Voiron

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Voiron
Gemeente in Frankrijk Vlag van Frankrijk
Voiron (Frankrijk)
Voiron
Situering
Regio Auvergne-Rhône-Alpes
Departement Isère (38)
Arrondissement Grenoble
Kanton Voiron
Coördinaten 45° 22′ NB, 5° 35′ OL
Algemeen
Oppervlakte 21,9 km²
Inwoners
(1 januari 2021)
20.891[1]
(954 inw./km²)
Hoogte 222 - 846 m
Overig
Postcode 38500
INSEE-code 38563
Foto's
Gezicht op Voiron
Gezicht op Voiron
Place d'Armes
Place d'Armes
Saint-Pierre
Saint-Pierre
Portaal  Portaalicoon   Frankrijk

Voiron is een gemeente in het Franse departement Isère (regio Auvergne-Rhône-Alpes). De gemeente telde 20.891 inwoners op 1 januari 2021.[1] De agglomeratie (unité urbaine) Voiron telt in totaal 15 gemeenten met meer dan 62.000 inwoners.

De gemeente maakt deel uit van het arrondissement Grenoble. Voiron ligt ongeveer 25 kilometer ten noordwesten van Grenoble, ongeveer 200 kilometer ten zuiden van Genève, 100 kilometer ten oosten van Lyon en 350 kilometer van de Côte d'Azur.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Voiron ligt aan de voet van het bergmassief de Chartreuse en wordt wel eens informeel de hoofdstad van de Chartreuse genoemd. Er is veel reliëf op het grondgebied van de gemeente, met enkele heuvels die tot boven de 600 m uitsteken. In het uiterste noorden loopt een bergflank boven de 800 m. Door de stad loopt de Morge, een stortbeek, die enkele kilometers verder in de Isère uitmondt.

De oppervlakte van Voiron bedroeg op 1 januari 2021 21,9 vierkante kilometer; de bevolkingsdichtheid was toen 953,9 inwoners per km².

De onderstaande kaart toont de ligging van Voiron met de belangrijkste infrastructuur en aangrenzende gemeenten.

Economie[bewerken | brontekst bewerken]

In Voiron zijn verschillende soorten industrie gehuisvest:

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De plaats bestond al in de vroege middeleeuwen. De kerk Saint-Pierre gaat terug op een kerk uit 752. De stad was gebouwd rond een middeleeuws kasteel. Tussen de 11e en de 13e eeuw werd een muur om de stad gebouwd. Tot 1355 behoorde het gebied aan de graven van Savoye. Daarna werd het gebied onderdeel van Dauphiné en Frankrijk en verloren de stad en het kasteel hun strategisch belang. Het kasteel verkommerde en werd in de 18e eeuw afgebroken. Enkel de Tour Barral bleef bewaard.

Al in de 17e eeuw was er nijverheid in de stad. Er werd hennep en leer verwerkt. Centrum van deze activiteiten was de Morge, die waterkracht leverde. In de 19e eeuw kwam er zijde- en papierindustrie in de gemeente. De stad groeide en het centrum verplaatste zich meer naar het oosten. Daar werd vanaf 1864 de monumentale nieuwe parochiekerk Saint-Bruno gebouwd.[2] Vanaf de jaren 1950 volgde een grote stadsuitbreiding met de bouw van nieuwe wijken zoals Brunetière, Baltiss en Le Colombier.[3]

Verkeer en vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

In de gemeente ligt spoorwegstation Voiron.

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

Onderstaande figuur toont het verloop van het inwonertal (bron: INSEE-tellingen).

Grafiek inwonertal gemeente
Grafiek inwonertal gemeente

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Voiron op Wikimedia Commons.