dat nog overwegend Nederlandstalig was, zou opgenomen worden in de toenmalige gemeente Kanne. Dit is uiteindelijk niet gebeurd waardoor de gemeente in zijn geheel werd overgeheveld naar Wallonië.

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Eben-Emael, Eijsden, Klein-Ternaaien, Nivelle

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Lanaye van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.