Naar inhoud springen

Universiteiten van Nederland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Fransvansteijn (overleg | bijdragen) op 17 jan 2017 om 18:09.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

De Vereniging van Universiteiten (VSNU, naar de voormalige naam Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten), is de brancheorganisatie van drie bijzondere en tien bekostigde universiteiten in Nederland alsmede de Open Universiteit Nederland. De partner in het hoger onderwijs is de Vereniging Hogescholen, die tot 2013 HBO-raad heette, de brancheorganisatie voor de instellingen die hoger beroepsonderwijs geven. De VSNU is in 1985 opgericht als privaatrechtelijke opvolger (vereniging) van de publiekrechtelijke Academische Raad.

Organisatie

De Vereniging van Universiteiten treedt op als overlegorgaan voor bovengenoemde instellingen. Het is ook de spreekbuis voor de universiteiten richting de (landelijke) media en is belangenbehartiger van het universitair onderwijs en onderzoek bij het kabinet, Tweede Kamer en de Europese Unie. Tevens is zij de werkgeversorganisatie van de Nederlandse universiteiten.

De VSNU was tot 2005 in Utrecht gevestigd. De instellingen die voor het universitaire beleid belangrijk zijn hebben echter veelal Den Haag als vestigingsplaats. Om de belangenbehartiging van de universiteiten richting deze instellingen te optimaliseren is de VSNU in maart 2005 naar Den Haag verhuisd.

Bijna elk land ter wereld heeft een universitaire associatie waarin de gezamenlijkheid van de universiteiten wordt samengebracht (zoals in Vlaanderen de VLIR fungeert). Ook is er een koepel van Europese universiteitenassociaties (de EUA) en een koepel van universiteiten wereldwijd (de IUA).

Speerpunten

De VSNU wil ervoor zorgen dat Nederland een internationaal concurrerende kennissamenleving blijft. Ze heeft daarom vier speerpunten opgesteld:

  • Verbeteren van het studiesucces in de bachelorfase
  • Vergroten van carrièreperspectief voor jonge onderzoekers
  • Meer zichtbaarheid geven aan universitair toponderzoek
  • Versterken internationale reputatie

Iedere universiteit bepaalt zelf hoe zij inspringt op deze gezamenlijke speerpunten.

Aangesloten universiteiten

Elf openbare universiteiten:

Drie bijzondere universiteiten

Zie ook

Externe link