Ternaaien

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ternaaien (Lanaye)
Deelgemeente in België Vlag van België
Ternaaien
Ternaaien
Situering
Gewest Vlag Waals Gewest Wallonië
Provincie Vlag Luik (provincie) Luik
Gemeente Vlag Wezet Wezet
Coördinaten 50° 47′ NB, 5° 42′ OL
Overig
Postcode 4600
Netnummer 04
Detailkaart
Ternaaien
Ternaaien
Portaal  Portaalicoon   België

Ternaaien (Frans: Lanaye, Waals: Li Nåye) is een deelgemeente van de stad Wezet (Frans: Visé) in de provincie Luik. De deelgemeente is gelegen tussen Lieze (Lixhe, ook een deelgemeente van Wezet) in het zuiden, Maastricht in het noorden, het Albertkanaal in het westen, en het Kanaal van Ternaaien en de Maas in het oosten. Het heeft een oppervlakte van 4,60 km² en telde bij de opheffing als gemeente in 1977 ongeveer 900 inwoners.

Het Albertkanaal bij Ternaaien
De Sint-Remigiuskerk

Over de weg is de plaats verbonden met Lieze en via bruggen over het Albertkanaal ook met Maastricht en Eben-Emael. Daarnaast is er een fiets- en voetveer over de Maas naar Eijsden.

Ternaaien behoorde, totdat de taalgrens in 1963 werd vastgesteld, bij de Vlaamse provincie Limburg. In dat jaar werd het overgeheveld naar de provincie Luik. Het was de bedoeling dat het gehucht Klein-Ternaaien (Frans: Petit-Lanaye) in het noorden van Ternaaien gelegen vlak bij de grens met Nederland, dat toen overwegend Nederlandstalig was, bij de provincie Limburg zou blijven en zou opgenomen worden in de toenmalige gemeente Kanne. Dit is uiteindelijk niet gebeurd. Daarmee ligt de taalgrens direct aan de rand van Maastricht.

Bezienswaardigheden[bewerken]

  • de Maria-Magdalenakapel, deels Neo-Romaans, deels 18e-eeuws
  • de Sint-Remigiuskerk

Externe links[bewerken]