Twaron

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Samenvoegen naar Ten minste één Wikipediagebruiker vindt dat de inhoud van dit artikel ingevoegd zou moeten worden in aramide, of dat er een duidelijkere afbakening tussen beide artikelen dient te worden gemaakt. Als de tekst wordt ingevoegd, dient dit artikel een redirect te worden (hier melden).

Twaron is de merknaam van Teijin Aramid voor een para-aramide.

Geschiedenis[bewerken]

Twaron is een hittebestendige en sterke synthetische vezel, ontwikkeld in de jaren zeventig van de 20e eeuw door het Nederlandse bedrijf AKZO, divisie Enka, weer later AKZO Industriële garens. Sinds 2000 is Twaron eigendom van de Teijin Group. Het hoofdkantoor van het Nederlandse bedrijf Teijin Aramid bevindt zich in Arnhem en de productie van het polymeer en het garen gebeurt respectievelijk in Delfzijl en Emmen. In 1976 is de eerste pilot-plant voor Twaron gebouwd, en in 1985 waren 9 productie-units operationeel op drie locaties. Twaron is een para-aramide en wordt gebruikt in de auto-industrie (slangen, banden), de bouw (civiel), sport, aerospace, militaire and industriële toepassingen, bijvoorbeeld kogelwerende vesten, beschermende kleding en als asbestvervanger in bijvoorbeeld remblokken en composieten.

Productie[bewerken]

Polymeerbereiding[bewerken]

Twaron is een p-fenyleentereftaalalamide (PpPTA), de eenvoudigste vorm van AABB para-polyaramide. PpPTA is een product van p-fenyleendiamine (PPD) en tereftaloyldichloride (TDC). Twaron gebruikt N-methylpyrrolidon (NMP) met een co-solvent (hulpoplosmiddel) met een ionische component (Calciumchloride (CaCl2) om de waterstofbruggen van de amidegroepen te bezetten en zo het aromaat polymeer op te lossen. De uitvinding van dit specifieke proces werd gedaan bij AKZO Nobel door een team onder leiding van Leo Vollbracht in 1974, bestaande uit Teun Veerman (assistent van Leo Vollbracht) en Wim Engelhard (toentertijd stagiair, die het geschikte oplosmiddel NMP vond om het polymeer in wording zo lang mogelijk in oplossing te houden, en daarnaast ontdekte dat met hoge snelheid PPD en TDC moesten worden gemengd om voldoende lange polymeerketens te krijgen). Het gebruik van dit proces leidde tot de patentoorlog tussen AkzoNobel en DuPont. Tot eind jaren negentig gebruikte Dupont het gevaarlijke HMPT (hexamethylfosfortriamide). Na schikking tussen beide partijen, maakt Dupont voor de Kevlar productie gebruik van het Akzo Nobel patent met het meer vriendelijke methylpyrrolidon.

Het spinproces[bewerken]

Na productie van het polymeer in Delfzijl, wordt het Twaronpolymeer naar Emmen gebracht. Het polymeer wordt eerst opgelost met een oplosmiddel. Voor het spinnen van PPTA is 100% (watervrij) zwavelzuur benodigd als oplosmiddel. Het polymeer wordt opgelost door het mengen van gepoederd, bevroren zwavelzuur met het vaste polymeer (ook in poedervorm) en het voorzichtig te verwarmen. Dit proces is anders dan het DuPont-proces en is uitgevonden door Henri Lammers en gepatenteerd door Akzo Nobel. Na het oplossen worden de vezels gemaakt door het spinnen van het opgeloste polymeer tot een vormvaste vezel. Als laatste productiestap moet het zwavelzuur uit de vezel verwijderd worden. Hiervoor is een honderden meters lange wasstraat ingericht, waarna de vezel schoon is en klaar voor verdere verwerking.

Begin 2006 introduceerde het bedrijf Teijin Twaron het product "Sulfron", gemalen aramidevezels die als grondstof voor rubbercompounds de rolweerstand van autobanden met 20% zou moeten kunnen verlagen. Autofabrikanten zijn er nog mee aan het testen[1]. Per 3 september 2007 verandert de naam Teijin Twaron BV in Teijin Aramid BV.

Zie ook[bewerken]

Toepassingen

Referenties[bewerken]

  1. "Teijin Twaron breidt weer uit", Technisch Weekblad, 2 december 2006
  • JWS Hearle, High-performance fibres, Woodhead Publishing Ltd., Abington, UK - The Textile Institute. ISBN 1855735393.
  • Doetze J. Sikkema (2002). Manmade fibers one hundred years: Polymers and polymer design. J Appl Polym Sci, John Wiley & Sons, Inc. (83): 484-488 .
  • L. Vollbracht and T.J. Veerman, US Patent 4308374 (1976)
  • Adrie Beyen, Teijin Aramid BV, Spoken, slimmeriken en strategen, Uitgeverij Allmedia. ISBN 9789081193917.
  • Wapenfeiten en sterke verhalen over Twaron

Externe links[bewerken]