VAIO

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
VAIO Corporation
VAIO type C.
VAIO type C.
Aandeelhouder Japan Industrial Partners (95%)
Sony Corporation (5%)
Oprichting 1996
Oprichter Sony Corporation
Hoofdkantoor Japan
Producten Personal computers
Website VAIO
Portaal  Portaalicoon   Economie

VAIO Corporation (Visual Audio Intelligent Organizer) is een fabrikant van laptops en personal computers. VAIO was oorspronkelijk een merk van Sony Corporation, geïntroduceerd in 1996. Sony verkocht zijn pc-activiteiten aan de beleggingsonderneming Japan Industrial Partners in februari 2014 als onderdeel van een herstructurering van het bedrijf om zich te concentreren op mobiele apparaten. Sony behoudt een minderheidsbelang in de nieuwe onafhankelijke onderneming.

Sony VAIO[bewerken]

Sony heeft een lijn laptops op de markt gebracht met de naam VAIO. De laptops liggen over het algemeen in de hogere prijsklasse. Eind 2007/begin 2008 heeft Sony VAIO een goedkoper model gelanceerd, de NR-serie. De prijzen beginnen bij 599 euro (Nederland) voor de NR11M/S.

Sony VAIO VGN-SZ (uit productie)[bewerken]

Dit is de serie van Sony die erg klein en licht is. Het beeldscherm is slechts 34 cm groot en hij weegt slechts 1,79 kg. Alle laptops uit deze serie zijn vervaardigd uit koolstofvezel, een zeer sterk en licht materiaal. De laptops uit de SZ-serie zijn van de beste materialen gemaakt en zo ook de modernste. De prijzen beginnen dan ook met 1 798,99 euro incl. btw (Nederland). De VGN-SZ71WN/C kost 2 399,00 euro incl. btw (Nederland). De SZ-Serie is niet meer in productie. Een kenmerk van de SZ-serie dat deze laptop uniek maakte in zijn tijd was de mogelijkheid tot het schakelen van videokaarten. Zo was het mogelijk om te kiezen voor de ingebouwde Intel-videokaart (voor een langere accuduur en lagere prestaties), of de NVIDIA-kaart (voor betere prestaties).

Sony VAIO VGN-Z (uit productie)[bewerken]

De opvolger van de SZ-serie is de VAIO Z-serie. De Z-serie heeft een gewicht van 1,49 kg. De prijs is nagenoeg hetzelfde gebleven. Ook in dit model is een groot deel van het chassis vervaardigd uit koolstofvezel. Het toetsenbord is gemaakt uit één plaat aluminium. De 'oude' Z-serie (VGN-Z) is opgevolgd door de nieuwe Z-Serie (PCGZ). Het moederbord van de Z bevat een Intel GMA-X3100-videokaart en een NVidia® GeForce® 9300M GS. De Z-serie maakt gebruik van DDR3-geheugen.

Sony VAIO PCGZ[bewerken]

De opvolger van de oude Z-Serie (VGN-Z) is de nieuwe Z-Serie (PCG-Z). De nieuwe Z-Serie is donkerder dan de oude (zwart in plaats van grijs), en het moederbord heeft een upgrade gekregen. In plaats van de 9300M GS op de oude Z-serie wordt er in de nieuwe Z-Serie gebruikgemaakt van een NVidia® GeForce® GT 330M-GPU. Ook deze grafische kaart ondersteunt het zogenaamde 'Hybrid Graphics Switching'. Het toetsenbord heeft achtergrondverlichting en het scherm maakt gebruik van een omgevingslichtsensor om de helderheid van het scherm aan te passen.

Sony VAIO VPCW[bewerken]

Halverwege 2009 werd door Sony zijn eerste echte netbook gelanceerd. Deze bleek, mede door het hogeresolutiescherm, wel te verkopen. Hij beschikt over een 10,1 x-black-scherm, 250 GB HDD en tot 8 uur accu op een vergrote accu.