Tim Oliehoek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door RuedNL (overleg | bijdragen) op 22 okt 2018 om 00:19. (Infobox)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Tim Oliehoek
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Volledige naam Tim Oliehoek
Geboren Stompwijk, 27 februari 1979
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
Jaren actief 1997-heden
Beroep Film- en televisieregisseur
Films Vet Hard (2005)
Spion van Oranje (2009)
Wiplala (2014)
(en) IMDb-profiel
(nl) Moviemeter-profiel
(mul) TMDB-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Tim Oliehoek (Stompwijk, 27 februari 1979) is een Nederlands film- en televisieregisseur.

Loopbaan

Op zijn achttiende kwam hij in de publiciteit door de amateurfilm Buy or Die, die tweeëneenhalf uur duurt. Door deze film werd hij aangenomen op de Nederlandse Film en Televisie Academie. Voor zijn afstuderen in 2001 maakte hij de film Isabelle. Het verhaal van de film is naar het boek van Tessa de Loo. De film kreeg een nominatie voor een Tuschinski Film Award en won de Student Award op het USA Film Festival.

Ook zijn andere studentenfilm leverde een nominatie op, dit voor de Amerikaanse studenten-Oscar. Na zijn afstuderen belandde hij in reclamewereld. Daar regisseerde hij diverse reclamespots.

De eerste lange film die hij regisseerde is 15.35: Spoor 1, een telefilm die op de nominatielijst voor de Prix D'Italie stond. Oliehoek deed de cameraregie en werkte samen met Marcel Hensema, die de acteurs regisseerde.

Oliehoeks eerste grote bioscoopfilm is de actiekomedie Vet Hard, die in het begin van 2005 in première ging. De film is een remake van de Deense film Gamle mænd i nye biler (internationale titel Old men in new cars), die twee jaar eerder al een internationaal succes was. Vet Hard was met 196.000 bezoekers behoorlijk succesvol in de Nederlandse bioscopen. Daarna ging hij als regisseur aan de slag voor de televisieserie Shouf Shouf!, die voortborduurt op de succesvolle multicultikomedie Shouf Shouf Habibi! In 2006 won deze serie de Spaanse prijs Premio Ondas Award, in de internationale categorie ‘Televisie’. In 2007 werd de serie genomineerd voor een Gouden Roos (festival) in de categorie ‘comedy’.

In februari 2009 verscheen de film Spion van Oranje, een actiekomedie met een dubbelrol voor Paul de Leeuw. Rondom het uitbrengen van de film ontstond wat commotie, omdat een recensent van het Algemeen Dagblad de film al enkele weken voor zijn première afkraakte. Desondanks trok de film 209.642 bezoekers. In februari 2011 was de bioscoopfilm Pizza Maffia te zien in de Nederlandse bioscopen. Een verfilming van Khalid Boudous gelijknamige boek. In datzelfde jaar regisseerde Oliehoek de aflevering "Doodslag" voor Van God los. Van 2012 tot 2017 regisseerde hij 10 afleveringen van de RTL 4-politieserie Moordvrouw.

In 2013 ging zijn vierde bioscoopfilm Chez Nous in première. Een romantische comedy met Alex Klaasen, Achmed Akkabi, Peter Faber, Thomas Acda, Isa Hoes, John Leddy, Tina de Bruin, Tobias Nierop, Jack Wouterse en Frans van Deursen. Het scenario is van Frank Houtappels.

In 2014 kwam Wiplala in de Nederlandse bioscopen. Oliehoeks eerste familiefilm, naar het boek van Annie M.G. Schmidt met Géza Weisz, Peter Paul Muller, Sasha Mylanus en Kee Ketelaar (scenario Tamara Bos). Wiplala is bekroond met een Gouden film, genomineerd voor een Rembrandt Award, won een publieksprijs op het Mill Valley Film Festival in Californië, was de grote winnaar in Polen tijdens het Ale Kino! International Young Audience Film Festival 2016 en behoorde ook tot de favorieten op het Giffoni Film Festival, Toronto en Zlín. Op het International Children's Film Festival India (ICFFI) in Bombay werd de film uitgeroepen tot beste film en Oliehoek kreeg een prijs als beste regisseur.

In 2016 regisseerde hij het drieluik De Zaak Menten voor Omroep MAX met onder anderen Guy Clemens, Aus Greidanus sr., Noortje Herlaar en Carine Crutzen. De serie is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van journalist Hans Knoop, die de waarheid achter de nog niet veroordeelde oorlogsmisdadiger Pieter Menten probeerde te achterhalen. Deze zaak zorgde in de jaren 70 voor veel reuring in zowel de media als de politiek. De serie trok ruim 1 miljoen kijkers op NPO 2, kreeg lovende kritieken en won een Gouden Kalf voor beste televisiedrama, een TV-beeld, een Director’s NL-Award, een Nipkow-nominatie en een Rockie-Award in Canada.

In 2017 regisseerde Oliehoek de verfilming van het boek Het geheime dagboek van Hendrik Groen. Het scenario werd geschreven door Martin van Waardenberg. De 12-delige serie met Kees Hulst, André van Duin en Olga Zuiderhoek werd uitgezonden door Omroep MAX en werd door ruim 2 miljoen kijkers bekeken. In 2018 won de serie een Gouden Kalf voor beste Televisiedrama, terwijl hoofdrolspeler Kees Hulst het Gouden Kalf voor beste acteur in een televisiedrama kreeg.

Filmografie

Regisseur

Scenarioschrijver

Acteur

Producent

Externe links