Terry McAuliffe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Terry McAuliffe
Terence Richard McAuliffe
Terence Richard McAuliffe
Geboren 9 februari 1957
Syracuse (New York)
Politieke partij Democratische Partij
Partner Dorothie McAuliffe (sinds 1988)
Beroep Politicus
Ondernemer
Religie Rooms-katholiek
72e gouverneur van Virginia
Aangetreden 11 januari 2014
Einde termijn 13 januari 2018
Voorganger Bob McDonnell
Opvolger Ralph Northam
Voorzitter van het Democratic National Committee
Aangetreden 3 februari 2001
Einde termijn 12 februari 2005
Voorganger Joe Andrew
Opvolger Howard Dean
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Terence Richard (Terry) McAuliffe (Syracuse (New York), 9 februari 1957) is een Amerikaans politicus van de Democratische Partij. Tussen januari 2014 en januari 2018 was hij gouverneur van de staat Virginia.

Politieke loopbaan[bewerken]

Van 2001 tot 2005 was hij de voorzitter van het Democratic National Committee, de hoofdorganisatie die de Democratische Partij beheert. McAuliffe heeft een goede persoonlijke en politieke band met Bill Clinton en Hillary Clinton; hij was de co-voorzitter van Bill Clintons herverkiezingscampagne van 1996 en was voorzitter van Hillary Clinton's verkiezingscampagne van 2008.

Bij de verkiezing van 3 november 2009 voor het gouverneurschap van Virginia was McAuliffe kandidaat voor de Democratische nominatie maar verloor tegen Creigh Deeds, die zelf vervolgens verloor tegen de Republikein Bob McDonnell.

In 2013 was McAuliffe de enige kandidaat voor de Democratische nominatie. Tijdens de algemene gouverneursverkiezingen van 5 november 2013 versloeg hij de Republikeinse kandidaat Ken Cuccinelli, die dan procureur-generaal van Virginia was. McAuliffe werd als gouverneur ingezworen op 11 januari 2014.

Gouverneurschap 2014 - 2018[bewerken]

In 2017 trokken de rassenonlusten in Charlottesville, doelbewust ontketend door militante blanke extreemrechtse Amerikaanse groeperingen landelijk en wereldwijd veel aandacht. Schokkend was voor velen de aarzeling van president Trump om de aanstichters te veroordelen en uiteindelijk de antifascistische tegendemonstranten als even agressief en gewelddadig af te schilderen.

In een speech tijdens een persconferentie op 12 augustus liet McAuliffe geen enkel misverstand bestaan waar de staat Virginia en de V.S. staan: "Er is geen plaats voor jullie in deze geweldige gemeenschap.Jullie beweren dat jullie patriotten zijn, maar dat zijn jullie helemaal niet... Er is hier geen plaats voor jullie. Er is in de Verenigde Staten is geen plaats voor jullie!".[1]

Bij de verkiezingen van november 2017 werd luitenant-gouverneur en partijgenoot Ralph Northam verkozen tot gouverneur. Op 13 januari 2018 werd McAuliffe door hem opgevolgd.

Zie ook[bewerken]